Teknoloji

Otomatik Telegram botu kişisel Facebook bilgilerini satıyor

facebook haber

500 milyon kişinin gizli bilgilerini barındırdığı söylenen bir veri tabanına erişim bir siber suç forumunda satışa çıkarılmış durumda. Motherboard‘un haberine göre, söz konusu veri tabanı iki yılı aşkın zaman önce Facebook’tan çekilen verilerden oluşuyor. Veriler arasında kişilerin telefon numaraları da var.

Site, daha sonra izinsiz takipçilerin mesajlaşma uygulaması Telegram için otomatik bir bot kullanabileceğini ve bilgisayar korsanlarının onları bir kimliğe bağlamak için bu numaraları aramasına olanak tanıdığını ekledi. Tek seferde 10.000’e kadar arama kredisini toplu olarak satın alabilmenize rağmen erişim, arama başına temeliyle satılıyor ve tek bir arama 20 dolara mal oluyor.

Motherboard haberinde, robotu kendisinin de denediğini telefon numarasını gizli tutmayı tercih eden bir kullanıcının telefon numarasını tanımlayabildiğini söylüyor. Facebook’un veri sızıntısının gerçek olduğunu doğruladığı ve bunun Ağustos 2019’da çözüme kavuşturulan bir güvenlik açığıyla ilgili olduğunu belirttiği söyleniyor.

Öte yandan Facebook, sistemi test ettiğini ve mevcut Facebook kimliklerinin sızan veri tabanı içinde yer almadığını da kaydetti. Eğer Ağustos 2019 öncesinde telefon numaranız Facebook veri tabanında yer aldıysa, sizin de kişisel detaylarınız satılık olabilir. Kullanıcıların önümüzdeki günlerde gelebilecek dolandırıcılık nitelikli çağrılara karşı dikkatli olmaları ve hesaplarında mümkün olduğu kadar az kişisel veri tutmaları tavsiye ediliyor.

İLGİLİ HABERLER