Teknoloji

Palm’ın geri dönüşü çok büyük heyecan yaratmayacak gibi

palm tcl android telefonBu, uzun zamandır bekleniyordu ve en sonunda Palm akıllı telefonlarının yeniden doğuşuna epey yaklaştık. Ne var ki, bu yeniden doğuş, Palm’ın seneler önceki heyecan vericiliğinden epey uzak olacak gibi görünüyor.

Android Police sitesi, artık TCL’in bir iştiraki hâline gelen Palm Venture Group tarafından geliştirilmiş PVG100 adlı bir cihazın geçen hafta içinde Amerikan Federal İletişim Komisyonunun onayına sunuşduğunu ve geçtiğimiz haziran ayında da Wi-Fi Alliance’ın sertifikasyon programını geçtiğini yazdı. Bunlar, bir cihazın geliştirme çalışmaları içindeki son aşamaları teşkil ediyor.

Başvuru dokümanları çok fazla ayrıntıyı ortaya dökmüyor, ancak Wi-Fi Alliance sayfasında iki ayrıntı ortaya çıkıyor. Bunlardan bir tanesi cihazın Android 8.1 Oreo ile yüklü olarak geleceği. Diğeriyse sadece 2.4 GHz Wi-Fi bandını destekleyeceği, daha hızlı olan 5 GHz şebekeleri için destek sunmayacağı.

5 GHz Wi-Fi desteğini yokluğu önemli sayılır, çünkü bir telefon için ortalamanın üstünde bir parayı gözden çıkaracak olanlar için, ucuz telefonlarda görülen bir kablosuz bağlantı özelliğinin bulunması hoş olmayacaktır. O hâlde PVG100 makul fiyatlı, ekonomik bir akıllı telefon seçeneği olabilir.

Öte yandan, bu cihazın Palm’ın mirasını nasıl yansıtacağını da bilmiyoruz. Acaba, Pre tarzında, alt tarafında kızaklı fiziksel klavyeli bir cihaz mı göreceğiz, yoksa Palm’ın sadece adında kalacağı, genel bir akıllı telefon mu karşımıza çıkacak?

Bir unsur biraz ipucu sunuyor. Palm markasını hayata döndürecek olan TCL, aynı zamanda Alcatel markasının arkasında bulunan Çinli bir şirket. Alcatel markası altında genellikle ekonomik akıllı telefonlar görüyoruz. Öte yandan TCL, son birkaç yıldır BlackBerry markalı telefonlar da üretiyor. TCL’in BlackBerry cihazları arasında hem sadece dokunmatik ekranlı olanlar hem de fiziksel klavye barındıranlar bulunuyor. O hâlde benzer bir yaklaşımın Palm markalı akıllı telefonlara da uygulamanmasını bekleyebiliriz.

TCL Palm markasını 2014 yılında satın almıştı. 2017 yılında bir TCL yöneticisi Palm telefonunun bir sonraki yıl çıkacağını söylemişti. Geçtiğimiz mart ayında ise Palm markalı telefonun ABD’de, yılın ikinci yarısında Verizon’a özel olarak çıkacağı iddia edilmişti. Görünüşe göre, TCL takvime uygun biçimde ilerliyor.

İLGİLİ HABERLER