Teknoloji

PC satışlarındaki düşüş üçüncü çeyrekte beklentilerin altında gerçekleşti

IDC tarafından açıklanan 2013’ün üçüncü çeyreğine ait küresel PC sevkiyatı rakamları pazardaki küçülmenin devam ettiğini gösterse de, bu küçülmenin beklentilerin altında gerçekleşmesi dikkat çekti. IDC’nin yüzde 9.5’lik gerileme beklentisine rağmen, PC sevkiyatları yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 7.6 oranında geriledi. Gartner tarafından açıklanan rakamlarda ise PC sevkiyatlarındaki düşüşün yüzde 8.6 olduğu belirtildi.

lenovo-hp-pc-120113

IDC tarafından açıklanan rakamlarda Lenovo’nun yüzde 17.3’lük pazar payıyla küresel PC pazarındaki liderliğini sürdürdüğü görülürken, HP’de yüzde 17.1’lik pazar payı ile hemen Lenovo’nun arkasında yer alıyor. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre Lenovo pazar payını yüzde 2.2 artırırken, HP de yüzde 0.4’lük bir artış kaydetmeyi başardı. Dell ise 2011’in dördüncü çeyreğinden bu yana yıllık bazdaki ilk büyümesinin altına imza attı. Geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreğini yüzde 11.4 pazar payıyla kapatan şirket, 2013’ün üçüncü çeyreğinde pazar payını yüzde 11.7’ye çıkarmayı başardı ve listede üçüncü sırada yer aldı.

Listenin zirvesinde yer alan PC üreticileri mevcut paylarının üzerine çıkmayı başarsa da, aynı şeyi Acer ve Asus için söylemek pek mümkün değil. Acer’ın sevkiyatları geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 34.5 düşerken, Asus’un sevkiyatı da yüzde 34.1 oranında geriledi. Bu iki şirketin sevkiyatlarındaki büyük düşüş ise listenin ilk üç sırasındaki Lenovo, HP ve Dell’e pazar paylarının artmasında önemli rol oynadı. IDC PC pazarındaki düşüşün beklenilenin altında bir seviyede gerçekleşmesinin pazarın gelişimi için fazla bir ümit vermediğinin altını çizdi.

Küresel PC pazarında ilk beş üretici arasına giremeyen Apple, ABD pazarında ise üçüncü sırada yer alıyor. Ancak IDC Apple’ın ülkedeki Mac sevkiyatının yüzde 11.2 oranında gerilediğine ve ilk beşteki diğer üreticilerin pazar paylarını artırdıklarına dikkat çekiyor.

İlgili >> IDC, Gartner

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER