Teknoloji

PC sevkiyatlarındaki iki yıllık düşüş sona erdi

gartner-kuresel-pc-sevkiyati-100714

Küresel PC sevkiyatlarında yaklaşık iki yıldır görülen düşüş eğilimi 2014’ün ikinci çeyreğiyle birlikte sona ermişe benziyor. Gartner tarafından açıklanan veriler, 2014’ün ikinci çeyreğinde küresel PC sevkiyatlarının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0.1 oranında da olsa arttığını gösteriyor. ABD pazarındaysa yüzde 7.4 ile daha somut bir artış görülüyor. 2014’ün ikinci çeyreğinde küresel PC sevkiyatı rakamı 75.7 milyon olurken, bu rakamın 15.9 milyonluk bölümünün ABD’ye ait olduğu belirtildi.

Gartner adına sonuçları değerlendiren Mikako Kitagawa, PC pazarındaki iki yıllık düşüşün sona erdiğini dile getirdi. Gelişmiş pazarlarda belli bir stabilizasyonun sağlandığını söyleyen Kitagawa, gelişmekte olan pazarlardaysa düşüşün sona erdiğini belirtti. Kitagawa gelişmekte olan pazarlarda düşüşün devam etmesine gerekçe olarak düşük fiyatlı tabletlerin varlığını gösterdi ve gelişmekte olan pazarlarda stabilizasyonun gerçekleşmesinin zaman alacağını ifade etti.

Küresel PC sevkiyatlarının bir önceki yıla göre yüzde 0.1 oranında artmış olması kulağa pek etkileyici gelmiyor. Ancak iki yıllık düşüşün bitişini sembolize ettiği için bu küçük oran dahi PC pazarı için büyük önem taşıyor. Gartner’ın rakamlarına göre, 2014’ün ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre fazladan satılan PC sayısı sadece 62 bin 823.

Üreticiler arasında en büyük artışı gösteren Lenovo, küresel pazar payını yüzde 16.7’den yüzde 19.2’ye çıkararak zirvedeki yerini biraz daha güçlendirdi. Çinli üreticiyi yüzde 17.7’lik pazar payıyla HP ve yüzde 13.3’lük pazar payıyla Dell takip ediyor.

İLGİLİ HABERLER