Ulaşım

Otomobil üreticileri sıkı emisyon testlerinin dizel satışlarını düşürmesinden endişe ediyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Volkswagen’in başını yaklaşık bir aydır fazlasıyla ağrıtan emisyon skandalı, diğer otomobil üreticilerini de endişelendiriyor. Avrupa Otomobil Üreticileri Derneği (ACEA) tarafından yapılan açıklamada, üreticilerin daha sıkı emisyon testleri ve standartlarının uygulanması ihtimalinden endişe duyduğu belirtildi.

Sert önlemlerin Avrupa’da yüksek satış rakamlarına ulaşan dizel motorlu otomobillerin maliyetini ve fiyatını önemli ölçüde artırabileceğini belirten ACEA, sürecin dizel motorlu otomobillerin üretilmemesiyle sonuçlanabileceğine dikkat çekti. ACEA, daha iyi testlerin gerçekleştirilmesi için daha “gerçekçi” hedeflerin belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

ACEA’nın yorumlarında biraz abartı olduğunu söylemek gerekiyor. Bu yorumlardaki temel amaç ise Avrupa Komisyonu tarafından teklif edilen yeni yöntemlerin oluşturacağı maliyeti aşağıya çekmek. Dizel otomobillerin üretilmemesi şeklindeki kıyamet senaryosunun ise gerçekleşmesi hiç muhtemel gözükmüyor.

Özellikle elektrikli ve hibrit otomobillerin yaygınlığının arttığı bir ortamda dizel motorlu araçlara ilişkin endişenin biraz kısa vadeli olduğunu söylemekte de fayda var. Volkswagen’in başına gelenlerin ardından ACEA’yı haklı biçimde endişelendirecek bazı gelişmeler de yaşandı. Örneğin, Fransa dizeli benzine kıyasla daha ucuz hâle getiren yakıt desteğini sonlandırabileceğini açıkladı.

İLGİLİ HABERLER