Teknoloji

Panasonic TV üretiminde yeniden yapılanma planları yapıyor, plazma işinden tamamen çıkıyor

Panasonic plazma TV pazarından çıkmanın hazırlıklarını yapıyor olabilir. Nikkei’nin haberine göre, Japon şirket önümüzdeki üç yıl içinde TV üretimini önemli ölçüde azaltmanın planlarını görüşüyor, bu kapsamda en erken 2014 yılı içinde plazma üretiminden çıkılması ihtimaller arasında yer alıyor. Şirketin bunun yerine uçak sistemleri, otomotiv parçaları ve kurumsal ürünler gibi daha fazla kâr getiren işlere odaklanmayı planladığı söyleniyor.

Her ne kadar LCD’ye karşı pazar payı kaybediyor olsa da, plazma TV’ler derin siyahları, geniş görüş açıları, parlak renkleri ve hareket bulanıklaşması içermemesi nedeniyle özellikle ev sinema tutkunları tarafından beğeniliyordu. Panasonic’in TV satışları 2009 yılında en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Şirket aynı yıl Pioneer’ın Kuro plazma TV teknolojisini satın almıştı. Ayrıca o  yıl şirketin TV gelirleri 1 trilyon yen, yani 11.5 milyar dolar seviyesine ulaşmıştı. Ancak bu rakamın 2015’te neredeyse yarıya inmesi bekleniyor. Şirketin TV birimi son beş çeyrek yıldır kâr da elde edemiyor.

Adı açıklanmayan bir yönetici, Panasonic için müşterilerle olan ilişkileri korumanın önemli olduğunu, bu nedenle üretimi hemen kesmek yerine önümüzdeki yıl içinde kademeli olarak plazma üretiminin azaltılacağını kaydetti. Görünüşe göre bu şekilde bir hamlenin planları bir süredir yapılıyordu, üstelik Nikkei de şirketin yeni plazma geliştirme çalışmalarına yatırım yapmayı zaten bırakttığını işaret ediyor. Bu arada Japon şirketin Sony ile OLED TV panelleri üretme planlarıysa etkilenmişe benzemiyor.

Panasonic’ten yapılan açıklamaya göre şirket birkaç farklı stratejiyi değerlendiriyor, ancak henüz kesin karar verilmiş değil. Nikkei’nin haberine göreyse, planlar 28 Martta yayınlanacak orta vadeli yönetim planıyla birlikte açıklanmış olacak.

İlgili >> Yahoo News (Reuters), Nikkei

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER