Teknoloji

Panama belgeleri sızıntısı gizli servetleri ortaya çıkardı

panama belgeleri

Panama merkezli hukuk bürosu Mossack Fonseca’ya ait 2,6 terabayt büyüklüğündeki veri sızıntısı, dünya tarihinin bilinen en büyük sızıntılarından biri olarak tarihe geçti. Ancak sızan belgelerin içerikleri, ilgiyi toplam boyuttan uzaklaştıracak nitelikte. Önce Alman gazetesi Süddeutsche Zeitung ile paylaşılan belgeler, daha sonra 100 basın kuruluştan 370 muhabirin bulunduğu daha geniş bir ağa ulaştırıldı. Bu grup, yaklaşık bir yıl boyunca sızan belgeleri inceledi.

Panama belgeleri, aralarında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de bulunduğu 12 dünya liderinin vergi cenneti olarak nitelenen Panama üzerinden ticari faaliyetler yürüttüğünü gösteriyor. Belgelerde adı geçen uluslararası kuruluşlardan biri olan FIFA ise ilgili yöneticilerini etik komitesinde sorgulayacağını açıklayarak adını temize çıkarma konusunda elini çabuk tuttu.

Sızan belgeler içindeki taramanın halen devam ettiği belirtiliyor. Mossack Fonseca’nın belgeleri, offshore ekonomisinin ve özel vergi yasalarının büyük, kârlı ve karmaşık dünyasını da gözler önüne seriyor.

Mossack Fonseca’nın dünyanın en büyük dördüncü offshore hukuk şirketi olması nedeniyle küresel çapta olay yaratacak yeni belgelerin de gün yüzüne çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor. Şu ana kadar incelenen belgeler arasında FC Barcelona’nın yıldızı Lionel Messi’nin ticari faaliyetlerini gösterenler de yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER