İncelemelerManşetler

Oppo Watch İncelemesi

oppo watch güncelleme

Video: Oppo Watch Kutusundan Çıkıyor (Ön İnceleme)Oppo Watch
GittiGidiyor’dan satın alın

SATIN AL

Oppo, akıllı telefonları ile elde ettiği pazar payını şimdi aksesuarlarla desteklemeye başlıyor. Oppo Watch da bu aksesuarlar içinde önde gelen bir ürün. Türkiye’deki tüketiciler için önemli sayılabilecek bir noktası da, Google’ın giyilebilir ürün platformu Wear OS ile yüklü gelen sayılı akıllı saatlerden bir tanesi. Eğer Apple, Samsung, Huawei gibi şirketlerin sunduğundan farklı bir seçenek istiyor, aynı zamanda tasarıma da önem veriyorsanız, kavisli ekranıyla bir saat için sıra dışı görünüme sahip olan Oppo akıllı saati ilginizi çekebilir. Oppo Watch inceleme yazısında bu Wear OS akıllı saati ile geçirdiğimiz birkaç günün sonunda elde ettiğimiz izlenimler ve yorumlar yer alıyor.

Oppo Watch inceleme: Tasarım ve Ekran

Oppo Watch görünüş itibarıyla çok yabancı gelmiyor. Apple’ın akıllı saatinden ilham alan bazı tasarım çizgileri var. Ancak çok önemli bir noktayla ondan ayrılıyor, o da kavisli ekran. Oppo Watch’un ön yüzünü kaplayan kavisli ekran her iki kenara doğru kavis yapıyor ve akıllı telefonlarda sıklıkla gördüğümüz bir tasarımı akıllı saate taşıyor. Bu kavisli yapı özellikle soldan sağa veya sağdan sola sürüklemelerde işleri biraz daha kolaylaştırıyor. Ancak saatin dayanıklılığına olumsuz etkisi olur mu, bunu birkaç günlük deneyim sonunda söylemek zor.

Oppo Watch’un 41mm ve 46mm olmak üzere iki farklı kasa seçeneği var. Bizim elimizde siyah renkli ve 46mm model var. Bilekte aşırı yer kaplamıyor, çok büyük göründüğünü söyleyemeyiz. Bununla birlikte estetik açısından diğer üst sınıf akıllı saatlerden hiçbir aşağı kalır tarafı yok. Hatta bu saati ilk kez takıp dışarı çıktığımız gün bir kişi onu Apple Watch’un henüz tanıtımı bile yapılmayan yeni modeli zannetti.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, elimizdeki model 46mm. Bunun 41mm gövdeli diğer modele göre birtakım farklılıkları var. Her iki boy da manganez ve silikon katkılı 6000 seri alüminyum alaşımlı çerçeveye sahip. Gerçekten de saatin çerçevesi biraz plastik hissi verse de, bir o kadar sağlam ve şık görünüyor. Daha önce akıllı saatlerde görmediğimiz bir malzeme yapısı var. Arkasını ise seramikle kaplı yüzey tamamlıyor. 40 gr. ağırlığıyla Oppo Watch’un 46mm gövdeli versiyonunun makul bir ağırlığı bulunuyor.

Saatin sağ kenarında iki adet tuş var. Bunlardan bir tanesi menü tuşu, diğeri ise herhangi bir işleve veya uygulamaya hızlı erişim için ayarlanabiliyor. Alttaki tuş diğerinden daha küçük ve üzerindeki ince çizgi yardımıyla el yordamıyla bulması kolaylaşıyor. Bu iki tuşun arasında mikrofon bulunurken karşı tarafta da hoparlörü bulunuyor. Hoparlörün ses çıkışı bir akıllı saat için gayet iyi. Google Asistan’ın kullanımı veya telefon görüşmeleri mikrofon ve hoparlör sistemi sayesinde iyi şekilde gerçekleştiriliyor.

Elimizdeki siyah renkli Oppo Watch, onu tamamlayacak siyah renkli lastik kordonla birlikte geliyor. Kordonun biraz farklı bir toka mekanizması var. En azından alışıncaya kadar saati takarken biraz dikkatli olmanızda fayda var. Oppo’nun kendi kordon bağlantı mekanizması var, bu da piyasada bulunan ve farklı akıllı saatlerle kullanılabilen kayış veya kordonları bu saatle kullanamazsınız. Mekanizmanın güzel tarafı kordonun kolaylıkla çıkarılması ve sağlam şekilde yeniden yerine takılması oluyor.

Oppo Watch’un 41mm versiyonunun 3 atmosfer, elimizdeki 46mm versiyonunun ise 5 atmosfer basınca kadar dayanıklılığı var. Egzersizler içinde havuzda yüzmenin dışında açık suda yüzme seçeneği yok. Bu durum akıllı saatin denizde kullanım için elverişli olup olmadığı sorusunu aklımıza getirdi. Ne var ki, geride kalan hafta sonu saatle denize girince bu konuda herhangi bir sıkıntının olmadığını gördük. Yine de, denizden çıktığınızda saati fazla zaman kaybetmeden suya tutmanız ve üzerindeki tuzlu suyu gidermeniz iyi olacaktır. Bir de denize girerken yüzme antrenmanını açmanız yerinde olacaktır. Bu şekilde hem denizde kaldığınız süreyi ölçebilir hem de saatin su kilidinin aktif olduğundan emin olabilirsiniz.

Yukarıda sözünü ettiğimiz kavisli ekran 1.91 inç köşeden köşeye uzunluğa sahip. 402 x 476 piksel çözünürlüğüyle 326 ppi piksel yoğunluğu sunuyor ve AMOLED ekran bir akıllı saat için fazlasıyla yüksek bir keskinlik ve netlik sağlıyor. Yüksek parlaklığı sayesinde parlak güneş ışığı altında da ekranı rahat bir şekilde görmek mümkün. Siyah renk derinliği yüksek. Renkler canlı ve göz alıcı görünüyor. Bu da cihazın görsel kalitesini ve verdiği kullanım zevkini daha da artırıyor.

Fiziksel kontrol mekanizmaları sayesinde kullanıcı arayüzünde gezinmek daha kolay ve pratik oluyor. Doğrusu, akıllı saatin menüsünde gezinirken dokunmatik ekranda sürükleme yapmayı tercih etmiyoruz. Oppo Watch’ta ise kullanılabilecek tek yöntem dokunmatik ekran. Neyse ki ekran yeteri kadar büyük. Aynı zamanda yüzey de pürüzsüz, parmak ucunuz saatin ekranında kolaylıkla akıyor ve gezinti de akıcı şekilde gerçekleşiyor.

Ekranın üstünü 46mm modelde Schott Glass adı verilen özel bir cam kaplıyor. Uzun süreli kullanımda ne olur bilinmez, ancak bu saati çantada başka cisimlerle yan yana taşımamaya özen gösterin. Aksi takdirde saati parlak ışığa tuttuğunuzda ufak tefek çizikler görebilirsiniz. Plastik ve seramik kaplı arka yüzde saatin kalp hızı sensörü ve şarj adaptörü için bağlantı noktaları bulunuyor.

Oppo Watch inceleme: Performans ve Pil

Oppo’nun akıllı saatinde Qualcomm’un akıllı saatlere özel Snapdragon Wear 3100 yonga seti bulunuyor. Aynı zamanda pil tasarrufunda yardımcı olan Ambiq Apollo 3 yonga seti bulunuyor. Saatin kullanımı büyük çoğunlukla Snapdragon Wear 3100 platformuna dayanıyor. Bu platform iki yaşını doldurdu, bu yılın ilk yarısında Snapdragon Wear 4100 de çıktı. Ancak saatin tanıtıldığı zamanda en güncel platform 3100 olduğu için Oppo da seçimini bundan yana yapmak zorunda kalmış olmalı gibi görünüyor.

Wear OS, tasarımı itibarıyla yonga setten daha çok RAM miktarına önem veren bir yapıya sahip. Bu noktada 1 GB RAM bulunması önemli ve değerli görünüyor. Qualcomm’un yeteri kadar yüksek performans sunan yonga setiyle birleşince Oppo Watch, yüksek oranda akıcı ve hızlı bir deneyimi sunuyor. Yukarıda belirttiğimiz gibi, dokunmatik ekranda dokunarak ve sürükleyerek hızlı gezinti sağlanıyor, dokunuşlara verilen cevaplar çabuk. Bileğiniz kaldırdığınız anda ekran uyanıyor ve burada normal bir saatinkine eşdeğer deneyimi sunuyor. Oppo Watch’ta 8 GB RAM bulunuyor. Bu da uygulamalar ve saate yükleyeceğiniz müzik dosyaları için yeterli ortamı kullanıcılara sunuyor.

Türkiye’de satılan 46mm’lik modellerde sadece Wi-Fi desteği bulunuyor. Wi-Fi bağlantısını Ayarlar içinden kolaylıkla kurabilirsiniz. Eğer bağlı telefon ortalıkta değilse ve etrafta şifresini bildiğiniz bir Wi-Fi şebekesi varsa, saatle bağlanabilir, bildirimleri alabilir ve internet üzerinden gerçekleştirilebilen işleri yerine getirebilirsiniz.

Oppo Watch’taki yüksek performansın bir bedeli pil ömrü oluyor. 430 mAh kapasiteli pil normal yoğunluklu kullanımda aşağı yukarı bir günü çıkarabiliyor. Eğer saati nadiren kullanır, sadece saatin kaç olduğunu veya bildirimleri görmek için ekranı açarsanız, bu süreyi Oppo’nun iddia ettiği 36 saate çıkarmanız mümkün. Yani, genel olarak akıllı saati her gece yatarken şarj etmeniz gerekiyor.

Eğer pil ömrü sizin için önemliyse, Güç Tasarrufu modunu açabilirsiniz. Bunu açtığınız takdirde, Oppo’nun iddiasına göre 20 güne varan bir pil ömrüne ulaşacaksınız. Bu iddiayı doğrulamak için yeterli zamanımız olmadı. Ancak saatin pil seviyesi belirli bir noktanın altına indikten sonra güç tasarrufu modu otomatik olarak açılıyor. Bu şekilde saatin kullanımının normale göre biraz daha uzadığını söyleyebiliriz. Bu modda sadece saat gösterimi, atılan adım sayısı ve kalp hızı gibi bilgiler ve basit seviyede bildirimler ekranda gösteriliyor.

Oppo’nun VOOC Flash adlı hızlı şarj teknolojisi şarj işlemini biraz daha hızlı hâle getiriyor. Eğer elinizde Oppo markalı bir akıllı saat varsa, onun VOOC destekli şarj adaptörüyle bir saatin altında bir sürede saati tamamen şarj edebilirsiniz. Tabii ki, şarj adaptörünü Oppo Watch’un kutusundan çıkan özel şarj aksesuarına bağlamalısınız.

Tabii ki, yukarıda sözünü ettiğimiz pil yorumları 46mm versiyon için geçerli. 41mm versiyon 300 mAh gibi daha küçük kapasiteli bir pille geliyor. Onun pil ömrü biraz daha düşük seviyede olabilir, ancak ekranının da küçük olması güç ihtiyacını belirli bir ölçüde azaltacaktır.

Oppo Watch inceleme: Sağlıklı Yaşam ve Egzersiz

Çoğu akıllı saat gibi sağlıklı yaşam ve egzersiz de Oppo Watch’un odaklandığı noktalardan bir tanesi. Öncelikle saatin sürekli çalışan bir kalp hızı ölçeri var. Nabzınız sürekli takip ediliyor ve kayıt altına alınıyor. Sıra dışı veya yüksek bir değer kaydedildiğinde size uyarı gönderiliyor. Dahili GPS sayesinde dışarıdaki koşu ve yürüyüşlerinizin kaydı, bağlı akıllı telefon olmadan da tutulabiliyor.

Egzersiz seçenekleri konusunda hem Google’ın Wear OS ile sunduklarınından hem de Oppo’nun kendi çözümlerinden yararlanabilirsiniz. Google Fit, birçok egzersiz takip seçeneğini getiriyor, aynı zamanda spor aktivitelerini de kayıt edebiliyor. Ata binmeden frizbiye kadar farklı antrenman türleri Google Fit egzersiz uygulamasında sunuluyor.

Eğer bunlar sizin için yeterli gelmiyorsa, Oppo’nun 5 dakikalık egzersizler uygulamasından yararlanabilirsiniz. Bu uygulama içinde 5 adet egzersiz var: Sabah Enerji Egzersiz, Harekete Geç, Tüm Beden Egzersizi, Yağ Yakıcı, Uyku Öncesi. Eğer spor yapma konusunda kendinizi isteksiz hissediyor, hangi hareketleri yapacağınızı bilemiyorsanız, bu uygulama çok kullanışlı. Bunlar sayesinde Oppo Watch kullanışlı bir egzersiz eğitmenine dönüşüyor. Ekranda gösterilen videolarla egzersiz sırasında size yön gösteriliyor, sanki yanınızda gerçek bir spor eğitmeni varmış gibi hissediyorsunuz.

Oppo Watch’un kalp hızı ölçerinin ve adım sayarının doğruluğunun da yüksek olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Tabii ki, bu işleri yapmaya odaklanmış cihazlara göre fark söz konusu, ancak saatin verdiği fikir gerçekten çok uzak olmayacaktır.

Oppo’nun akıllı saatinin bir özelliği de uyku takip işlevini sunması. Eğer saati gece yatarken de takarsanız, hafif ve derin uyku aralıklarını görebilirsiniz. Saatin bunları ölçme konusunda da iyi bir performans sergilediğini görüyoruz. İlginçtir ki, uyku takibi yalnızca akşam saat 8 ile sabah 10 saatleri arasında çalışıyor.

Spor yaparken yararlanacağınız özelliklerden bir tanesi de gelen çağrıları doğrudan saatten cevaplamak olacaktır. Hoparlörün ses şiddeti karşı tarafı yeterli şekilde duymanıza yardımcı oluyor. Mikrofon da sesinizin karşı tarafa anlaşılır şekilde gitmesini sağlayacaktır. Tabii ki, saat uzun sürecek telefon görüşmeleri için kullanışlı değil, ancak kısa görüşmeler için herhangi bir sorun çıkmayacaktır.

Yukarıdaki kutu açılımı videosunda da görüldüğü üzere, Oppo Watch’un kurulumunu Google’ın Wear OS yazılımı ile yapıyoruz. Ancak Google Play’den indireceğiniz HeyTap Health uygulaması sağlıklı yaşam ve egzersiz konusunda Oppo Watch’dan daha iyi şekilde yararlanmanızı sağlayacaktır. Bu uygulamada da saat yüzünü değiştirme imkanı var. AI ve Dinamik olarak adlandırılan saat yüzü ilgi çekici. Bunu kullanarak üzerinizdeki bir giysinin veya beğendiğiniz bir eşyanın renkleriyle uyumlu bir saat yüzü oluşturabilirsiniz. Ayrıca hangi uygulamanın bildirimlerinin saate yansıtılacağını da buradan belirleyebilirsiniz. Ancak burası daha çok Oppo Watch’un kaydettiği verileri daha büyük ekranda, takvim bazlı bir arayüzde görmenizi sağlıyor.

Oppo Watch inceleme: Yazılım

Oppo Watch’un Türkiye’de satılan sayılı Wear OS akıllı saatlerinden bir tanesi olduğunu söylemiştik. Oppo, akıllı telefonlarda sunduğu Color OS özelleştirmelerinin benzerini saatte de sunuyor. Akıllı biçimde uygulanmış olan bu özelleştirmeler sayesinde kullanıcı arayüzü daha da zenginleşiyor.

Saat yüzünde ekranın altından ortasına doğru sürüklediğinizde eriştiğiniz bildirim paneli Oppo’nun akıllı telefonlarındaki renk düzenini ve yazı tiplerini içeriyor. Saatin sağında bulunan üst düğmeye bastığınızda erişeceğiniz uygulama menüsünün görünümü için de benzer bir yorum yapılabilir. Uygulamaların liste şeklinde görüntülenmesi yerine simgelerinin 3 x 3’lük matris biçiminde sıralandığı bir menü tasarımı görüyoruz. Altlarında isimleri olmadığı için ne olduklarını anlamakta zorlanmanız çok düşük ihtimal, çünkü şekiller hangi uygulamaya ait olduklarını rahatlıkla anlamanızı sağlıyor.

Saat görünümündeyken parmağınızı sağa sürüklediğinizde ise Google Asistan’a erişiyorsunuz. Asistan’ın Türkçe desteği saatin bu özelliğinden gerçek anlamda yararlanmanızı sağlıyor. Hatırlatıcı kurma, hava durumu bilgisi alma ve bunun gibi sorgularınızı veya komutlarınızı saat üzerinden girebilirsiniz. Saat görünümünde sağa doğru sürüklediğinizde ise Google’ın kartlar olarak tanımladığı çeşitli bilgi kartlarına erişiyorsunuz. Burada da egzersiz, hava durumu, vb. çeşitli seçenekler var. Saat görünümü veya kartların ayarlarını bağlı telefondaki Wear OS uygulamasından veya doğrudan saat arayüzünden gerçekleştirebilirsiniz.

Yine saat görünümündeyken parmağınızı ekranın üst kısmından aşağı sürüklediğinizde de hızlı ayarlar bölümüne erişiyorsunuz. Burada ise saatin olmazsa olmaz ayarları bulunuyor. Sinema modu, el feneri, telefonumu bul, parlaklık kontrolü gibi kontroller burada bulunuyor. Bu kontroller için seçilen simgeler de kolay ve anlaşılır biçimde tasarlanmış.

Bir Wear OS saati olduğu için Oppo Watch’a Google Play Store’dan indirilebilir akıllı saat uygulamalarını kurabilirsiniz. Yerleşik Google Play uygulaması saate doğrudan uygulama kurmaya izin veriyor. Aynı zamanda bu mağazadan çeşitli saat yüzlerini de indirebilirsiniz. Oppo’nun da sunduğu çeşitli saat yüzleri mevcut. Bunları da HeyTap Health uygulaması üzerinden saatinize ekleyebilir veya değişiklikleri oradan yapabilirsiniz.

Oppo Watch, bağlı telefonda çalan medyayı kontrol etmekte de kullanışlı. İster YouTube videosu ister Spotify’da bir parça olsun, telefonunuza dokunmadan, akıllı saatiniz üzerinden duraklatma, devam ettirme, değiştirme işlemlerini gerçekleştirebilir ve hatta ses ayarını yapabilirsiniz.

Oppo Watch inceleme: Sonuç

Her ne kadar Oppo Watch tasarımıyla çok sıra dışı görünmese de, akıllı telefonlardan bildiğimiz kavisli ekranı başarılı bir şekilde uygulayarak kendi has bir özellik yaratmayı başarıyor. Seçilen malzemeler üzerinde çalışıldığı belli ve bunların uygulanması da başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiş. Oppo Watch kesinlikle basit bir saat değil, kalite ve tasarım açısından Apple, Samsung, Huawei gibi rakiplerinin seviyesinde bulunuyor.

AMOLED ekranı parlaklık, canlı renkler ve bir saatten beklenen görsel kalite konusunda başarılı. Akıllı saatlerde çok kullanışlı bulduğumuz fiziksel kontrolleri barındırmıyor. Buna rağmen dokunmatik ekranıyla iyi şekilde yönetiliyor. Hoparlörünün ve mikrofonunun da bir akıllı saat için fazlasıyla yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Snapdragon Wear 3100 de, her ne kadar artık en son nesil olmasa da, akıllı saatin takılmadan, sorunsuz biçimde işlemesini sağlıyor.

Wear OS ile yüklü olarak gelmesi Oppo Watch’u daha da anlamlı kılıyor. Oppo da kendi özelleştirmelerini Google’ın giyilebilir ürün platformuna başarılı şekilde uygulamış. Özel saat görünümleri, uygulama menüsü yerleşimi ve uygulamalarıyla fark yaratıyor. Özellikle 5 dakikalık egzersiz uygulaması kullanışlı ve spor yapma konusunda sıkıntı yaşayan, motive olamayanlar için epey işe yarayacaktır. Kalp hızı ölçer, adım sayar gibi sensörler de iyi şekilde çalışıyor. Sonuç olarak sağlıklı bir yaşam sürmek isteyen veya zayıflamayı arzulayanlar için Oppo Watch iyi bir arkadaş olacaktır.

Pil ömrü ise Oppo Watch’un en zayıf halkası görünüyor. Saati yoğun şekilde kullanırsanız sabahtan akşama bir günü çıkarma ihtimali epey düşük olacaktır. Oppo bu noktada açığı iki şekilde kapatıyor. VOOC Flash Charge destekli şarj aksesuarı ve uygun adaptörle saati bir saatin altında bir sürede şarj edebilirsiniz. İkinci olarak, eğer daha çok saat işlevinden ve adım sayısından yararlanmak istiyorsanız, saati Güç Tasarrufu modunda kullanabilirsiniz. Her ne olursa olsun, saatin çoğu kullanıcı için sabahtan akşama bir günü çıkaracağını söyleyebiliriz. Tabii ki, eğer uyku özelliğini sürekli kullanacaksanız, yatmadan önce bir saatliğine saati şarj etmeniz ve o şekilde kullanmaya başlamanız doğru bir hareket olacaktır.

Video: Oppo Watch Kutusundan Çıkıyor (Ön İnceleme)Oppo Watch
GittiGidiyor’dan satın alın

SATIN AL

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER