Teknoloji

Oracle ile Google arasındaki Android davasının duruşmaları başladı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Oracle ve Google arasındaki dava görülmeye başlandı. Kuzey Kaliforniya Federal Mahkemesi’nde görülen davada Oracle Google’a yönelik patent ve telif hakkı ihlâl iddialarını mahkemeye sundu. Oracle savunmasına Google’ı fikri mülkiyet haklarına karşı umarsız davranmak ve düzenbazlıkla suçlayarak başladı. Bir Google mühendisi olan Tim Lindholm’un 2010 yılında Andy Rubin’e gönderdiği e-posta iletisini mahkemeye kanıt olarak sundu.

Görünüşe göre, Google 2005 yılında şu anda kullandığımız Android işletim sistemini geliştirirken bir dil belirlemeye çalışıyormuş. O sıralar Oracle tarafından satın alınmamış olan Sun Microsystems ile Google yöneticileri Andy Rubin ve Eric Schmidt bazı görüşmeler yapmış. Bu görüşmelerin amacı Android’de Java’yı kullanmakmış. Ne var ki, lisans şartlarında anlaşma sağlanamaması nedeniyle görüşmeler kesilmiş. Oracle’ın iddiasına göre göre Java üzerine bir anlaşma sağlayamayan ve daha iyi bir alternatif bulamayan Google Java API’larını ve ilgili kütüphaneleri kopyalama yoluna gitmiş. Oracle savunmasında 2005 yulında Andy Rubin’den Larry Page’e gönderilen bir e-posta iletisini delil olarak sundu.

“Eğer Sun bizimle çalışmak istemiyorsa, iki seçeneğimiz var:

1) Yaptığımız işleri bırakalım ve MSFT CLR VM ve C# diline uyum sağlayalım

ya da

2) Java’yı herhangi bir şekilde kullanıp kararımızın arkasında duralım, belki bu yol boyunca çeşitli düşmanlar karşımıza çıkabilir.”

Oracle bu noktadan sonra Android’in gelişim sürecini mahkeme jürisine anlatmış, bunu anlatırken 2008 yılındaki çıkışına ve 2009’dan bugüne kadar gösterdiği yükselişe de dikkat çekmiş. Oracle’ın savunmasının oldukça ilgi çekici olduğunu söylemek gerek, özellikle de Java’nın kullanılmasına karar verildiğini gösteren patronlar arası yazışmalar…

Oracle’ın ardından sıra Google’a geldi. Google CEO’su Larry Page, hazır bulunduğu mahkeme salonunda 2005 yılında hazırlanan ve Android’in stratejisini gösteren sunum dosyasıyla yüzleşti. Larry Page, bazı dosyalarla ilgili tartışmaların olduğunu bildiğini, ancak şirketinin herhangi bir yanlışın altına imza atmadığına inandığını dile getirdi. Android için çalışan Google çalışanlarının Sun veya Oracle’ın fikri mülkiyetlerine erişiminin olmadığının güvencesini vermek konusuna kişisel olarak karışmadığını belirtti. Android’in başındaki isim olan Andy Rubin’in sorumlu kişi olduğunu, bununla birlikte Rubin’in kendisine resmi olarak raporlama ilişkisinin bulunmadığından emin olduğunu kaydetti. Page, herhangi bir üst düzey Google yöneticisinin kodun kopyalanmadığından emin olmak için adım atmadığını, eğer Oracle’ın iddia ettiği gibi bir kopyalama-yapıştırma hareketi yapılmış olsaydı, Google’ın bunu ciddiye almış olabileceğini kaydetti.

Larry Page’in önünden söz alan Oracle’ın ürün geliştirmeden sorumlu başkan vekili Thomas Kurian, Java’yı resmi izinlerle kullanmak isteyenler için mevcut olan farklı lisans ve seçenekleri detaylandırdı. Google’ın Android için herhangi lisanslardan bir tanesini almadığını kaydetti.

Oracle ile Google arasındaki dava sürecek. Bu davayla ilgili gelişmelerin önemli noktalarını da aktarmaya devam edeceğiz.

İlgili – The Verge (1)
İlgili – The Verge (2)

İLGİLİ HABERLER