Teknoloji

PC üreticileri 2019’u mutlu tamamladı

pc

Küresel PC pazarı, sekiz yıl gibi uzun bir aranın ardından ilk kez bir yılı büyüyerek tamamladı. Araştırma şirketleri IDC ve Gartner‘ın verileri arasında bazı farklar olsa da, tüm işaretler bilgisayar pazarında işlerin iyi gittiğini gösteriyor. IDC’nin verilerine göre, 2019’da bilgisayar sevkiyatları yüzde 2.7 oranında arttı ve 266.7 milyona ulaştı. Gartner ise pazarın yüzde 0.6 oranında küçüldüğünü ve toplamda 261.2 milyon cihazın satıldığını belirtiyor.

Bilgisayar pazarı 2018’de çok uzun bir aradan sonra ilk kez bir çeyreği büyümeyle kapatmıştı. 2019’da ise bu büyüme yılın geneline yayıldı. Bu durum en son 2011’de görülmüştü.

Hem IDC’nin hem de Gartner’ın verileri, bilgisayar pazarında en kötü günlerin geride kaldığını gösteriyor. Aradaki küçük farkın temelinde ise şirketlerin hesaplama yöntemlerinin farklılığından kaynaklanıyor. Her iki şirket de dizüstü ve masaüstü bilgisayarları ve Surface gibi tabletleri hesaplarına dahil ediyor. Ancak Gartner, Chromebook’ları bilgisayar olarak değerlendirmiyor.

Hem IDC hem de Gartner, artan satışlarda Windows 10’a geçme ihtiyacının önemli bir etkisi olduğunu belirtiyor. Microsoft, Windows 7 için sunduğu desteği bugünden itibaren sonlandıracak. Gartner; bu durumun, özellikle kurumları, eski bilgisayarlarını Windows 10 ile gelen yeni seçeneklerle güncellemeye yönelttiğini belirtiyor.

Microsoft, geçtiğimiz eylül ayında Windows 10’un yüklü olduğu cihaz sayısının 900 milyona ulaştığını açıklamıştı. NetMarketShare’in verileri, hâlâ Windows 10’a geçiş yapmayan milyonlarca bilgisayarın bulunduğunu gösteriyor. Masaüstündeki Windows 7 kullanım oranı, yüzde 30 civarında seyrediyor.

PC pazarı için her şey güllük gülistanlık değildi

IDC, bu etkinin uzun süreli olmasını beklemiyor. 5G teknolojisi ve katlanabilir ekranlı cihazlar yavaş yavaş ortaya çıksa da, bunların yayılmasının zaman alması öngörülüyor. Microsoft, Windows 8’i desteklemeyi de önünde sonunda bırakacak. Ancak Windows 8’in kullanıcı sayısının Windows 7 kadar fazla olmadığını belirtmekte fayda var.

Yine de, PC pazarı için 2019’da her şeyin güllük gülistanlık olmadığını da söylemek gerekiyor. Gartner, Intel’in işlemci tedariğinde yaşadığı sıkıntıyı “ciddi bir problem” olarak tanımlıyor. IDC ise bu problemin AMD’nin sahneye çıkmasıyla aşıldığını belirtiyor. Pazarın zirvesinde yer alan üreticiler ise sırasıyla Lenovo, HP ve Dell oldu. Bu üç şirket satışlarını artırırken, dördüncü ve beşinci sırada yer alan Apple ve Acer’ın satışları düştü.

İLGİLİ HABERLER