Teknoloji

Panasonic’in Firefox OS TV’leri Avrupa’da satışa sunuldu

panasonic-firefox-tv-160515
Görsel: The Verge

Panasonic’in Firefox OS tabanlı akıllı telefonları yurt dışında piyasaya çıktı. Firefox OS’in televizyonlara gireceği geçtiğimiz aylarda duyurulmuştu ve Panasonic iş ortağı olarak belirlenmişti.

Mozilla Panasonic’in altı yeni TV modelinde yeni işletim sisteminin yüklü olduğunu ve bu modellerin Avrupa’da satışa sunulduğunu ilan etti. Televizyonlar ilerleyen aylarda başka pazarlara da giriş yapacak. Modellerin ekran büyüklükleri ve fiyatları değişiklik gösteriyor. 40 inç CX680 için 790 pound (3200 TL), 50 inç CX700 için de 999 pound (4047 TL) fiyat belirlendi.

Mozilla Firefox iyi bilinen bir internet tarayıcısı, internet tarayıcıları pazarında Internet Explorer, Chrome gibi güçlü rakiplerle mücadele ediyor. Firefox OS geçtiğimiz yıllarda akıllı telefonlara özel, HTML5 tabanlı bir internet tarayıcısı olarak ortaya çıkmıştı. Gelişmekte olan pazarlarda çok uygun fiyatlı akıllı telefon modelleriyle pazardan pay kapmayı hedefleyen Mozilla, yavaş yavaş büyümekte olan akıllı TV pazarını da gözüne kestirdi ve Panasonic’in de desteğiyle bu alana giriş yapıyor. Firefox OS TV platformu da HTML5 tabanlı olduğu için, isteyen geliştirici bu platform için kolaylıkla uygulama geliştirebiliyor.

Panasonic’in Firefox OS tabanlı TV’leri yüksek çözünürlüklü ve özelleştirilebilir bir görününme sahip ana ekranla açılıyor. Bu ana ekranın en tepesinde üç renkli ikonlardan oluşan bir satır görünüyor. “Decks” olarak adlandırılan bu satır Canlı TV (canlı TV kanallarına erişim), Uygulamalar (indirilmiş tüm uygulamalara erişim) ve Cihazlar (bağlı olan tüm cihazlara ve oynatıcılara erişim) gibi temel kısayolları barındırıyor. Bu bölümler arasında geçiş uzaktan kumanda yardımıyla gerçekleştiriliyor. Diğer uygulamaları ve bağlı cihazları ana ekrana sabitlemek mümkün oluyor.

Panasonic’in Firefox OS destekli TV modelleri CR850, CR730, CX800, CX750, CX700 ve CX680 şeklinde sıralanıyor.

İLGİLİ HABERLER