Teknoloji

PC satışları ABD’de yeniden yükselişe geçti

pc satislari abdPC endüstrisi iki yılı aşkın bir süredir düşüş içinde. Ancak geçtiğimiz yıl piyasanın dengesini bulduğuna dair bazı emareler ortaya çıkmıştı. Küresel PC satışları ile ilgili olumlu bir haber gelmese de, IDC ve Gartner verileri ABD PC pazarında işlerin iyiye gittiğini gözler önüne seriyor. ABD’de PC pazarı bir yılı aşkın bir sürenin ardından ilk kez büyüdü.

IDC rakamlarına göre, söz konusu büyüme yüzde 4.9 seviyesinde gerçekleşti. Gartner ise büyüme oranını yüzde 1.4 olarak açıkladı. Rakamlar arasındaki fark ise iki şirketin kullandığı hesaplama yöntemlerinin ve kriterlerin farklılığından kaynaklanıyor.

Gartner, Google’ın Chromebook’larını değerlendirmeye almıyor. IDC ise Chromebook’un ABD’deki PC sevkiyatlarının artmasında önemli bir rol oynadığını belirtiyor. IDC araştırma direktörü Linn Huang, Chromebook’un özellikle eğitim amacıyla kullanımının satışlara olumlu bir etki yaptığını belirtti.

Geçtiğimiz yıl ABD pazarında ilk kez Mac’ten daha yüksek satış rakamlarına ulaşan Chromebook’un pazarın genel büyümesinin itici motoru olması da kulağa pek şaşırtıcı gelmiyor. Google’ın dizüstü bilgisayarının bu performansı, Microsoft için de bir endişe kaynağı olabilir. Google, Android uygulamalarını da Chrome OS’e getirmeye hazırlanıyor. Bu konudaki ilk adımlarını atmış durumda. Microsoft’un en yeni işletim sistemi Windows 10’unun gücünün ise tek başına PC satışlarındaki düşüşü engellemeye yetmediği anlaşılıyor.

Küresel PC satışları henüz toparlanmış değil

Küresel PC satışları konusunda ise ABD pazarındaki kadar iyimser bir tabloya rastlanmıyor. Gartner yüzde 5.2, IDC ise yüzde 4.5 oranında bir sevkiyat düşüşü öngörüyor.

İLGİLİ HABERLER