İncelemeler

Oppo Enco Buds İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Akıllı telefon pazarının en hızlı büyüyen üreticilerinden biri olan Oppo, son zamanlarda ekosistemini farklı ürün türleriyle büyütmeye devam ediyor. Bu genişleme çalışmalarında kablosuz kulaklıklar da önemli bir yer tutuyor. Düzenli aralıklarla kullanıcıların karşısına yeni kablosuz kulaklık seçenekleri çıkaran Oppo’nun en yeni ürünlerinden birisi de Enco Buds oldu. Oppo Enco Buds inceleme yazımızda bu kablosuz kulaklığa dair bilgileri ve önemli detayları bulabilirsiniz.

Oppo Enco Buds inceleme: Tasarım

Oppo Enco Buds, çakıl taşına benzeyen bir taşıma ve şarj kutusuyla geliyor. 37 gram ağırlığındaki bu kutuyu cepte taşırken herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor. Kutunun önünde küçük bir LED gösterge ışığı, arkasında ise şarj için kullanılan USB-C girişi bulunuyor.

Kolay açılan kapağın dayanıksız olmadığını belirtmek gerekiyor. Kapak ters açılsa bile kulaklık yerinden düşmüyor. Bunun talihsiz kazaları engelleyebileceği söylenebilir. Parlak ve mat kaplamanın tercih edildiği kulaklığın malzeme ve üretim kalitesi de oldukça iyi görünüyor.

Kutunun üzerinde bir eşleştirme butonu bulunmaması işleri biraz karıştırıyor. Eğer kulaklık telefonun Bluetooth menüsünde görülmezse, her iki kulaklığın da dokunmatik bölümlerine dört saniye boyunca dokununca eşleştirme süreci başlıyor.

Enco Buds suya ve toza karşı IP54 dayanıklılık sertifikasına sahip. Bu da kulaklığın yağmurda rahatlıkla kullanılabileceği anlamına geliyor. Buna ek olarak, spor yaparken de Enco Buds’ı kullanmak bir sorun teşkil etmiyor. Kulaklık kulağa rahat biçimde yerleşiyor. Bu yerleşimde sorun yaşayanlar için kulaklığın kutusunda farklı kulak uçları da bulunuyor. Kısacası daha rahat bir deneyim için farklı seçenekler mevcut.

oppo enco buds incelemeOppo Enco Buds’ın şarj kutusu suya dayanıklı değil. Dolayısıyla bu kutunun suyla temasından sakınmak gerekiyor. Kutunun USB-C girişi üzerinden şarj edilebilmesinin de önemli bir artı olduğu söylenebilir.

Oppo Enco Buds: Özellikler ve Ses

Oppo Enco Buds’ı telefonla bağladıktan sonra kulaklıkla ilgili ayarları yapmak için telefonun Bluetooth menüsünden daha işlevsel bir yöntem mevcut. HeyMelody uygulaması sayesinde kulaklığın yönetimi çok daha kolay şekilde gerçekleştirilebiliyor. Enco Buds telefonla eşleştirildikten sonra HeyMelody uygulamasında tarama yapıldığında Enco Buds bulunuyor ve uygulamaya ekleniyor.

HeyMelody ile eşleştirme yapıldığında kulaklığın her bir topuzunun ve taşıma kutusunun şarj durumunu görmek, cihazın yazılımının güncel olup olmadığını kontrol etmek mümkün oluyor. Kulaklık kontrollerinin özelleştirilmesi ve daha sonra değineceğimiz oyun modunun aktivasyonu da buradan yapılıyor.

HeyMelody uygulamasının Android sürümüne Oppo Enco Buds’ı eklemek mümkün. Bu uygulamanın bir hayli yeni olan iPhone sürümüne ise Oppo Enco Buds’ı eklemeyi başaramadık. Daha sonra yayınlanacak güncellemelerle bunun değişebileceğini belirtmekte fayda var.

Tamamen kablosuz kulaklıkların büyük çoğunluğundaki dokunmatik kontrol özellikleri Oppo Enco Buds’ta da mevcut. Enco Buds’ta kulaklığın üzerinde dokunma hassasiyeti olan alanlar bulunuyor. Uygun fiyatlı kablosuz kulaklıklarda genellikle bu alan sadece ses ayarını yapmaya yardımcı oluyor. Enco Buds’ta ise daha fazla imkan sunuluyor. Bunun Oppo’nun artı hanesine yazılabilecek bir özellik olduğu söylenebilir.

Oppo Enco Buds’ın varsayılan dokunmatik kontrolleri şu şekilde:

  • Her iki tarafa da bir kez dokununca çalan içerik durduruluyor veya tekrar oynatılıyor
  • İki kez dokununca bir sonraki şarkıya geçiliyor
  • Üç kez dokununca oyun modu aktif hâle geliyor
  • Sol tarafa uzun süre basılı tutunca ses kısılıyor, sağ tarafa uzun süre basınca ise ses açılıyor.

Bu varsayılan kontroller HeyMelody uygulaması üzerinden değiştirilebiliyor. Bir kez dokunma ayarı özelleştirilemiyor. Ancak iki kez dokunma ayarlarında bir kulak önceki şarkıya geçecek şekilde ayarlanabiliyor. Üç kez dokunmada ise oyun modu yerine sesli asistan çalıştırılabiliyor. Uzun süre basılı tutmak da sadece ses kısma veya artırma için kullanılabiliyor.

Oppo Enco Buds’ta 8 mm. dinamik sürücüler mevcut. Buna ek olarak, SBC ve AAC Bluetooth kod çözücüleri için destek sunuluyor. Oppo Enco Buds’ı iPhone 12 ve Oppo A54 ile test ettik. İki cihazda da bağlantı konusunda bir sıkıntı yaşamadık.

Oppo Enco Buds, 8 mm. sürücülerle yüksek bir ses çıkışı sağlıyor. En yüksek seviyede vokal yoğunluklu şarkıları dinlemek biraz zor olabiliyor. Sesteki bozulma kolaylıkla fark ediliyor, bu da genel dinleme deneyimini aşağıya çekiyor. Enco Buds’tan en iyi verimi almak için ses yüksekliğinin yüzde 70 ila 85 aralığında olduğunu belirtmek gerekiyor. Buna ek olarak, tizleri ve yüksek sesleri öne çıkarmakta fayda var.

Oppo Enco Buds genel olarak “sıcak” bir ses deneyimi yaşatıyor. Bu deneyimde genellikle şarkılardaki düşük frekanslara odaklanılıyor. Ancak kimi şarkılarda bas seslerin biraz fazla baskın çıkması can sıkabiliyor.

Oppo Enco Buds’ta akıllı çağrı gürültü engelleme özelliği oldukça iyi çalışıyor. Burada kulaklığın kanala iyi yerleşmesi önemli bir rol oynuyor. Enco Buds telefonda konuşurken bir sorun yaşatmıyor. Karşı tarafa ses iletimi sağlıklı biçimde sağlanırken, karşı tarafın sesi de çok rahat biçimde duyuluyor. 80 ms. düşük gecikmeli oyun modu da kulaklıkla oyun oynamayı keyifli kılıyor. Ancak bu mod bazı oyunlarda gecikmeyi erteleyemiyor.

Oppo Enco Buds inceleme: Pil

Oppo Enco Buds ile yaklaşık 6 saat boyunca aralıksız şekilde müzik dinlemek mümkün. Bunun için sesi en yüksek seviyeye çıkarmamak gerektiğini belirtmekte fayda var. Şarj kutusu da devreye girince toplamda 24 saatlik bir müzik dinleme süresi sunuluyor.

Çağrı tarafında ise Oppo’nun verdiği rakamlara göre Enco Buds ile 4 saat boyunca telefonda konuşulabiliyor. Şarj kutusu ise bu süreyi 15 saate çıkarıyor.

Oppo Enco Buds’ta kulaklık topuzlarında 40 mAh kapasiteli pil mevcut. Şarj kutusunun pil kapasitesi ise 400 mAh. Oppo Enco Buds’ta hızlı şarj özelliği bulunmuyor. Şarj kutusunun pili yaklaşık 2 saat gibi bir sürede doluyor. Bunun bir kulaklık için uzun bir süre olduğu söylenebilir. Ancak evde vakit geçirirken kutu şarj edilirse, Oppo Enco Buds kullanıcıları hiç yolda bırakmıyor.

Oppo Enco Buds inceleme: Sonuç

Oppo Enco Buds, uygun fiyatlı bir kablosuz kulaklık olarak iyi bir iş çıkarıyor. Malzeme kalitesi ortalama üstü olan kulaklık, kulağa da gayet rahat şekilde yerleşiyor. Şarj kutusunun pilinin USB-C ile doldurulması da Enco Buds’ın artı hanesine yazıyor.

Oppo Enco Buds Bluetooth 5.2 ile diğer cihazlara kararlı şekilde bağlanıyor. Müzik dinlerken herhangi bir kopma yaşanmıyor. IP54 suya dayanıklılık sertifikasıyla yağmurda rahatlıkla kullanılabilen Enco Buds’ta geniş bir dokunmatik kontrol yelpazesi sunulması da önemli noktalardan biri.

Enco Buds’ın müzik deneyimi ise bazı unsurlar tarafından gölgeleniyor. Basların bazı şarkılarda fazla öne çıkması ve yüksek seslerde yaşanan deformasyon can sıkabiliyor. Kulak algılama özelliğinin olmaması da Enco Buds’ın göze çarpan eksiklerinden biri olarak tanımlanabilir.

Oppo Enco Buds’ta kolay kullanım ve özelliklerin ses kalitesinin önünde geldiği söylenebilir. Bütçesini fazla zorlamadan işini makul seviyede görecek bir kablosuz kulaklık arayanlar için Oppo Enco Buds dikkate değer seçenekler arasında öne çıkıyor.

İLGİLİ HABERLER