Bilim

OsteoDetect yapay zekâ ile el bileğindeki kırıkların tespitine yardım edecek

osteodetectYapay zekâ son zamanlarda, pek çok yerde olduğu gibi, tıbbi teknolojilerde de kullanılıyor. Bu kullanımın en yeni örneklerinden birisi de kötü düşüşler yaşayanların sorunlarının tespitine yardımcı olacak gibi görünüyor. Imagen tarafından geliştirilen OsteoDetect isimli araç, yapay zekâ yardımıyla el bileklerindeki kırıkları hızlı biçimde tespit edebiliyor.

ABD’de Food and Drug Administration (FDA) tarafından onaylanan cihazın özdevinimli öğrenme algoritmaları, iki boyutlu röntgen filmlerini inceleyerek bilek kırıklarındaki temel işaretleri belirliyor ve bu işaretlerin üzerinde titizlikle çalışıyor. FDA Imagen tarafından geliştirilen cihazın doktorların yerini almayacağının altını çizerken, asıl amacın teşhisi kolaylaştırmak olduğunu vurguluyor.

OsteoDetect için FDA onayı oldukça hızlı biçimde geldi. Onay sürecinin hızlı ilerlemesinde kullanım riski düşük veya orta düzeyde olan cihazların onay süreçlerini hızlandıran De Novo yaklaşımının önemli bir rol oynadığı ifade edildi.

FDA tarafından onaylanması, OsteoDetect’in hemen tüm doktorlar tarafından kullanılmaya başlayacağı anlamına gelmiyor. Ancak önümüzdeki dönemde tıbbi cihaz ve aksesuarlarda yapay zekâ ile daha yoğun biçimde karşılaşma ihtimali de yükseliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER