İncelemelerManşetler

Oppo Enco X2 İncelemesi

Oppo Enco X2 inceleme yazısında aktif gürültü engelleme özellikli ve Dynaudio teknolojili ses deneyimi sunan kablosuz kulaklık ile ilgili yorumlar var.
oppo enco x2 inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Geçen yılın ortalarına doğru çıkan Enco X ile birlikte Oppo, kulaklık seçeneklerinde biraz daha üst sınıfa doğru yelken açmıştı. Detaylı incelemesini de yayınladığımız Oppo Enco X, rahat kullanımı ve uzun pil ömrünün yanı sıra yüksek ses kalitesi ve iyi performans gösteren gürültü engelleme sistemiyle beğenimizi kazanmıştı. Oppo, bu yılın başlarında yurt dışında duyurusunu yaptığı yeni Enco X2’yi geçtiğimiz haftalarda Türkiye’de de satışa sunmuştu. Yine selefi gibi X2’de, üst sınıf rakiplere göre daha uygun bir fiyat noktasında, rekabetçi özellikleriyle dikkat çekiyor. Üstelik Oppo, Dynaudio ile yaptığı iş birliğini devam ettiriyor ve 40 saat gibi, daha uzun bir dinleme süresini de vadediyor. Oppo Enco X2 inceleme yazısında, bu kablosuz kulaklık ile ilgili izlenimler ve yorumlar yer alıyor.

Oppo Enco X2 inceleme: Tasarım

Enco X2 de AirPods Pro gibi kısa gövdeli ve silikon uçlu bir tasarıma sahip. Silikon uçları yardımıyla kulak kanalını iyi şekilde kaplıyor ve fiziksel olarak ortamdan izole olmanızı sağlıyor. Oppo, cihazın kutusuna farklı boylarda silikon uçlar yerleştirmiş. Bağlı telefona yükleyebileceğiniz HeyMelody uygulaması üzerinden kulak ucu uyum testini uygulayarak en iyi silikon uçları belirleyebilirsiniz. Uç değişimi de kolay biçimde yapılıyor.

oppo enco x2 inceleme

Hem kulaklık hem de şarj kutusu parlak plastikten yapılmış. Beyaz renkli kulaklıklar bir hayli şık görünüyor. Kulaklıklar şekil itibarıyla geçen yılın modeline benzemekle birlikte, içe bakan mikrofonların olduğu bölümler siyah renge boyanmış, L ve R harfleriyle de tekler birbirinden daha rahat ayırt ediliyor. Gövdenin dışa bakan bölümünde ve uçlarında da mikrofonlar var. Gövde kısmı çeşitli dokunmatik hareketleri destekliyor ve bunları rahatlıkla kullanmak mümkün oluyor.

Şarj kutusu da bir hayli şık görünüyor. Kapağını tek bir parmak hareketiyle kolayca açıp kapatabilirsiniz. Kapak sıkı, ancak kutuyu düşürdüğünüzde kolayca açılacaktır. Bu nedenle biraz dikkatli davranmanızda fayda var. Kapağın üstünde Oppo logosu, arkada menteşenin olduğu yerde ise DynAudio logosu var. Sağ kenarda eşleştirme tuşu, altta ise USB-C portu ve LED lamba var. Kapağı kaldırdığınızda, kulaklık yuvalarının ortasında ikinci bir LED lamba var. Birincisi kutunun şarj durumunu, ikincisi ise kulaklıkların şarj durumunu gösteriyor.

oppo enco x2 inceleme

Kulaklıklar çok hafif, her biri sadece 4.7 gram ağırlığında. Kutu ise 56.4 gram ağırlığa sahip. Kulaklıklar kulağa rahatlıkla oturuyor ve hareket hâlindeyken oynama yapmıyor. Uzun süre boyunca, spor yaparken veya film izlerken kullanımda da rahatsızlık veya yorgunluk söz konusu olmuyor. Kulaklıklar IP54 ile belgelenen suya ve toza dayanıklılık özelliğine sahip. Bunlar kulaklarınızdayken havuza veya denize giremezsiniz, ancak spor yaparken terlediğinizde veya yağmur altında koştuğunuzda herhangi bir zarar gelmeyecektir.

Oppo Enco X2 inceleme: Özellikler, Ses ve Gürültü Engelleme

Eğer bir Oppo telefon kullanıyorsanız, Enco X2’yi bağladığınızda Bluetooth ayarları içinden kulaklığın birçok ayarına erişebilirsiniz. Bunların arasında kontrollerin ayarlanması, ses profilinin seçilmesi, kodlayıcının ayarlanması, yazılım güncellemeleri yer alıyor. Başka markalı telefon kullananlar ise HeyMelody uygulaması aracılığıyla söz konusu ayarlara ve kontrollere erişebilirler. Bu uygulama App Store’da ve Google Play’de ücretsiz olarak sunuluyor.

oppo enco x2 inceleme

HeyMelody’nin kolay anlaşılır bir kullanıcı arayüzü var. Kulaklığı telefona bağladıktan sonra tüm ayarlara ve verilere erişebilirsiniz. En başta kulaklıkların ve kutunun pil seviyeleri görülüyor. Gürültü engelleme ayarları da hemen altta yer alıyor. Kişiselleştirilmiş gürültü önleme, Altın ses, Kulaklığımı Bul gibi araçlar da bu uygulamada yer alıyor. Yazılım güncellemelerini de buradan yapabilirsiniz.

Enco X2’de de Oppo, ses konusunda uzman şirketlerden biri olan DynAudio ile birlikte çalıştı. Her bir kulaklık tekinde 11 mm’lik dinamik sürücüler ve 6mm düzlemsel diyaframlı sürücüler var. Temiz, berrak ve anlaşılır bir ses çıkışı var. Ses çıkış şiddeti, yüksek sesle müzik dinlemek isteyenleri tatmin edecektir. HeyMelody uygulamasında, DynAudio tarafından ayarlanmış çeşitli ses profilleri var. Seçime bağlı olarak düşük, orta ve yüksek frekanslar biraz daha öne çıkarılıyor. Örneğin, müzik dinlerken veya film izlerken basların ön plana çıkmasını istiyorsanız, DynAudio Güçlü profilini seçebilirsiniz.

Altın ses adı verilen özellik ise, çoğu telefonda veya kulaklıkta gördüğümüz bir özellik. Bir test yapıyorsunuz ve duyduğunuz yüksek veya düşük frekanslı seslere göre size özel bir ses profili oluşturuluyor. Test 1-2 dakika sürüyor, bunu uygulayıp sonuca göre kullanıp kullanmayacağınıza karar verebilirsiniz.

oppo enco x2 inceleme

Öte yandan Oppo, Enco X2’de geniş bir kodlayıcı desteği sunuyor. LHDC, LDAC, SBC, AAC gibi kodlayıcılar destekleniyor. Ayrıca Hi-Res Wireless sertifikası var. Üst sınıf bir Android telefon kullanıyorsanız, bu yüksek ses kalitesi sunan kodlayıcılar ve sertifika işe yarıyor. Örneğin, Enco X2’yi çoğunlukla Galaxy S22 Ultra ile birlikte kullandık ve bu telefonun kendi Bluetooth ayarları içinde Enco X2 için LDAC’i etkinleştirmek mümkün oluyor. HeyMelody uygulamasında bulunan Yüksek kaliteli ses bölümünden de LHDC veya AAC kodlayıcılarını da seçmek, Hi-Res modunu açmak mümkün. Gerçekten de bu ayarlar açıldığında çıkan ses çok daha doygun, dolgun ve kaliteli oluyor.

Tüm bu yüksek kaliteli kodlayıcılar, donanım özellikleri ve DynAudio katkısı sayesinde Enco X2, bir üst sınıf kulaklıktan beklenen performansı sunuyor. Yukarıda yüksek sesle müzik dinlemeyi sevenler için fazlasıyla tatmin edici bir ses çıkışının sunulduğunu belirtmiştik. Bunun yanında basları sevenler de tatmin olacaktır. Pop müzik şarkılarında da vokaller iyi biçimde duyuluyor. Yüksek ses şiddetinde ise tizlerde patlama veya parazit yok. Genel olarak net ve temiz bir ses çıkışı sunuluyor. Podcast’leri de rahatlıkla dinlemek mümkün oluyor.

oppo enco x2 inceleme

Enco X2, Bluetooth 5.2 desteğine sahip. Bağlı telefonla her seferinde hızlı şekilde bağlantı kuruyor ve hemen dinlemeye hazır hâle geliyor. Bu arada bağlantı demişken, Oppo Enco X2 Google’ın Fast Pair teknolojisini destekliyor. Samsung Galaxy S22 Ultra’da bu destekten iyi şekilde yararlanılıyor. Üstelik Enco X2, Google Hesabınız ile de eşleştiriliyor, her seferinde hızlıca bağlantı kuruluyor. Aynı anda 2 cihaz bağlantısı da mümkün. Örneğin tablet veya telefonunuzu ya da telefon ve bilgisayarınızı aynı anda bağlayabilirsiniz. Bunun için öncelikle HeyMelody uygulamasından İki cihaz bağlantısı özelliğini etkinleştirmeniz gerekiyor. Ayrıca 94 milisaniyeye varan düşük gecikme süresi var. Bunun farkını oyunlarda görmek mümkün oluyor. Bu arada HeyMelody içindeki özel oyun modu ayarını etkinleştirmenizi de tavsiye ederiz.

Gürültü engelleme bakımından da Enco X2, selefi X modeline göre ilerleme kaydediyor. Öncelikle 45 dB’ye varan bir gürültü engelleme desteği var. Kapalı uçlu tasarım da gürültü engellemenin iyi bir performans sunmasına yardımcı oluyor. HeyMelody uygulaması içinde Maksimum, Orta ve Hafif olmak üzere üç seçenek var. Ortamdaki gürültü seviyesine göre bunlardan istediğinizi seçebilirsiniz. Ya da Akıllı modunu tercih ederek tüm işi Enco X2’ye bırakabilirsiniz. En güzeli işi kulaklıklara bırakmak olacaktır.

oppo enco x2 inceleme

Gürültü engelleme performansını beğendik. Motorlu bir araçta giderken veya dışarıda yürürken, özellikle podcast ve benzeri bir konuşma içeriği dinlerken gürültü engelleme sayesinde dinlediğinize rahatlıkla kanalize olabiliyorsunuz. Ortamdaki sesleri duymak isterseniz, Geçirgenlik modunu kullanabilirsiniz. Burada Sesleri netleştir özelliği var ve bunu açtığınızda ortamdaki konuşmalar biraz daha öne çıkarılıyor, arka plan gürültüsü biraz daha fazla filtreleniyor. Geçirgenlik modu genel olarak mikrofonik ses etkisi olmadan bir doğallık sunuyor. Ancak dışarıdan gelen sesin şiddeti biraz daha yüksek olsa daha iyi olur. Bu arada Kişiselleştirilmiş gürültü önleme seçeneğini açarak HeyMelody uygulaması içinden kendi kulak yapınıza uygun bir gürültü önleme profili oluşturabilirsiniz. Bunu yapmanızı öneririz.

Telefon görüşmeleri sırasında da kemik iletiminden yararlanarak sesinizin karşı tarafa daha iyi iletilmesini sağlıyor. Yaptığımız telefon görüşmelerinde karşı tarafa sesin nasıl olduğunu sorduğumuzda genel olarak çok iyi olduğu yorumlarını aldık. Çoklu mikrofon yapısı da ortamdaki gürültünün ve rüzgar uğultusunun bastırılmasına yardımcı oluyor.

Oppo Enco X2 inceleme: Pil

Oppo, Enco X2’nin tek bir şarjla 9 saat, toplamda ise 40 saat dinleme süresine ulaşabildiğini belirtiyor. Aktif gürültü engellemenin açık olduğu durumda ise toplam dinleme süresi 20 saate düşüyor. Aradaki fark yüksek, ancak pil ömrü sizin için önemliyse, aktif gürültü engellemeyi kapatmanın çok büyük bir olumsuzluğu olmayacaktır. Pratikte Enco X2, Oppo’nun verdiği değerlere uygun bir grafik çiziyor. Bu kulaklığı yaklaşık iki aydır kullanıyoruz ve genellikle hangi sıklıkta şarj ettiğimize dair bir yorum yapmak kolay değil. Genel olarak iki şarj arasındaki süre uzun oluyor. Tek bir şarjla kulaklıklar 2 saatlik egzersiz veya 2,5 saatlik, tam uzunlukta bir sinema filmi için yeterli olaraktır.

oppo enco x2 inceleme

Şarj tarafına geldiğimizde, kutudan çıkan USB kablosunu bilgisayara takarak şarj kutusunun pilini doldurabilirsiniz. Yaklaşık 1 saat gibi bir sürede pil tamamen doluyor. Şarj kutusu kablosuz şarjı destekliyor, Qi protokolünü destekleyen aksesuarları kullanabilirsiniz. Kablosuz ters şarj özellikli bir telefon kullanıyorsanız, bu da Enco X2’yi gerekli durumlarda şarj etmek için faydalı olacaktır. Bu arada kulaklıklar da hızlı şarj oluyor. Şarj kutusu içinde 5 dakika beklettiğinizde 2 saatlik bir dinleme süresi elde edebilirsiniz ki, bu da ortalama kullanım için fazlasıyla yeterli olacaktır.

Oppo Enco X2 inceleme: Sonuç

  • oppo enco x2 inceleme
  • oppo enco x2 inceleme
  • oppo enco x2 inceleme
  • oppo enco x2 inceleme
  • oppo enco x2 inceleme
  • oppo enco x2 inceleme
  • oppo enco x2 inceleme

Oppo daha önce çıkarmış olduğu kablosuz kulaklık modelleriyle bu alandaki iddiasını ve tecrübesini ortaya koymuştu. Gelen yeni modellerle de şirketin bu çizgisini bozmadan sürdürdüğünü görüyoruz. Enco X2, fiyatı 3.500 – 4000 TL bandında veya üzerinde olan kulaklıklara göre daha düşük bir fiyattan, birçok benzer özelliği ve ses kalitesini sunabiliyor.

Enco X2’nin şık bir tasarımı var ve kullanılan malzeme kaliteli. Aynı durum şarj kutusu için de geçerli. Pil süresi genel ortalamaları tutturuyor, hızlı şarj ve kablosuz şarj gibi olması istenen özellikler de mevcut. Aktif gürültü engelleme ise, sadece var olsun diye konulmuş bir özellik değil, gerçekten de farklı durumlarda ve gürültülü ortamlarda performansını konuşturuyor. Geçirgenlik modunun ise dışarının sesini biraz daha kulağa yansıtmasını beklerdik.

Ses kalitesi açısından ise DynAudio iş birliğinin ve içeride kullanılan donanım bileşenlerinin farkı ortaya çıkıyor. Farklı içeriklerle iyi bir ses deneyimi sağlanıyor. Üstelik yüksek kaliteli ses kodlayıcıları da, üst segment Android telefonlarının genel olarak desteklediğini gördüğümüz yüksek kaliteli sesten gerçek anlamda yararlanmayı mümkün kılıyor.

Enco X2, Oppo’nun kulaklık ürün yelpazesi içinde en yüksek fiyat noktasında bulunuyor. Ancak ses kalitesi, tasarımı ve sunduklarıyla bunun hakkını veriyor.

İLGİLİ HABERLER