Teknoloji

OS X 10.10 Syrah: Dedikodular, beklentiler, çıkış tarihi ve bilmeniz gereken her şey

Apple masaüstü işletim sistemi OS X için her yıl yeni bir sürüm yayınlıyor. Mevcut sürüm OS X 10.9 Mavericks geçtiğimiz ekim ayında yayınlanmıştı. 2014 yılının versiyonu da önümüzdeki birkaç ay içinde bekleniyor. 2 Haziranda başlayacak WWDC 2014 Dünya Çapında Geliştiriciler Konferansında bu sürüm hakkında detayların resmileştirileceği tahmin ediliyor.

mac-os-x-syrah-100414-1Apple OS X’in onuncu ana sürümü olan OS X Mavericks’i WWDC 2013’te duyurmuştu. Bu sürümle birlikte Mac bilgisayarların pil ömrüne; Finder, iCloud gibi uygulamalara çeşitli iyileştirmeler getirilmişti. Ayrıca yazılımın adlandırma sistematiğinde de bir değişikliğe gidilmiş, uzun zamandır yararlanılan kedigiller ailesinden vazgeçilerek Kaliforniya eyaletindeki çeşitli konumların adlarına yönelinmişti.

Apple OS X’in gelecek versiyonunda da benzer şekilde konum adlarını kullanmaya devam edebilir, ancak son dedikodular bu yeni sürümün şirket içinde “Syrah” adında bir şarap türüyle adlandırıldığı ve Apple’ın işletim sisteminin iOS 7’ye görsel açıdan benzemesini istediği söyleniyor. Yazının devamında OS X’in yeni sürümünde beklenen değişiklikleri bulabilirsiniz.

OS X 10.10 Syrah nedir?

OS X’ten önce, Apple Mac OS versiyonlarını 1, 2, 3, 4, 5 gibi rakamlarla adlandırmayı tercih ediyordu. Ancak 2010 yılında 10 rakamına ulaşıldıktan sonra Apple 10 rakamını Romen rakamıyla yazmayı tercih etti ve sonrasında çıkan tüm OS X versiyonları OS X 10.0 Cheetah, OS X 10.1 Puma gibi sürüm numarası ve kedigil ismiyle anılmaya başlandı. Apple bu döngüyü 2013 yılında yayınladığı OS X 10.9 Mavericks ile birlikte bozdu.

mac-os-x-syrah-100414-2

Anlayacağınız Apple’ın 2014’ün OS X sürümünü ne olarak adlandıracağı tam olarak bilinmiyor, ancak çeşitli web sitelerinin ziyaretçi analiz raporları yeni işletim sisteminin OS X 10.10 olarak adlandırıldığını gösteriyor. Normalde bu tarz bir sürüm numaralandırmasının pek anlamı yok. Apple OS X 11 şeklinde bir adlandırma da tercih edebilir, veya X’i atıp OS 11 olarak da adlandırabilir.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Syrah da Kaliforniya’ya özgü bir şarap türü. Mavericks gibi Apple’ın Kaliforniya kaynaklı adlandırma sistematiğine uygun düşüyor.

OS X 10.10 ne zaman yayınlanacak?

Son yıllarda Apple her bir OS X güncellemesini yıllık bazda yayınlamaya başladı. OS X 10.8 Mountain Lion’ın duyurusu Şubat 2012’de yapıldı, çıkışı Temmuz 2012’de gerçekleşti. OS X Mavericks Haziran 2013’te duyuruldu, çıkışıysa Ekim 2013’te gerçekleşti.

Bu son yıllardaki döngüye bakıldığında Apple’ın yeni nesil işletim sistemini Haziran 2014’teki WWDC etkinliğinde duyurması bekleniyor. Ancak son zamanlarda Apple’ın gelenekler konusunda fazla tutarlılığı yok. Takvim WWDC’nin ötesine de taşabilir.

Eğer OS X 10.10’un detaylarını WWDC’de öğrenirsek, yeni işletim sistemini geçen yıl olduğu gibi sonbahar aylarında Mac bilgisayarlara indirmeye başlayabiliriz veya bu yeni sürümü barındıran Mac’leri satın alabiliriz.mac-os-x-syrah-100414-4

Apple OS X 10.10’u da ücretsiz dağıtacak mı?

Apple OS X 10.9 Mavericks’i ücretsiz olarak dağıtmıştı. Bundan sonraki sürümleri de ücretsiz olarak sunmaması için herhangi bir sebep bulunmuyor. Ancak şirket olur da yeni sürümü ücretli olarak sunmayı isterse, bunun fiyatı 20 doların üstünde olmayacaktır, çünkü son olarak OS X 10.8 Mountain Lion 19.99 dolarlık fiyattan satılmıştı.

mac-os-x-syrah-100414-3

OS X 10.10 hangi özelliklere sahip olacak?

Henüz hiçbir şey kesinleşmiş, ancak ortalıkta yeni nesil Mac işletim sistemiyle ilgili bazı ipuçları dolaşıyor. İşte bunlardan bazıları:

OS X 10.10: Siri

Apple 2011 yılında çıkardığı iPhone 4S ile birlikte sesli asistan Siri’yi kullanıma sunmuştu. Daha sonra bu özelliği iPad’e de getirmişti. Apple Siri’yi henüz Mac’lere getirmedi, sadece geçmiş sürümlerde Dikte özelliğini sundu ve sesle yazdırma işlevini getirdi. Siri, Mac’e gelmesi beklenen özellikler arasında yer alıyor ve OS X 10.10 ile birlikte Siri’nin gelişini görebiliriz.

OS X 10.10: AirDrop (Mac ile iPhone ve iPad arasında)

Apple’ın AirDrop teknolojisi Mountain Lion ile birlikte sunulmuş, aynı ağa bağlı Mac bilgisayarlar arasında dosya alışverişine izin veriyordu. AirDrop iOS 7 ile birlikte iOS cihazlarına da gelmişti.

Ne var ki, AirDrop henüz Mac ve iOS cihazları arasında dosya transferine izin vermiyor. Halbuki bir dosyayı veya fotoğrafı iPhone’dan Mac’e AirDrop üzerinden hızlıca göndermek güzel olurdu. Apple’ın bu imkanı OS X 10.10 ile birlikte sunacağı tahmin ediliyor.

mac-os-x-syrah-100414-5

OS X 10.10: iOS 7 benzeri tasarım

Apple iOS 7 sürümüyle birlikte iOS’in görünümünde çok kapsamlı bir değişikliğe gitmişti. Günlük hayattan yapılan yansımalar yerine şeffaf unsurlar ve yalın bileşenler tercih edilmişti. Tabii ki, tüm bunlar Apple’ın tasarım şefi Jony Ive önderliğinde gerçekleştirilmişti. Ive’nin benzer çalışmaları şimdi de OS X için yapacağı söyleniyor. Yeni tasarımla ilgili Apple’dan bir sızıntı meydana gelmiş değil, ancak ortalıkta dolaşan konsept çalışmalar Apple’ın arzuladığı iOS ve OS X yakınsamasının tasarım açısından istenen seviyeye ulaşabileceğini gösteriyor.

OS X 10.10: Denetim Merkezi

OS X 10.8 Mountain Lion ile birlikte eklenen Bildirim Merkezi’ne bir ek yapılabilir ve iOS 7’de sunulan Denetim Merkezi de bu sütuna eklenebilir. Denetim Merkezi sayesinde tıpkı iOS cihazlarında olduğu gibi Mac bilgisayarlarda da Wi-Fi, Bluetooth ve benzeri sistem ayarlarına hızlı şekilde erişim mümkün olacaktır.

Yukarıda dile getirdiğimiz her şey şu an için söylentiden ve beklentiden ibaret. Apple cephesinden henüz OS X’in gelecek sürümüyle ilgili resmi bir açıklama yapılmadı. Yazıda yer alan fotoğrafların kaynağını da Danny Giebe adlı tasarımcının OS X 10.10 Syrah konsept çalışması oluşturuyor.

İLGİLİ HABERLER