Teknoloji

PCI Express 3.0 standardı ile bant genişliğini iki katına çıkarıyor

İlk önce Bluetooth, sonrasında USB ve şimdi de PCI Express… Versiyon 3.0 durağının yeni yolcusu olan PCI Express’in sunduğu hızlar iki senedir 2.0’ın çizdiği sınırlar dahilinde gidip geliyordu ve artan ihtiyaçlar nedeniyle bir güncellemenin gerekliliği ortadaydı. Neyse ki PCI-SIG, üyelerine PCIe Base 3.0 standardının varlığını duyurdu. Bu standartta dikkate değer ayrıntılar bulunuyor.

Yeni bir 128b / 130b kodlama şeması barındıran bu standart saniyede 8 gigatransferlik veri hızı sunuyor. İnterbağlantı bant genişliği de PCIe 2.0 standardına göre iki katına çıkartılmış durumda. Artan bu veri hızı sayesinde PCIe 3.0 mimarisine uygun şekilde geliştirilen cihazlar tek bir yönde, tek yollu konfigurasyonda, saniyede 1 gigabaytlık veri aktarım hızına ulaşabilecek. 16 yollu konfigurasyonla 32 GB/s’lik hızlara ulaşmak mümkün olacak. Bu arada PCIe 3.0 standardı geçmiş PCIe mimarilerine yönelik geriye dönük uyumluluk da sağlıyor.

Yukarıda fazlaca teknik bilgi verdik, ancak gelecekte satın alacağınız yeni bir grafik kartını PCIe 3.0 destekli bir anakart ile eşleştirecek olursanız, oyun ve video keyfinizin katlanarak artacağını söyleyebiliriz.

İlgili – PCI-SIGF

http://www.pcisig.com/specifications/pciexpress/base3/

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER