Manşetler

Oracle Google’ın peşini kolay kolay bırakacak gibi görünmüyor

oracle googleOracle Google aleyhindeki iddia ve taleplerinden kolay kolay vazgeçmeyecek gibi görünüyor. Şirket, 7 yıl önce başladığı bu yolculukta Google’ı Android’de Java’yı adil olmayan bir biçimde kullanmakla suçlamıştı. ABD Yüksek Mahkemesi de dahil olmak üzere pek çok mahkemenin kapısını çalan Oracle, henüz aradığı cevabı alabilmiş değil. Ancak bu durumun şirketi yıldırmadığını anlamak da fazla zor olmuyor.

Federal jüri geçtiğimiz yıl Google’dan yana karar vermiş ve Android’deki Java kullanımının “adil kullanım doktrini” çerçevesinde olduğuna hükmetmişti. Oracle, kararın açıklanmasının ardından itirazda bulunacağını belirtmişti. Şirket, geçtiğimiz cuma günü itibarıyla resmi itirazını üst mahkemeye sundu.

155 sayfalık itiraz dilekçesinde Java’nın Android içindeki kullanımının “adil olmayan kullanım” konusunda klasik örneklerden biri olduğu öne sürüldü. Oracle, Google’ın Java’ya verdiği zarar nedeniyle milyarlarca dolar kaybetttiği iddiasında da bulundu.

Ancak Java’nın geliştirici topluluğu içinde bulunan pek çok kişi, oluşan tablonun Google’ın eylemlerinden ziyade Oracle’ın yanlışlarından kaynaklandığını belirtiyor. Geliştiricilere göre, Oracle’ın kötü yönetimi nedeniyle Java yavaş ve acılı bir tükenişe mahkum oldu.

Java programlama dili Sun Microsystems tarafından geliştirilmişti. Sun Microsystems 2010’da Oracle tarafından satın alındıktan sonra Java’nın hakları ve yönetimi de Oracle’a geçmişti.

Oracle Google ile Silikon Vadisi’nin en büyük düşmanlıklarından birini yaşıyor

Oracle Google aleyhindeki iddialarını kanıtlamak için oldukça yoğun bir mesai harcıyor. Şirketin Avrupa’daki rekabet düzenleme kurumlarının nezdinde Google aleyhine propaganda yaptığı biliniyor. Bu mücadelenin ne zama ve nasıl sonuçlanacağı, teknoloji dünyasındaki pek çok kişi tarafından merak ediliyor.

İLGİLİ HABERLER