Teknoloji

Otomatik oynayan videoları engelleyen Firefox 66 çıktı

mozilla firefox

Firefox’un en son versiyonu web’de karşınıza çıkan ve otomatik olarak sesli oynamaya başlayan videoları engelliyor. Firefox 66 sürümüyle birlikte bu ayar tüm web sitelerinde geçerli olacak şekilde açılabiliyor. Bununla birlikte esas olarak video için ziyaret ettiğiniz siteler için istisnalar oluşturabilirsiniz.

Aynı zamanda internet tarayıcısının en son versiyonu sayfada yukarı veya aşağı kaydırmayı zorlaştıran, yavaş yüklenen reklamları da durduruyor. Bunun yanı sıra açık sekmelerinizde arama yapmak için yeni bir yöntem sunuyor.

Aslında Firefox’un esas rakibi Chrome, otomatik çalan videoları engellemeye geçen yıl, 66 versiyon numaralı sürümüyle başlamıştı. Ancak Mozilla’nın sunduğu çözüm daha kapsamlı. Chrome, 1000’i aşkın popüler sitede otomatik video oynatmaya izin veriyor, diğerlerini ise engelliyor. Eğer tüm sitelerde videoların otomatik oynamasını engellemek isterseniz, adres çubuğuna “chrome://flags/#autoplay-policy” yazmalı ve en baştaki otomatik çalma ayarını “Document user activation is required.” olarak değiştirmelisiniz. Bu, Firefox’un sunduğu çözüme göre daha kafa karıştırıcı ve zahmetli görünüyor.

Mozilla, Facebook gibi, videoları sessiz olarak otomatik oynatan web sitelerinin engellemeden etkilenmeyeceğini belirtiyor. Ayrıca Netflix gibi, mevcut video bitince yenisiyle devam eden web siteleri de normal biçimde çalışmayı sürdürecek.

Firefox 66’nın video özellikleri dışındaki iyileştirmeleri genellikle küçük çaplı. İnternet tarayıcısı bir sayfada, reklamlar yavaşça yüklenirken sayfada meydana gelebilecek atlamaları engellemek için kaydırma sabitleme yöntemini kullanıyor. Aynı zamanda açık sekmelerde arama yapmak için yeni bir arama kutucuğu da ekleniyor.

En sonunda Firefox’un en son versiyonu ile birlikte Windows Hello için WebAuthn desteği geliyor. Bu da günün birinde Microsoft’un biyometrik güvenlik standardını uyumlu web sitelerine giriş için kullanmayı sağlayacaktır. Mozilla parmak izi, yüz tanıma, PIN, güvenlik anahtarı gibi unsurların destekleneceğini belirtiyor.

Firefox 66 çıktı. Mozilla’nın web sitesinden indirilebiliyor. Sürüm notları aracılığıyla yeni özellikleri daha yakından tanıyabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER