Manşetler

Özel Dosya: iPad ile okunabilen dijital Türkiye gazeteleri

İnternetin çıkışıyla birlikte basılı medya düşüşe geçti. Gazetelerin tirajları birkaç yıl öncesine göre ciddi oranda düştü. İnsanlar gazeteleri bayilerden almak yerine internet sitelerine girip haberleri ve köşe yazılarını oradan takip etme yolunu seçiyor.

Geçen yıl çıkan iPad ile birlikte hayatımıza giren tablet cihazları ile birlikte medyanın kuralları yeniden yazılabilir. Elde bir kağıt gibi rahatlıkla tutulan bu dijital cihazlar sadece multimedya içeriğin değil, kitap, dergi, gazete gibi yazılı içeriğin de düzgün ve fiziksel deneyime yakın bir deneyim sunacak şekilde tüketilmesini sağlıyor. Medyada birçok kişi tablet cihazları gazete ve dergileri kurtaracak cihaz gözüyle bakıyor. 2010 yılından başlayacak şekilde birçok gazete ve derginin tablete özel versiyonlarını çıkardığına ve bu versiyonları basılı versiyona göre çok daha ucuza veya tamemen ücretsiz olarak sunduklarını görüyoruz.

Türkiye’de de, daha iPad resmen piyasaya çıkmadan, elektronik gazete örneklerini görmeye başladık. Aslına bakarsanız bu noktada bir sınıflandırma yapmak gerekiyor. Bazı gazeteler basılı versiyonlarının dijital versiyonlarını iPad kullanıcılarına sunarken, bazıları ise gazete içeriğini tablet cihazlara özel, web sitesi havasında, ancak dokunma dostu bir arayüzle sunmayı tercih etmekte.

Aşağıda iPad sahiplerinin cihazları üzerinen oluşabilecekleri dijital gazetelerin listesini yaptık. Biliyoruz ki, bu liste ilerleyen günlerde çok daha genişleyecek ve belki de bu listenin yeni bir versiyonunu yapmak zorunda kalacağız.

Not: Başlıklara tıklayarak (veya dokunarak) ilgili uygulamayı App Store üzerinden indirebilirsiniz.

1) Sabah e-gazete HD

Sabah’ın iPad’e özel dijital gazete uygulaması e-gazete geçtiğimiz yazın sonlarından itibaren kullanıcılara sunuldu. Sabah ve eklerini, normal gazete formatından kullanıcılara sunan Sabah e-gazete uygulamasının tüm içeriğine ulaşmak için aylık 2 TL’lik bir ücret ödemek gerekiyor. Ödeme işlemi SMS aracılığıyla yapılıyor ve kullanıcının cep telefonu faturasına yansıtılıyor.

Gazete üzerinde çimdik hareketiyle yakınlaştırma ve uzaklaştırma yapa imkânı sunan bu uygulamada sayfalar arasında da kolaylıkla geçiş yapılabiliyor. Ancak bu uygulamayı kullanırken iPad’in ekran kilidini aktifleştirmenizde fayda var. Çünkü ekran döndüğünde uygulamada yakınlaştırma/uzaklaştırma yapamama gibi hatalar meydana geliyor. Bu da okuduğunuz gazeteyi tekrar kapatıp açmanıza neden olacaktır.

Sabah e-gazete uygulamasının geriye dönük arşivinin olmaması ise bir handikap.

2) Radikal e-gazete

Büyük bir yenilik hareketinden geçen Radikal gazetesi iPad’i de boş geçmedi. Yılın başlarında yayınlanan iPad uygulaması aracılığıyla Radikal gazetesini ve eklerini okumak mümkün. Gazeteyi okumak isteyenler için aylık ve yıllık abonelik seçenekleri bulunuyor, bunların fiyatları sırasıyla 2.99$ ve 32.99$ olarak belirlenmiş. Abonelik satışı doğrudan uygulama içinden yapılıyor ve Apple ID hesabınız için verdiğiniz kredi kartından gerekli ücret çekiliyor.

Radikal e-gazete uygulaması sadece günlük gazetenin dijital versiyonunu sunmakla kalmıyor. Bazı haberlerde göreceğiniz özel ikonlar, o habere özel fotoğraf galerilerinin ve videoların olduğunu gösteriyor. Sayfalar arasında geçiş parmakları sürükleyerek rahatlıkla gerçekleştirilirken ekranın altında göreceğiniz Sayfalar bölümünü kullanarak istediğiniz sayfaya hızlı bir şekilde atlamanız da mümkün.

3) Hürriyet e-gazete

Hürriyet gazetesinin iPad planlarından haberimiz vardı ve bu planların hayata geçmesini bekliyorduk. Geçtiğimiz hafta içinde bu beklenti hayata geçti ve Hürriyet e-gazete uygulaması App Store üzerinden ücretsiz olarak kullanıma sunuldu. Hürriyet’in iPad uygulaması Radikal’in uygulamasıyla aynı arayüzü kullanıyor. Hürriyet gazetesini ve tüm eklerini dijital olarak okumanızı sağlayan bu uygulama geriye dönük arşiv desteği de sunuyor.

Sayfalar arasında atlamaya imkân veren uygulamada sayfalar parmağı sağa veya sola sürükleyerek değiştirilebiliyor. Ayarlar bölümüne göz attığımızda ise uygulama açıldığında yüklenecek olan gazetelerin seçiminin kullanıcıya bırakıldığını görüyoruz. Henüz tüm içerikler ücretsiz olarak sunuluyor. Tanıtım amacıyla yapıldığını düşündüğümüz bu girişim yerini ilerideki günlerde paralı servise bırakacaktır diye düşünüyoruz.

Uygulamada yer alan Yardım bölümü ise kullanım sırasında karşınıza çıkabilecek özel ikonların açıklamasını veriyor.

4) Sözcü

Son ayların yükselişteki gazetesi Sözcü de iPad sahibi okuyucularına cihazları üzerinden ücretsiz gazete okuma imkânı sunuyor. Sayfa geçişleri için parmağı sağa ya da sola sürüklemenin yanı sıra ekranın her iki yanındaki okları da kullanma fırsatı veren uygulamada sağ alt köşede yer alan ikona dokunduğunuzda ise seçenekler menüsüyle karşılaşacaksınız. Buradan sayfalar arasında gezinmek ya da gazetenin farklı bölümlerine geçiş yapmak mümkün. Uygulama kullanıcılarına eski sayılara da erişme fırsatı veriyor.

5) PressReader

PressReader uygulaması PressDisplay dijital gazete servisinin iPad uygulaması. Pressdisplay.com adresi üzerinden hizmet veren bu servis sayesinde 92 ülkeden, 48 farklı dilde yayın yapan 1700’den fazla gazeteye ulaşmak mümkün. PressDisplay’in portföyünde Türkiye gazeteleri de bulunuyor: Hürriyet, Milliyet, Sabah, Radikal, Vatan, Yeni Şafak, Türkiye, Zaman, Today’s Zaman, Hürriyet Daily News, Akdeniz Haber ve Manavgat’ın Sesi gibi gazeteleri PressReader üzerinden indirip okumak mümkün.

PressReader uygulamasını iPad’ine yükleyen kullanıcılara yedi adet yayını ücretsiz okuma hakkı veriliyor. Daha fazlası için burada yer alan üyelik planlarından birini seçmeniz gerekiyor. Seçilen yayın başına 0.99$ ücret ödemenin yanı sıra aylık 29.95$’dan başlayan ve fazla sayıda gazeteyi okumayı sağlayan abonelik seçenekleri bulunuyor.

Her ne kadar Sabah, Hürriyet, Radikal gibi gazetelerin kendi iPad uygulamaları bulunsa da, geride kalan gazeteleri okumak isteyenler için PressReader uygulaması ve Pressdisplay servisi uygun bir seçim olabilir. Sayfalar arasında parmakları sürükleyerek geçiş yapma ve çimdik hareketiyle yakınlaştırma/uzaklaştırma sunan bu uygulama arkaplanda gazeteleri indirme yeteneğine de sahip. Bu sayede gazetenizin indirilmesini beklemek yerine iPad’de başka uygulamalarda vakit geçirebilirsiniz. Bu arada PressReader uygulaması seçtiğiniz gazeteleri günün belirlenen saatinde cihazınıza otomatik olarak indiriyor.

PressReader uygulaması genelde sadece ana gazeteleri sunuyor, ekleri okumak mümkün değil. Aslında Hürriyet’in tüm ekleri var. Ancak bunların her biri ayrı bir yayın nitelendirmesine sahip, yani belirlenen aylık yayın kotanızdan düşülüyor ya da ek ücret uygulanıyor.

6) iMilliyet HD

Milliyet gazetesi yukarıda saydığımız gazetelerden farklı bir yol izleyerek Milliyet.com.tr’nin tablet versiyonunu çıkarmayı tercih etmiş. Web sitesinin tasarımını andıran tablet versiyonun tasarımı parmaklarla rahatlıkla kontrol edilebilecek şekilde optimize edilmiş. Yine de, bu uygulama sayesinde en son haberlere ulaşmak, Milliyet gazetesinin yazarlarına ait köşe yazılarını okumak mümkün. Bu ücretsiz uygulama gazeteden çok web sitesi için geliştirilmiş bir uygulama.

7) Akşam

Akşam gazetesi de Milliyet’in yolunu takip edenlerden. Bir web sitesi havasındaki Akşam iPad uygulaması üzerinden köşe yazılarına, son dakika haberlerine, fotoğraf galerilerine ulaşmak mümkün. Uygulama parmak hareketleriyle rahatlıkla kullanılıyor. Ücretsiz olan Akşam iPad uygulaması Apple App Store üzerinden sunuluyor.

8) Zaman

Zaman gazetesi de Akşam ve Milliyet gibi tablete özel, dokunma dostu bir arayüzle iPad kullanıcılarının karşısına çıktı. Ücretsiz olarak sunulan bu uygulamanın arayüzü Akşam ve Milliyet’e göre biraz daha göz alıcı ve daha geniş kapsamlı. Zaman gazetesinin eklerine ulaşma imkânı sunan bu uygulama yazı boyutlarının değiştirilmesine de olanak sağlıyor. Haber ve makaleleri Facebook, Twitter ve e-posta aracılığıyla paylaşmak da mümkün.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER