Teknoloji

Teknoloji dünyasının devleri yapay zekayı insanlara daha iyi anlatmak için birleşiyor

partnership on aiTeknoloji dünyasının beş büyük şirketi, kamuoyunun yapay zekayı daha iyi anlaması adına ortak bir girişim başlatıyor. The New York Times’ın haberine göre; Facebook, Google, Microsoft, Amazon ve IBM yöneticileri yapay zekayla ilgili bir proje için eylül ayının başlarında bir dizi toplantı gerçekleştirdi. Söz konusu toplantıların resmi sonucu da fazla zaman geçmeden ortaya çıktı.

Söz konusu beş şirket, tam adı “Partnership on Artificial Intelligence to Benefit People and Society” (Yapay Zekanın İnsanlara ve Topluma Faydası İçin İşbirliği) olan bir işbirliği platformu oluşturdu. Bu platformun öncelikli amacı, insanlara yapay zeka araştırmalarının katil robotlar geliştirmekten ibaret olmadığını anlatmak olacak.

“Partnership on AI” adıyla anılacak olan işbirliği platformu, yapay zeka araştırmalarında etik, şeffaflık ve gizlilik gibi değerlere uyulmasında yol gösterecek. Proje araştırmacıların ve sektörün büyük oyuncularının iletişim kurabilecekleri bir açık platform oluşturulmasını da amaçlıyor.

Girişimin temel ilkesi de web sitesinde şu sözlerle açıklanıyor: “Yapay zeka teknolojilerinin insan hayatını geliştirmek için büyük potansiyel taşıdığına inanıyoruz. Yapay zeka sayesinde insanlık iklim değişikliği, gıda, eşitsizlik, sağlık ve eğitim gibi konulardaki önemli sorunlarının üstesinden gelebilir.”

Girişimin beş kurucusunun da büyük yapay zeka projeleri bulunuyor. IBM Watson, Google ise DeepMind ile önemli çalışmalar yürütüyor. Amazon, yapay zeka ile işleyen dijital asistanı Alexa’yı şimdiden Echo hoparlörüne yerleştirmiş durumda. Microsoft ise dijital asistanı Cortana’nın yanı sıra sohbet robotu projeleriyle yapay zekaya göz kırpıyor. Facebook ise yüz tanıma ve Haber Kaynağı gibi pek çok özellik için yapay zekadan faydalanıyor.

Apple Partnership on AI kurucuları arasında bulunmuyor

Girişimin kurucu kadrosu oldukça sağlam olsa da, bu durum Apple’ın yokluğunun göze çarpmasını engellemiyor. Projenin geçici olarak eş başkanlığını yürüten Microsoft yöneticisi Eric Horvitz, The Guardian’a yaptığı açıklamada Apple ile görüşmeler yaptıklarını belirtti. Cupertino merkezli şirketin girişim konusunda hevesli olduğunu söyleyen Horvitz, kişisel olarak Apple’ı bu işbirliğinin içinde görmeyi istediğini sözlerine ekledi. Elon Musk’ın kâr amacı gütmeyen yapay zeka araştırma projesi OpenAI’nın da listede olmaması dikkat çekiyor.

İLGİLİ HABERLER