Teknoloji

Panasonic dünyanın 4K video çekim yetenekli ilk kompakt kamerası Lumix FZ1000’i duyurdu

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Panasonic, dünyanın 4K video kayıt yeteneğine sahip ilk dijital kompakt kamerasının duyurusunu gerçekleştirdi. Aslında FZ1000 için “kompakt” tanımı yapmak biraz zorlama olur, çünkü cihazın tasarımında ve boyutunda DSLR etkisi fazlasıyla görünüyor. Panasonic bu kamerayla Sony’nin serisinde yer alan RX10 ile rekabet etmeyi hedefliyor. Şirket Sony’yi daha ucuz fiyatla avlamaya çalışacak. FZ1000’in temmuzda yaklaşık 900 dolarlık fiyatla yurt dışında piyasada olması bekleniyor.

panasonic-lumix-fz1000

RX10 gibi, Panasonic’in en yeni makinesi 1 inç sensör barındırıyor, şirkete göre bunun sayesinde düşük ışık performansı daha da iyileştiriliyor. Venus olarak adlandırılan işlemci sayesinde çoklu gürültü azaltma sistemlerinden yararlanma fırsatı sunuluyor. FZ1000 ve 25-400 mm eşdeğer f/2.8-4.0 lensi yüksek zum değerine sahip, böylelikle RX10’a göre nesneleri daha da yakınlaştırma fırsatı sunuyor. 16x optik zum 5 basamaklı hız kontrolü sayesinde dikkatli bir şekilde kontrol edilebiliyor. Bu, özellikle video çekimi sırasında yakınlaştırma ve uzaklaştırmanın daha dikkatli şekilde gerçekleştirilmesine katkıda bulunuyor.

Tabii ki, video FZ1000’in en çekici özelliği olarak karşımıza çıkıyor. Geçtiğimiz şubat ayında duyurulan GH4 gibi 4K video kaydı yapabilen bu makine en yüksek çözünürlükte 30fps hızla sınırlı kalıyor. Ancak 1080p video kaydı sırasında 60fps’ye de çıkmak mümkün oluyor. Daha düşük çözünürlüklü, yani 1080p kayıt yapmak beş eksenli optik görüntü sabitleme özelliğinden de yararlanma fırsatı veriyor. Ancak 4K çözünürlüğe çıktığınızda bu özellikten yararlanmanız mümkün olmuyor. Ayrıca Panasonic’in eklediği çeşitli video efektleri de bulunuyor. Yaratıcı video modu içinde 120 fps kayıt, time-lapse çekim, stop motion animasyon gibi kayıt modları bulunuyor.

Çekim sırasında 0.39 inç elektronik vizör veya arkada yer alan 3 inç, her iki kenara 180 derece dönebilen veya her iki dikey yönde de 280 derece hareket edebilen LCD ekrandan yararlanarak çerçeveye almak mümkün. Fotoğraf çekmeyi sevenler için çeşitli sahne ayarları ve Instagram-vari filtreler de bulunuyor. Burst modu tam çözünürlükte saniyede en fazla 12 çekim izni veriyor.

Son zamanlarda çıkan çoğu kamera gibi FZ1000 de NFC ve Wi-Fi özelliklerini barındırıyor. Bu, Panasonic’in mobil uygulamasını kullanarak akıllı telefonunuza görüntüleri aktarabileceğiniz veya uzaktan kumandalı çekim özelliğini kullanabileceğiniz anlamına geliyor.

İLGİLİ HABERLER