Ulaşım

Panasonic dünyanın en büyük elektrikli otomobil bataryası fabrikasını kuruyor

panasonic

Panasonic, ABD’nin Kansas eyaletinde 4 milyar dolarlık yatırımla yeni bir fabrika kuruyor. Bu tesis dünyanın en büyük batarya hücresi üretim tesisi olacak. Fabrika Kansas’ın De Soto şehrinin yakınlarında inşa edilecek.

Kansas Valisi Laura Kelly, bu büyük yatırımla ilgili açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Bu proje Kansas tarihindeki en büyük özel yatırım. ABD’nin en büyük elektrikli otomobil bataryası fabrikalarından biri inşa edilecek ve eyaletimizin ekonomisi için dönüştürücü bir etki yapacak. Toplamda 8 bin kişiye yüksek kaliteli istihdam sağlanacak. Çalışanlara hem kendileri hem de aileleri için daha iyi bir gelecek yaratmalarında yardım edilecek.”

Nikkei’nin haberine göre, fabrikada Tesla için yüksek kapasiteli batarya hücreleri üretilecek. Panasonic’nin Tesla ile şirketin ABD’nin Nevada eyaletindeki Gigafactory’de ortak batarya üretimi yaptığı biliniyor.

Tesla geçtiğimiz nisan ayında ABD’nin Austin şehrinde yeni bir Gigafactory’nin açılışını yapmıştı. Bu proje de 4 bin kişiye istihdam sağlamıştı. İnşaat süreciyle birlikte toplam istihdam sayısı 15 bini bulmuştu.

Panasonic ve Tesla büyük batarya yatırımlarında yalnız değil

Küresel ekonomik krize ve tedarik zincirinde COVID-19 nedeniyle yaşanan sorunlara rağmen, Tesla’nın araç teslimat sayısı 2021’de bir önceki yıla göre yüzde 90 oranında artmıştı. 2019’da kendi bataryalarını geliştirmeye başlayan şirket, lityum tedarikçileriyle de özel anlaşmalar yapıyor.

Panasonic ve Tesla, elektriki otomobil bataryaları için yatırım yapan tek şirketler değil. Ford ve GM de hem elektrikli otomobil hem de batarya üretimi için büyük yatırımlar yapıyor. Ford elektrikli otomobil planları için 29 milyar dolarlık bir yatırım paketi duyururken, GM’nin de toplam yatırımı 9.4 milyar dolar seviyesine ulaşmış durumda.

İLGİLİ HABERLER