ManşetlerUlaşım

Birleşik Krallık’ta otomobil kiralama hizmeti yeni bir boyut kazandı: İnsansız araçlar kapınıza geliyor

fetch otomobil kiralama

Birleşik Krallık’taki bir teknoloji girişimi, otomobil kiralama hizmetinde yeni bir dönem başlatıyor. İnsansız bir şekilde, doğrudan müşterilerin adreslerine araç teslim eden bir hizmet sunuyor. Ancak otomatik sürüş teknolojisi yerine, araçları bir merkezden uzaktan kontrol ediyorlar. Bu şekilde, teknik olarak hala bir insan sürücünün kontrolünde olmanın güvenliği ile bir ‘sürücüsüz araç’ deneyimi yaşatıyorlar.

Imperium Drive isimli Britanya merkezli start-up’ın geliştirdiği bu servis, Fetch adını taşıyor. Şirketin merkez ofisinde oturan operatörler, elektrikli araç filosunu uzaktan yönetiyorlar. Ancak şu an için, araçlar gerektiğinde kontrolü devralabilecek bir “güvenlik sürücüsü” ile birlikte teslim ediliyor. Fetch, 18 ay boyunca başarıyı gösterdikten sonra tamamen uzaktan kontrol sistemine geçmeyi umuyor.

Fetch, sürücüsüz sistemlerinin çarpışma olmaksızın 1600 kilometrenin üzerinde yol katettiğini iddia ediyor. “Sürücüsüz ama henüz otonom değil.” diyen Imperium Drive CEO’su Koosha Kaveh, “Hâlâ bir insan için içinde, ama bir kontrol merkezinde oturuyor ve aracı bir drone’u kontrol eder gibi kontrol ediyor.” açıklamasında bulundu. Imperium Drive, Fetch sistemini, şirketin hiçbir çarpışma olmaksızın 1600 kilometre üzerinde yol katettiğini iddia ettiği Milton Keynes, Birleşik Krallık çevresinde 18 ay boyunca test ettikten sonra halka sunmuş durumda bulunuyor.

Müşteriler, Fetch uygulaması üzerinden bir otomobil kiralayabilirler. Araç daha sonra uzaktan kontrol edilerek müşterinin konumuna götürülür. Kiralama süresi sona erdiğinde, uzaktan bir operatör aracın kontrolünü devralabilir ve aracı bir sonraki müşteriye götürebilir veya şarj etmek üzere üssüne geri döndürebilir.

Araçları uzaktan kontrol eden sürücüler, aracın içine yerleştirilmiş kamera ve bilgisayar görüş algoritmaları kullanarak yollardaki her şeyi 360 derece görüntüleme yeteneğine sahiptir. Kontrol merkezindeki sürücüler için bir yarış simülasyonu oyununu andıran bir kurulum sağlanmış. Bir kokpit gibi bir oyun koltuğu, dört monitörlü bir ekran ve bir direksiyon simidi bulunuyor.

fetch otomobil kiralama

Oyunla gerçeklik arasında bir deneyim

Fetch şu anda filosunda sadece dört araç bulunduruyor ve bu araçlar, Milton Keynes’teki merkezinden yaklaşık 5 kilometre çapında bir alanda çalışıyor. Kaveh, hizmetin kısa vadede Luton ve Northampton gibi yakın bölgelere genişletileceğini belirtiyor. Ancak, bir operatörün aracı uzaktan kontrol etmesi ve bu durumun bir oyunu andırması, bazı uzmanları endişelendiriyor. “Bu sistem 18 aylık bir süre boyunca çok başarılı bir şekilde test edildi, ancak bir aracı uzaktan sürmenin deneyiminin, sürücüyü bir video oyunu gibi bir şekilde potansiyel yol güvenliği sonuçlarından uzaklaştırabileceğini düşünüyoruz.” diyor RAC’den bir yol güvenliği sözcüsü olan Simon Williams.

Imperium Drive, Fetch’in dünyanın ilk sürücüsüz otomobil kiralama hizmeti olduğunu iddia ediyor. Ancak, belirtmekte fayda var ki, sürücüsüz robotaksi hizmetleri için dünya genelindeki çeşitli şehirlerde denemeler yapılıyor. Birkaç hafta önce Uber, Waymo ile yaptığı bir ortaklıkla bu yıl ABD’nin Arizona eyaletinde bulunan Phoenix şehrinde otonom robotaksi hizmetini başlatacağını duyurmuştu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER