Teknoloji

Oppo F9 belli belirsiz bir çentikle geliyor

oppo f9

oppo f9

Akıllı telefonlarda ekran alanını en üst seviyeye çıkarmak isteyen çoğu akıllı telefon üreticisi ya Essential PH-1‘den ya da iPhone X‘dan ilham alarak ekranın üst kısmında kameralar ve diğer sensörler için alan açıyor. “Çentik” olarak adlandırdığımız bu yapının yeni bir akım yarattığını söyleyebiliriz. Google‘ın da Android’e çentik desteği eklemesiyle birlikte bu tasarım çizgisi yakın gelecekte yürürlükte kalacak gibi görünüyor.

Yine de, akıllı telefonlarda gördüğümüz çentikler birbirinin aynısı değil. Bazıları ekranın üst kısmında çok az yer kaplıyor. Durum böyle olunca da üreticisinin neden ince bir çerçeveyi tercih etmediğini düşünmeden edemiyoruz. Başkaları da tek bir kamera için yer açıyor, ancak bu durumda da kalın bir bildirim çubuğuna ihtiyaç doğuyor. Durum böyle olunca yine, üreticinin neden ince bir çerçeveyle yetinmediğini merak ediyoruz.

İşte böyle bir ortamda Oppo F9 karşımıza çıkageldi. Çinli şirketin en son orta segment telefonu “su damlası” olarak adlandırılan özel bir ekrana sahip. Ekranın üst kısmında kamera için açılmış ve geniş açılarıyla çok fazla rahatsızlık vermeyen bir çentik bulunuyor.

Tabii ki, bu kesik tam ekranda videoları veya diğer içerikleri görüntülerken, eğer kenarlarda siyah çubuklar yoksa, görünür olmaya devam edecektir. Ancak Oppo F9, ekranının bir kenarından ısırık alınmış gibi duran bir telefon değil. Sanki üst çerçeve orta noktasından aşağı doğru hafif bir kavis yapmış gibi izlenim veriyor. Gerçekten de bir su damlası görünümünü alıyor. Çok geniş bir alan kaplamadığı için bildirim çubuğuna da epey fazla alan kalıyor.

Oppo, birkaç hafta önce çentik sevmeyenler için Oppo Find X modelini çıkarmıştı. Bu telefon minimum ekran çerçeve alanına sahip, çünkü ön kamera telefonun üst kenarından açılan motorlu bir mekanizma içine gizlenmiş. Kullanılmadığı durumlarda telefonun gövdesinin içinde kalıyor.

oppo f9

Oppo F9’da 6.3 inç, 2340 x 1080 piksel, 19.5:9 görüntü oranlı ekran, MediaTek Helio P60 işlemci, 4 GB veya 6 GB RAM ve 64 GB dahili hafıza yer alıyor. Telefonda 3500 mAh kapasiteli pil, micro USB portu, 3.5mm kulaklık jakı da mevcut. Ayrıca Oppo’nun VOOC adlı hızlı şarj teknolojisi de destekleniyor. Oppo R17 ile birlikte Gorilla Glass 6‘nın kullanıldığı ilk telefonlardan biri olma özelliğini taşıyor.

Arkada parmak izi okuyucusunu görüyoruz. Aynı zamanda 16 megapiksel ve 2 megapiksel arka kameralar, önde de 25 megapiksel selfie kamerası bulunuyor.

Oppo F9‘un kırmızı, mavi, mor renk seçenekleri bulunuyor. Her bir versiyon gradyan tarzdaki tasarımlarıyla bir renk tonundan diğerine doğru geçiş sağlıyormuş gibi görünüyor. Renk gradyanı telefonun arkasını ve kenarlarını kaplıyor.

F9 Hindistan’da ve aynı zamanda aralarında Endonezya, Malezya, Filipinler, Tayland ve Vietnam’ın bulunduğu Güneydoğu Asya ülke pazarlarında satışa sunuluyor. Aynı zamanda Mısır ve Fas gibi Orta Doğu ve Kuzey Afrika pazarlarına da gelecek. Fiyat bilgisi ise henüz paylaşılmadı.

Oppo F9 ve R17’nin tasarımı OnePlus 6T’ye ilham olabilir

Öte yandan Çin için de geçtiğimiz günlerde, benzer tasarıma sahip Oppo R17 modeli tanıtılmıştı. O modelin buna göre OLED ekran, Snapdragon 670 işlemci, ekran içi parmak izi sensörü gibi daha gelişmiş özellikleri bulunuyor.

OnePlus ve Oppo’nun birbiriyle bağlantılı markalar olduğunu biliyoruz. Aynı tedarik zinciri kaynaklarını kullanan bu şirketler aynı bileşenlere sahip telefonlarla karşımıza çıkabiliyor. Örneğin OnePlus 6, Oppo R15 ile aynı ekranı ve çentik tasarımını paylaşıyor. Bu yılın ilerleyen zamanlarında göreceğimiz 6T modelinde de F9 ve R17’nin çentikli ekran tasarımı karşımıza çıkabilir.

İLGİLİ HABERLER