Teknoloji

OS X Yosemite Handoff özelliği için Bluetooth 4.0/LE destekli Mac gerekecek

os-x-yosemite-continuity-180614

WWDC 2014’te duyurusu gerçekleştirilen özelliklerden biri olan Handoff/Continuity sayesinde OS X ve iOS cihaz sahipleri iki işletim sistemi arasında kesintisiz geçiş yapma imkanına sahip oluyor. Apple’ın Handoff özelliğinin Bluetooth 4.0 LE desteğine sahip olan Mac bilgisayarlarla sınırlı olacağı söyleniyordu. MacRumors’ın dile getirdiği ilk iddia başlangıçta kesinlik taşımıyordu, ancak zaman geçtikçe durumun gerçekten de böyle olduğu ortaya çıktı.

Bluetooth 4.0 ilk olarak Mid 2011 serisi MacBook Air ve Mac mini’ler ile gelmişti. Bu ürünlerin ardından bütün Mac bilgisayarlarda Bluetooth 4.0/LE desteği yer alırken, 2013 model Mac Pro ile birlikte Mac serisinin bütün ürünlerinde bu destek sağlanmış oldu.

Apfeleimer sitesi hazırladığı grafikle hem OS X Yosemite hem de Bluetooth 4.0/LE desteğini bir arada barındıran Mac bilgisayarlarını listeliyor:

osx-yosemite-bluetooth-4.0-le-apfeleimer-180614

Tam çubuklar OS X Yosemite ile çalışan Mac bilgisayarları gösteriyor, sadece yeşil renkli çubuklar Handoff için gerekli olan Bluetooth protokolünü destekliyor. iOS kullanıcıları için de iPad 2 iOS 8 ile çalışan, ancak Bluetooth LE desteğini donanımsal olarak sunmayan tek iOS cihazı olarak dikkat çekiyor.

Apple WWDC kapsamında düzenlediği oturumlarda Handoff’un Bluetooth LE teknolojisini temel alarak çalıştığını açık bir şekilde dile getirmişti, ancak bir süredir gereksinimlerin netleşmesi noktasında birtakım belirsizlikler mevcuttu. Ancak Yosemite Developer Preview 2’nin yayınlanmasıyla birlikte Apple Continuity desteğini Sistem Bilgileri içine ekledi. Yeni alan Bluetooth kategorisinin altına düşüyor.

os-x-yosemite-bluetooth-standartlar-180614

Son birkaç nesil Mac bilgisayarlara sahip olanlar Continuity desteğinden yararlanabilecek gibi görünüyor. Ancak daha eski Mac sahipleri Apple’ın sunduğu bu yenilikten mahrum kalacak. Ancak üçüncü taraf Bluetooth 4.0 aygıtlarının sisteme eklenmesiyle bu destek sağlanabilir, ne var ki, bunun kesinliği konusunda da henüz ortada söylenmiş bir söz bulunmuyor.

OS X Yosemite henüz geliştirici beta aşamasında ve yılın sonlarına doğru son kullanıcılara ulaştırılacak. İlk beta sürümlerinde Handoff desteği düzgün çalışmayabilir, ancak yeni beta sürümleri geldikçe bu özellik de daha düzgün şekilde işleyecektir. Ayrıca Apple’ın zaman içinde gereksinimleri değiştirmesi de olasılık dahilinde bulunuyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER