Manşetler

Panasonic IFA’ya 145, 103, 60 ve 20.4 inç’lik iddialı plazma ve LED panellerle geldi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Panasonic IFA 2012’ye gelirken yanında iki tane de yeni plazma panel getirmiş. Bunlardan ilki 145 inç’lik büyüklüğe ve 8K çözünürlüğe sahip bir modelken diğeri de gözlüksüz 3D desteği sunan 103 inç’lik bir plazma TV olma özelliği taşıyor. Bu ürünleri fuarda sergileyen Panasonic plazma teknolojisinin destekçilerinden olmaya devam edeceğinin işaretlerini bu modellerle vermiş oluyor.

7680 x 4320 piksel görüntüye karşılık gelen 8K TV standardı birkaç yıl sonra şu anda kullandığımız Full HD formatını çöpe atacak gibi görünüyor. Tabii ki, öncelikle 4K ile bir geçiş dönemi yaşayacağız gibi görünüyor. 145 inç’lik devasa bir ekranda 8K çözünürlükte görüntü oldukça etkileyici bir deneyim olmalı. Panasonic’in bu TV’yi geliştirme çalışmaları sırasında Japon NHK televizyonundan da destek aldığını tahmin ediyoruz. Ne de olsa, NHK şu anda 8K TV formatının geliştirilmesi için bir hayli yoğun çaba sarfediyor. Üstelik bu TV şirketi Olimpiyat Oyunlarının 8K çözünürlükte yayını için de destek vermişti. Bu plazma paneli IFA 2012’de inceleme fırsatı bulan Engadget tayfası detayların oldukça zengin olduğunu, ekrana iyice yaklaşılması durumunda bile pikselleri seçmenin zor olduğuna dikkat çekiyor. Bununla birlikte renklerin dengeli ve doğal olduğuna da vurgu yapıyor.

103 inç’lik gözlük gerektirmeyen 3D TV de plazma ekran teknolojisini barındırıyor. Bu ekran beş farklı kullanıcıya kadar 3D deneyimini gözlüksüz yaşatabiliyor. Sayının sınırlı olması gözlüksüz şekilde görüntünün alınabileceği belirli noktaların olduğu anlamına geliyor. Yine bu TV’ye de bir göz atan Engadget ekibinin belirttiğine göre derinlik efekti doğal, hemen göze çarpmıyor, ne var ki renkler 145 inç’lik plazma modeline göre biraz daha solgun görünüyor.

Panasonic’in IFA’da duyurduğu büyük ekranlı modellerden bir tanesi de 60 inç’lik LED panele sahip olan TX-L60ET5. Panasonic’in en büyük LED modeli olma niteliğini taşıyan bu TV pasif 3D teknolojisi barındırıyor. Bu, ucuz 3D gözlüklerle evde üç boyutlu TV filmlerini ve programlarını çok daha fazla kişinin seyretmesi anlamına geliyor. Panasonic’in Smart Viera platformu da bu TV’yle birlikte geliyor, böylelikle kullanıcılar internete bağlanıp hem çeşitli uygulamalara hem de TV ile aynı ağ içinde bulunan cihazlardaki multimedya içeriklerine erişebiliyor. Panasonic’in akıllı telefon ve tabletler için çıkardığı uzaktan kumanda uygulaması da TX-L60ET5 tarafından destekleniyor. TV’nin internet bağlantısını Wi-Fi üzerinden sağlaması da kablo ihtiyacını ortadan kaldırıyor.

Panasonic’in gösterdiği bir başka ürün de 20.4 inç’lik, 4K (3840 x 2160) çözünürlüklü LCD panel. Mükemmel görüntü kalitesi sunduğunu düşündüğümüz 40 ile 55 inç arasındaki düz ekran TV’lerimizin Full HD çözünürlük sunduğu bir ortamda çok küçük olan bir modelin çok daha yüksek bir çözünürlüğe sahip olması, 216 ppi gibi bir monitör için Retina derecesinde yüksek olarak değerlendirilebilecek nitelik taşıması ve epey keskin görüntüler sunması olduğu şeklinde yorumlanabilir. Panasonic bu panelin sadece 3.5 mm. derinliğe sahip olduğuna dikkat çekiyor.

İlgili >> Engadget (1), Engadget (2), FlatspanelHD (1), FlatspanelHD (2)

[Görsel – Engadget]

İLGİLİ HABERLER