Teknoloji

PC sevkiyatı 2001’den bu yana ilk kez düşüş gösteriyor

IDC ve Gartner’ın sırasıyla HP ve Lenovo’yu lider gösterdiği küresel PC sevkiyat raporları dünya çapında PC sevkiyatının düşmekte olduğunu ortaya koyuyor. IHS iSuppli tarafından gerçekleştirilen bir başka araştırma da sonuç açısından paralellik içeriyor. 2011’de 352.8 milyon birim olarak gerçekleşen sevkiyatın 2012 sonunda 348.7 milyon birim ürüne düşmesi bekleniyor. Bununla birlikte okul döneminin başlamasıyla gerçekleşen satışların tabloya olumlu şekilde yansıması da bekleniyor, bu nedenle herkes iyimser tavrını koruyor.

Intel’in bu yılın başında gösterdiği çeşitli ultrabook’lar, bunun yanı sıra Windows 8 ile çalışan konsept ürünler bu yıl dünya genelinde PC satışlarının iyi gideceğine dair bir izlenim uyandırmıştı. Analistler sunumu yapılan inovatif adımların PC satışlarını tekrar yukarıya çevireceğini düşünmüştü. Gelen birinci çeyrek rakamlarında satışların düşük çıkması bu iyimser havanın biraz kaybolmasına neden olmuştu.

Gelen üçüncü çeyrek rakamları da kasvetli bir tablo ortaya koyunca analistler PC satışlarının 2001’den beri en kötü yılını yaşadığı şeklinde yorumlarda bulunmaya başladı. Birçokları gelecekte PC pazarını nelerin beklediğini merak etmeye başladı. Tabii ki, Windows 8’in PC satışlarını artırmak gibi bir potansiyeli bulunuyor, birçok kişi yeni bir bilgisayar satın almak için Windows 8’in çıkışını bekliyor olabilir. Bu nedenle 26 Ekimden sonraki döneme biraz daha yakından bakmak gerek.

Pekiyi, PC satışları bu düşüşü neden yaşıyor? Küresel ekonomide yaşanan sıkıntılar birçok kişinin bilgisayar satın alma konusunda duraksamasına ve planlarını ötelemesine yol açtı. Birçok kişi mevcut bilgisayarıyla biraz daha idare etme yolunu seçti. Bunun yanı sıra mobil cihazların yaygınlığının giderek artması insanların bir masaüstü veya dizüstü bilgisayara olan ihtiyacını sorgulamalarına neden oldu. Akıllı telefon ve tabletler daha ucuz ve güçlü hâle geldikçe birçok kişi bu ürünleri PC’lere tercih etmeye başladı. Bu da PC satışlarının geçmişe göre daha düşük seyretmesine neden oldu.

İlgili >> IHS iSuppli

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER