Teknoloji

PC pazarındaki gerileme iki yıldır devam ediyor

pc pazariPC endüstrisinin içinde bulunduğu durum pek de parlak gözükmüyor. Analiz şirketi Gartner’ın rakamlarına göre, 2016’nın üçüncü çeyreğinde küresel PC sevkiyatları yüzde 5.7 oranında geriledi. Çeyrek genelinde 68.9 milyon PC sevkiyatı gerçekleştirildi. Gartner tarafından yapılan açıklamada, PC sektöründeki gerilemenin kesintisizi sekiz çeyrektir sürdüğü belirtildi. Raporda okulların açılmasına rağmen satışların düşük kaldığına ve gelişmekte olan ülkelerden gelen taleplerin azalmasına dikkat çekildi. Ancak PC pazarı için uzun süredir ortada duran asıl problem bunlardan daha ciddi gözüküyor.

Raporu değerlendiren Gartner analisti Mikako Kitagawa, PC’nin artık tüketicilerin büyük bir kısmı için yüksek öncelikli bir cihaz olmadığına dikkat çekti ve bu nedenle PC’lerin eskisi kadar sık değiştirilmediğini dile getirdi. Kitagawa, bazı kişilerin bir daha yeni bilgisayar almayabileceğini de sözlerine ekledi.

PC pazarı için en büyük tehdit unsuru akıllı telefonlar

Bu tablonun oluşmasındaki en önemli tehdit faktörü ise hiç kuşkusuz akıllı telefonlar. PC’lere göre daha kısa bir yenileme döngüsü bulunan akıllı telefonlar, artık daha az yoğun performans gerektiren işlemleri gerçekleştirme konusunda masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarla rahatlıkla boy ölçüşebiliyor. Tabletler de aynı şekilde her geçen gün biraz daha maharetli ve kapasiteli hâle geliyor. Apple, iPad Pro serisini dizüstü bilgisayarların yerini alabilecek bir araç olarak lanse ediyor.

Mevcut tablo PC üreticilerinin üstünde de baskı oluşturuyor. HP, Dell ve Asus tek haneli düşük rakamlı büyümeler kaydederken; Acer, Apple ve Lenovo’nun PC sevkiyatlarında düşüşler yaşanmıştı. Apple ve Lenovo’da söz konusu düşüşler, çift haneli oranlara ulaşmıştı. PC pazarının geri kalanındaki düşüş ise yüzde 16’nın üstüne çıkmış durumda.

İLGİLİ HABERLER