EğlenceManşetler

Marvel ve Sony’den Örümcek Adam hayranlarını üzecek karar

orumcek adam: evden uzakta avengers: endgame marvel
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Marvel Studios başkanı Kevin Feige, yeni Örümcek Adam filmlerinin prodüksiyon sürecinden çekildi. Bu karar, Örümcek Adam’ın haklarına sahip olan Sony ve Marvel’ın çatı şirketi Disney’in filmlerin gelirlerinin paylaşımında yaşadığı anlaşmazlık nedeniyle alındı.

Söz konusu haber, Örümcek Adam’ın Marvel Sinema Evreni’nde bundan böyle boy gösteremeyebileceği anlamına geliyor. Bu durumun gelecek Örümcek Adam filmlerinin yanı sıra Örümcek Adam’ın görünmesinin planladığı diğer Marvel Sinema Evreni filmlerini de etkileyebileceğini tahmin etmek çok zor değil.

Deadline‘ın haberine göre, taraflar arasındaki anlaşmazlığın temel sebebi para. Disney’in yeni Örümcek Adam filmlerinin kendisi ve Sony arasında gelirin yarı yarıya paylaşıldığı ortak yapımlar olmasını istiyor. Mevcut anlaşmada Marvel’ın, yani Disney’in, toplam gişe hasılatındaki payının sadece yüzde 5 olduğu belirtiliyor.

Ortada konuşulan paraların ciddi meblağlar olduğunu vurgulamakta fayda var. Temmuz ayında vizyona giren Örümcek Adam: Evden Uzakta’nın toplam gişe hasılatı 1 milyar doları bulmuş durumda. Ancak mevcut anlaşma, Marvel’ın bu filmden sadece 50 milyon doların biraz üstünde bir para kazanmasını sağlıyor. Evden Uzakta şimdiye kadar gişedeki en başarılı Örümcek Adam filmi olurken, Disney, bu başarıda kendi payının da fazla olduğuna inanıyor.

Marvel Sinema Evreni’yle kurulan bağlantı, Avengers: Endgame’in sonuna eklenen Evden Uzakta fragmanı gibi hamleler, Disney’in haklı olduğunu düşündürüyor. Sony’nin daha fazla maddi karşılık bekleyen Disney’i geri çevirmesi, en azından şimdilik iki stüdyonun yollarının ayrıldığını gösteriyor.

Deadline’ın haberine göre; Sony ekibin Feige dışında kalan parçalarının Örümcek Adam serisini ayakta tutmaya yeteceğine inanıyor. Burada ana unsurlar olarak yönetmen Jon Watts, yapımcı Amy Pascal ve başrol oyuncusu Tom Holland öne çıkıyor.

Marvel ve Sony Örümcek Adam için 2015’te anlaşmıştı

Marvel ve Sony, Örümcek Adam için 2015’te anlaşmaya varmıştı. Bu anlaşma, Örümcek Adam karakterinin Marvel’ın filmlerinde görünmesini mümkün kılmıştı. Buna ek olarak, taraflar Marvel’ın yapım sürecini yürüteceği; ancak finans, dağıtım ve nihai kreatif kontrol konusunda sözün Sony’de olacağı filmler yapmak için anlaşmıştı. Bu anlaşmanın ardından Tom Holland yeni Örümcek Adam olarak belirlenirken, karakter üç Disney filminde (Captain America: Civil Var, Avengers: Infinity War ve Avengers: Endgame) görünmüştü. Buna ek olarak, Marvel’ın yapımcılığını üstlendiği ancak sahipliği Sony’de olan iki Örümcek Adam filmi de çekilmişti.

Tom Holland’ın bir solo Örümcek Adam filmi için daha anlaşmasının olduğu söyleniyor. Deadline’ın haberinde ise Jon Watts’ın yöneteceği ve Holland’ın başrolü üstleneceği en az iki film için daha hazırlıkların sürdüğü belirtiliyor.

İLGİLİ HABERLER