Teknoloji

Patreon gelen tepkilere rağmen yeni komisyon politikasını savunuyor

patreonPatreon 18 Aralık itibarıyla yeni bir komisyon sistemini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Ancak yeni sistem, henüz uygulamaya koyulmamasına rağmen, küçük ölçekli sanatçıların aleyhine olacağı gerekçesiyle eleştiriliyor. Daha önce bağımsız içerik oluşturanların toplam gelirlerinden komisyon alan platform, bundan böyle her bağıştan ayrı ayrı komisyon alacak.

Söz konusu komisyon oranının yüzde 35 olarak belirlenmesi, küçük miktarlarda bağış yaparak çok sayıda sanatçıyı veya bağımsız içerik oluşturucusunu destekleyenlerin bağışlarının adeta “kuşa dönmesine” neden olacak gibi görünüyor. Sanatçılar da yeni komisyon sisteminin duyurulmasının ardından destekçilerini kaybetmeye başladıklarını belirterek bu durumu doğruluyor. Ancak Patreon, bunun platformda gerçekleştirilen başka değişikliklerin kaçınılmaz bir sonucu olduğunu iddia ediyor.

Şirketten daha önce yapılan bir açıklamada, yeni sistemle sanatçıların gelirlerinin daha kolay hesaplanabilir olduğunu savunmuş ve ortada sadece yüzde 5’lik bir kesintinin olacağını belirtmişti. Bu açıklamanın üzerine yayınlanan bir diğer açıklama ise sürecin biraz daha farklı biçimde işleyeceğini gösteriyor.

Platform daha önce bağışların büyük kısmı için ayın ilk günlerinde komisyon alıyordu. Ancak aynı zamanda içerik sahiplerine bağış komisyonunu ilk kez bağış yapan kişilere yansıtma imkânını sunuyordu. Bu durum, ay sonunda bağış yapan kişilerden iki kez komisyon alınıyor gibi bir tablo oluşturuyordu. Platform, bundan böyle kesintinin destekçinin ilk bağışının ay dönümlerinde yapılmasına karar verdi. Bu ücretin destekçilere yansıtılacak olması ise sanatçılarda bağışların azalacağı endişesine yol açıyor.

Patreon uzun süre boyunca farklı sistemleri test etmiş

Yeni komisyon sistemini savunan Patreon, bir yıl boyunca farklı sistemlerin test edildiğini ve bağışçıların komisyon ücreti konusunda tahmin edilenden daha az hassas olduğunun görülmesinin ardından mevcut sistemin seçildiğini belirtti. Şirket, mevcut modelin maliyetlerin etkisinin bağışçılara en az yansıtan seçenek olduğunun da ayrıca altını çizdi. Yeni sistemin gerçek etkisi, 18 Aralık’tan sonra anlaşılacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER