Teknoloji

Oppo Watch 3 serisi Apple Watch benzeri tasarımı Snapdragon W5 Gen 1 gücüyle sunuyor

oppo watch 3

Oppo, Qualcomm’un geçen ay Snapdragon W5 Gen 1 çipini duyurmasından bu yana yeni platformu benimseyen ilk giyilebilir cihazlar olan Oppo Watch 3 ve Oppo Watch 3 Pro akıllı saat modellerini tanıttı. Yeni akıllı saatler geçen yılın Oppo Watch 2 modellerinin çizgisini sürdürüyor. Ancak bunlardan hiçbiri önceki modelin doğrudan takipçisi sayılmaz. Oppo Watch 3’ün teknik özelliklerinden biraz kırpılırken Oppo Watch 3 Pro biraz daha üst sınıf bir akıllı saat niteliğini taşıyor.

Oppo, özellikle Qualcomm’un W5+ yerine daha düşük profilli giyilebilir çipi olan W5’i tercih etti. Zaten W5+, Qualcomm’un “ana akım akıllı saatler” yerine “segmente özel giyilebilir cihazlar” için hedeflediği çiptir ve Oppo, W5’in muhtemelen hedef müşteri pazarı için yeterince iyi olduğunu düşünüyor. Qualcomm’un “segmente özel” tanımını Çin’in yanı sıra çocuklar, yaşlılar, sağlık odaklı cihazlar ve kurumsal çözümleri içerecek şekilde tanımladığını da belirtmekte fayda var.

Yeni çip, geçen yılın modeli Oppo Watch 2’de kullanılan Snapdragon Wear 4100’ü takip ediyor, ancak Oppo’nun daha güçlü amiral gemisi W5+ çipini Oppo Watch 3 Pro’ya ekleyip bu ürünü biraz daha farklılaştırmaması ilginç bir tercih olmuş. Bununla birlikte Qualcomm, Wear 4100 yongasına nazaran yüzde 50 daha iyi güç verimliliği ve performansı iki katına çıkarmayı vadettiğinden, geçen yılki modele göre artış oldukça önemli olmalıdır.

oppo watch 3 pro

Ayrıca Snapdragon W5 Gen 1 platformu, sensörleri her zaman aktif tutma özelliği sayesinde daha iyi sağlık ve fitness deneyimlerini de destekliyor. Oppo’nun düşük güç gerektiren görevler için kendi yardımcı işlemcisine sahip olması nedeniyle, bunun Oppo Watch 3’te nasıl bir rol oynayacağı belli değil. Ancak Oppo, 30 saniyenin altında daha hızlı uygulama başlatma ve vasküler elastikiyet değerlendirmesi gibi özellikleri vadediyor.

Oppo Watch 3 de görünüş açısından ise Apple’ın akıllı saatlerine benziyor. Ancak Oppo, Apple’a göre daha fazla risk almaya hazır görünüyor. Daha yüksek profilli Oppo Watch 3 Pro, 3D AMOLED LTPO ekran barındıran ilk giyilebilir ürün oluyor. Ayrıca esnek kavisli ön yüzü sayesinde bileğinizin kıvrımına daha iyi uyum gösteriyor.

Oppo buna “akıllı saatlerin üçüncü biçimi” olarak nitelendiriyor. Apple’ın tasarımına çarpıcı benzerliğiyle birlikte, kavisli ekrana sahip bir Apple Watch’ın nasıl görünebileceğine dair etkileyici bir bakış sunuyor.

oppo watch 3 pro

İlginç bir şekilde Oppo, dönüş sırasında sunduğu mekanik dokunsal geri bildirim ile Oppo Watch 3 Pro’ya Apple Watch’taki Digital Crown benzeri bir kontrol de getiriyor. Apple Watch’tan farklı olarak bu kurma kolu, altta tek bir düğme ile orta kısımda yer alıyor. Pro olmayan modelde böyle bir kontrol yoktur ve önceki modelde bulunan iki düğmeden birini de kaybediyor.

Ekran tarafına baktığımızda, Oppo Watch 3 Pro; 1.91 inç büyüklük ve 378 x 496 piksel çözünürlük ile selefine en yakın olanıdır. Oppo Watch 3 ise 1.75 inç, 372 x 430 piksel AMOLED ekranla geliyor.

Daha küçük modelde, geçen yılki 510 mAh pilden önemli bir düşüş olabilecek şekilde, 400 mAh kapasiteli bir pil bulunuyor. Ancak, Qualcomm Snapdragon W5’in güç verimliliği ve Oppo’nun kendi Apollo 4 Plus yardımcı işlemcisi sayesinde, normal kullanımda hâlâ dört güne kadar pil ömrü sunuyor. Oppo Watch 3 Pro, aynı koşullar altında beş güne kadar pil ömrü sağlayabilen, 550 mAh gibi daha büyük kapasiteli bir pile sahip.

Buradaki esas farkı yaratan nokta, daha fazla güç tüketen Snapdragon W5’in daha güçlü görevleri yerine getirmesi gerekmediğinde dinlenmesine izin veren, rutin işleri üstlenen Oppo’nun kendi yongası oluyor. Daha düşük güç modunda Oppo Watch 3, için tek bir şarjla 10 güne kadar çalışabiliyor. Oppo Watch 3 Pro’da bu süre 15 güne çıkıyor.

Yeni Snapdragon W5 yongası ve ekran farklılıklarına ek olarak, her iki model de 32 GB’lık depolama alanıyla birlikte geliyor. 1 GB RAM, Bluetooth 5.0, eSIM, NFC, 5 ATM su basıncına dayanıklılık ve GPS dahil olmak üzere, birçok özellik eskisi gibi kalıyor.

Oppo Watch 3 serisi de 100 egzersiz modu, 150 saat yüzü ve optik kalp atış hızı monitörü, kan oksijen sensörü ve EKG sensörü dahil diğer yerleşik sensörleri sunuyor.

Şimdilik Oppo Watch 3 ve Oppo Watch 3 Pro yalnızca Çin’de piyasaya sürülüyor. 19 Ağustos’ta, mevcut döviz kurlarıyla sırasıyla yaklaşık 3950 TL ve 5000 TL’ye satışa çıkması bekleniyor. Her iki model de Platin Siyah renkte sunulurken Oppo Watch 3 için altın deri, Pro için de çöl kahverengisi renk seçenekleri bulunuyor.

Bu akıllı saatlerin uluslararası piyasaya çıkıp çıkmayacağı veya bunun ne zaman olacağı henüz belli değil. Tanıtımı yapılan versiyonlar Çin için özel bir işletim sistemiyle çalışıyor. Ancak Oppo geçen yıl Oppo Watch 2’yi uluslararası piyasaya çıkarırken Wear OS’in özelleştirilmiş bir sürümünü tercih etmişti. Muhtemelen bu yıl Çin dışında Oppo Watch 3 modelleri için yine aynısı olabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER