İncelemelerManşetler

Oppo Enco X İncelemesi

Oppo Enco X inceleme yazısında üst sınıf tam kablosuz kulaklık modeliyle ilgili yorumlar ve özellikler yer alıyor.
oppo enco x inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Oppo akıllı telefonları dışında giyilebilir ürünleriyle de Türkiye pazarında dikkat çeken markalardan bir tanesi olmaya başladı. Şirket, geçen yılın ikinci yarısından itibaren sunmaya başladığı kablosuz kulaklık seçeneklerine 2021 yılı içinde de iddialı modellerle devam ediyor. İlkbaharın sonlarına doğru gördüğümüz Oppo Enco Air‘dan sonra yazın hemen başında da Oppo Enco X gibi, tam kablosuz kulaklıklar içinde üst segmentteki müşteri kitlesine odaklanan bir modeli gördük. Oppo, ses konusunda uzman bir şirket olan Dynaudio ile yaptığı iş birliği neticesinde yüksek ses kalitesi sunan bir ürün ortaya koyuyor. Bunu şık tasarım, aktif gürültü engelleme ve uzun pil ömrü gibi güçlü özelliklerle destekliyor. Oppo Enco X inceleme yazısında, bir süredir deneyimlediğimiz tam kablosuz kulaklık ile ilgili izlenimler ve yorumlar yer alıyor.

Oppo Enco X inceleme: Tasarım

Oppo, Enco X’i tasarlarken Apple’ın AirPods Pro’sunda olduğu gibi gövde kısmını kısa tutmayı tercih etmiş. Bununla birlikte bu bölüme uygun bir açı vererek kulaklıkların kulağa rahatlıkla oturmasını sağlıyor. Silikon uçlu kulaklıkların kutularında farklı boyutlarda en az iki silikon uç çifti daha bulunur. Benzer bir durum Enco X için de geçerli. Kulaklığın şık kutusundan farklı boyda iki ek silikon uç çifti daha çıkıyor. Android telefonlara yüklenebilen HeyMelody uygulamasında yer alan Kulak Uyum Testi aracılığıyla en uygun kulaklık ucunu belirleyebilirsiniz.

Kulaklığın kulağa rahatlıkla oturduğunu söyleyebiliriz. Ani hareketlerde hafif bir oynama hissetsek de, kulaktan fırlama gibi bir durum söz konusu olmuyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, gövde kısmı kulaklıkların kulağa iyi şekilde oturmasına önemli katkısı bulunuyor. Her bir kulaklık tekinin hafif olması da ergonomiye ve rahat kullanıma yardımcı oluyor. Uzun süreli kullanımlarda da Enco X yorgunluk hissi yaratmıyor, bir süre sonra baskı oluşturmuyor.

Enco X’in tasarımı ve kulağa iyi şekilde oturması spor yaparken de kulaklıkları rahatça kullanmaya izin veriyor. Üstelik IP54 sertifikasına sahip olması sayesinde spor yaparken meydana gelecek terden bu kulaklıklar etkilenmeyecektir. Bu sayede sağanak yağış altında spor yaparken veya diğer aktiviteleri gerçekleştirirken herhangi bir sıkıntı yaşamazsınız.

oppo enco x inceleme

Oppo, Enco X’i siyah ve beyaz olmak üzere iki farklı renk seçeneğiyle sunuyor. Bizim elimizdeki siyah renkli model oldukça şık görünüyor. Kısa tutulan gövde kısmının ucunda şarj için kullanılan manyetik uçlar var. Ayrıca kulaklıkların çeşitli yerlerine yerleştirilmiş mikrofonlar ve sensörler de dikkat çekiyor. Buna ek olarak, gövde kısmı dokunmatik kontrolleri gerçekleştirmeye izin veriyor. Sürükleme, iki ya da üç kez tıklatma ve bastırarak bekletme gibi hareketlerle çeşitli işlevleri yerine getirebilirsiniz. Bu kontroller genel olarak iyi şekilde çalışıyor, bekleme de düşük seviyede. Yukarı aşağı kaydırarak ses kontrolü yapabilir, çift tıklatarak parça duraklatma veya değiştime, üç kez tıklatarak sesli asistanı etkinleştirme gibi işleri yerine getirebilirsiniz. Dokunmatik kontrollerin düzenlemesini de HeyMelody uygulamasından veya Oppo telefonlarında Bluetooth ayarları üzerinden gerçekleştirmek mümkün oluyor.

Her bir renkteki kulaklık için, aynı renkte şarj kutuları bulunuyor. Kısa boylu ve geniş şarj kutusunun parlak bir yüzeyi var. Kiri ve parmak izini tutma konusunda epey cömert davrandığını görüyoruz. Güçlü bir kapak var ve sağlam menteşesi sayesinde sıkı biçimde kapanıyor. Buna rağmen tek bir parmak hareketiyle kolaylıkla açıldığını da belirtmeden geçmeyelim. Kulaklıkları yuvalarından çıkarmak ve tekrar yerlerine yerleştirmek de oldukça kolay. Kapağın hemen altında şarj veya eşleştirme durumunu gösteren bir lamba bulunuyor. Alt kenarda ise şarj için kullanılan USB-C portu var. Kenarda ise eşleştirme ve sıfırlama için kullanabileceğiniz fiziksel bir tuş bulunuyor. Arkada, menteşenin hemen altında ise Oppo’nun Enco X’i geliştirirken iş birliği yaptığı DynAudio’nun logosu var. Kapağın tepesinde ise şık bir Oppo logosunu görüyoruz. Bu logonun yerleştirildiği şerit ise, şarj kutusunun kenarları boyunca uzanıyor ve tasarıma daha da hoş bir hava katıyor.

Oppo Enco X inceleme: Özellikler, Ses ve Gürültü Engelleme

Oppo Enco X, Bluetooth 5.2 desteğiyle geliyor. SBC, AAC ve LHDC gibi kodlayıcıları destekliyor. Böylelikle farklı kalitelerde geniş bir ses desteği sunuyor. Özellikle LHDC desteği sayesinde Bluetooth üzerinden yüksek kalitede ses iletimi sağlıyor. Bu kodlayıcı şu an için en yeni Huawei, Oppo ve Xiaomi telefonlarında bulunuyor. Destekleyen bir telefonda bu avantajdan faydalanabilirsiniz. Öte yandan Oppo’nun Binaural Düşük Gecikmeli Bluetooth teknolojisi de video izlerken veya oyun oynarken gecikme etkisini azaltıyor. Gerçekten de YouTube videolarını izlerken senkronizasyonun gayet iyi olduğunu gördük. Samsung Galaxy S21 Ultra ile eşleştirdiğimiz Enco X ile, PUBG Mobile oynarken sesin de görüntüyle neredeyse aynı anda kulaklarımıza yansıtıldığına tanık olduk.

oppo enco x inceleme

Oppo, Enco X gibi üst sınıf bir tam kablosuz kulaklığı geliştirirken işin uzmanlarından olan Dynaudio ile iş birliği yapmış. Bu sayede Enco X sahiplerini yüksek bir ses kalitesi bekliyor. Her bir kulaklık teki çift sürücülü bir mekanizmaya sahip. Yüksek frekanslar için kullanılan 6 milimetrelik manyetlik dengeli membran sürücünün yanında orta ve düşük frekansları işleyen 11 milimetrelik, üç katmanlı kompozit dinamik sürücü var. Bu da canlı ve etkileyici bir ses çıkışı sunmaya olanak sağlıyor. Oppo’nun tam kablosuz kulaklıkları, genel olarak dengeli bir ses çıkışı sunuyor. Vokaller net ve anlaşılır, basları sevenler de bu kulaklıklarla tatmin edici bir deneyim yaşayacaktır. Basların varlığı iyi derecede hissediliyor, ancak alçak frekansların baskınlığı söz konusu değil. En yüksek ses şiddetinde de tizde patlamalar söz konusu değil. Ses çıkış şiddeti de, bizim gibi, sürekli yüksek sesle müzik dinlemeye alışmış kulaklar için gayet tatmin edici seviyede bulunuyor. HeyMelody uygulamasını yüklerseniz, kullanabileceğiniz çeşitli ses profilleri ve ek ses ayarları olacaktır.

Aktif gürültü engelleme, Enco X’in en önemli özelliklerinden bir tanesi ve bu kulaklıklardan elde edilen deneyimi artırmaya yönelik önemli katkılarda bulunuyor. Zaten silikon uçları sayesinde kulak kanalını tamamen kapatan kulaklıklar, sizi ortamdan izole ediyor. Bu da daha en baştan aktif gürültü engelleme sisteminin performansına olumlu etkide bulunuyor. Üstüne üstlük, aktif gürültü engelleme sistemi de iyi bir performansla bu fiziksel yapıya katkıda bulunuyor. Enco X, çevredeki düşük frekanslı ve sürekli olan trafik veya motor uğultusunu bastırmakta başarılı oluyor. Üstelik aktif gürültü engelleme için iki farklı ayar sunuluyor, maksimum seçenekte gürültü engelleme performansını epey iyi bulduğumuzu belirtmeliyiz. Geçirgenlik modu ise, çevrenizde olup bitenleri anlamanıza yardımcı olacaktır.

Aktif gürültü engelleme modları arasındaki geçişi kulaklıkların gövde kısımlarına hafifçe dokunup bekleterek gerçekleştirebilirsiniz. HeyMelody uygulaması üzerinden veya Oppo’nun Android telefonunu kullananlar için Bluetooth menüsü aracılığıyla hangi aktif gürültü engelleme modlarının dokunmatik hareketlerle kullanılacağı belirlenebiliyor.

Telefon görüşmeleri konusunda da Enco X iyi bir performans sergiliyor. Aktif gürültü engelleme, telefon görüşmeleri sırasında karşı tarafın ne dediğini duymakta yardımcı olurken, ortam gürültüsü bastırma özelliği de sizin sesinizin karşı tarafa net ve anlaşılır biçimde iletilmesini sağlıyor. Enco X ile yaptığımız telefon görüşmelerinde karşı tarafın bizi net ve anlaşılır biçimde duyduğuna dair geri bildirimler aldık.

oppo enco x inceleme

Eğer bir Oppo Android telefonu sahibiyseniz, Enco X’in ayarlarını yapma konusunda HeyMelody uygulamasına ihtiyacınız yok. Telefonun Bluetooth ayarları içinden Enco X’i seçerek ses kodlayıcısı, dokunmatik kontroller, yazılım güncelleme gibi ayarları yapabilirsiniz. Kulak ucu uyum testi de mevcut. Google Play Store’dan ücretsiz olarak indirebileceğiniz HeyMelody uygulaması da aynı işlevleri diğer markalı Android telefonlara getiriyor. Ne var ki, iPhone kullanıcıları için App Store’da muadil bir uygulama henüz bulunmuyor.

Oppo Enco X inceleme: Pil

Pil de Enco X’in sağlam performans sergilediği alanlardan bir tanesi. Oppo, kulaklıkların aktif gürültü engellemenin devredışı olduğu durumlarda şarj kutusuyla birlikte 25 saate varan toplam pil ömrü sunduğunun altını çiziyor. Eğer gürültü engellemeyi sürekli açık biçimde kulaklıkları kullanırsanız, bu süre 20 saate düşüyor. Kulaklıklar ise şarj kutusu olmadan, yüzde 50 ses seviyesinde 5 buçuk saate kadar müzik dinlemeye izin veriyor.

Enco X’i genellikle en yüksek ses seviyesinde veya buna yakın seviyelerde ve aktif gürültü engelleme açık şekilde kullandık. Bu şekilde tek bir şarjla 4 saate varan bir kullanım süresine ulaşmak mümkün oluyor. Şarj kutusu olmadan, üç buçuk saate kadar, şarj kutusuyla da 15 saate kadar telefon görüşmesi yapma imkanının olduğunu belirtelim.

Enco X’in bu iyi pil performansını düzgün bir şarj deneyimi de destekliyor. Öncelikle, alttaki USB-C portuyla şarj kutusunu ve kulaklıkları şarj edebilirsiniz. Kutudan çıkan kısa USB-C kablosu bilgisayara bağlayarak şarj etmeyi epey pratik hâle getiriyor. Bu arada kablosuz şarj desteği de var. Qi kablosuz şarj protokolünü destekleyen aksesuarlarla Enco X’in şarj kutusunu şarj edebilirsiniz. Bu özellik, ters kablosuz şarj destekli bir akıllı telefon kullanmanız durumunda daha fazla anlam kazanıyor ve dışarıda müzik dinleme keyfinizin yarım kalmasının önüne geçebiliyor.

Oppo Enco X inceleme: Sonuç

Öncelikle Oppo Enco X, şık görünüme sahip olan tasarımı ve ona eşlik eden şarj kutusuyla üst sınıf bir tam kablosuz kulaklık olduğunu başarılı biçimde yansıtıyor. Oldukça hafif olan kulaklıklar ve onlarla uyumlu derecede bir ağırlığa sahip olan şarj kutusu sayesinde Enco X’i kullanmak kolaylaşıyor. Her iki renk de farklı zevklere hitap etmekte başarılı oluyor.

Enco X, Dynaudio’nun desteğiyle hedeflenen şekilde yüksek bir ses kalitesi sunuyor. Müzik dinlerken, video izlerken veya oyun oynarken bu kulaklıklar içerikten iyi bir keyif almayı sağlıyor. Aktif gürültü engelleme de beklendiği gibi iyi şekilde çalışıyor. Bu özelliğin sunduğu performanstan memnun kalırken yönetimini de kolaylıkla gerçekleştirdiğimizi belirtmeliyiz.

Pil tarafında da Enco X, kendi sınıfının ortalamalarını tutturan bir grafik sergiliyor. Qi kablosuz şarj desteği de özellikle dışarıda, şarj ihtiyacı duyduğunuzda pratiklik sağlayacaktır. Bir günü aşan dinleme performansı herhangi bir şarj aksesuarı yanınızda olmasa bile yarı yolda kalmayacağınız anlamına geliyor. USB-C üzerinden şarj kutusunun şarj olabilmesi de günümüzün eğilimlerinin yakalandığını gösteriyor. Artık USB-C kablolarını bulmak kolay ve şarj konusunda eliniz daha rahat olacaktır.

Oppo Enco X, öncelikle Oppo telefon sahiplerine, sonrasında ise Android telefon kullanıcılarına önerilir. Bu telefonlarla kulaklığın özellikleri üzerinde daha fazla kontrol sahibi olabilirsiniz. Eğer bir iPhone kullanıyorsanız ve bütçeniz sizin için öncelikliyse, yine de aktif gürültü engelleme özellikli ve şık görünümlü bir kulaklık istiyorsanız, o hâlde Enco X, değerlendirebileceğiniz seçeneklerden biri olabilir. Böylelikle AirPods Pro’nun sunduğu aktif gürültü engelleme özelliğini ve yakın bir tasarımı daha uygun bir fiyattan elde edebilirsiniz. Ancak Android telefonlardaki gibi ek kontrol imkanlarına sahip olmayacağınızı belirtelim.

İLGİLİ HABERLER