İncelemelerManşetler

Oppo Enco Air İncelemesi

Oppo Enco Air inceleme yazısında uygun fiyatlı tam kablosuz kulaklık arayanlar için Enco Air ile ilgili yorumlar yer alıyor.
oppo enco air inceleme

Oppo Enco Air Satın Alın: GİTTİGİDİYOR (600-630 TL) TRENDYOL (586 TL)

Tam kablosuz kulaklık satın almak isteyenler için seçenekler her geçen gün daha da artıyor. Her fiyat noktasında farklı özelliklere sahip seçenekler görüyoruz. Mayıs ayında duyurusu gerçekleştirilen ve Türkiye’de de hızlı bir şekilde satışa sunulmaya başlanan Oppo Enco Air, şirketin uygun fiyatlı kablosuz kulaklık satın almak isteyenlere hitap eden bir ürünü. Aktif gürültü engelleme gibi son zamanlarda sıklıkla görmeye başladığımız bir özellik yok. Ancak bunu telafi edecek birçok özelliği ve uzun pil ömrünü görmek mümkün. Oppo Enco Air inceleme yazısında bu tam kablosuz kulaklıkla ilgili yorumlar ve deneyimlerimiz yer alıyor.

Oppo Enco Air inceleme: Tasarım

Oppo, Enco Air’da açık uçlu bir kulaklık tasarımı benimsemiş. Yani, değiştirilebilir silikon uçlar bulunmuyor. Bu da her kulak için tek bir boyutun geçerli olması anlamına geliyor. Bu tarz açık uçlu kulaklıklar genel olarak sorun yaşayan biri değilim. Aynı durum Enco Air için de geçerli. Kulaklarıma rahatlıkla uyan bu kablosuz kulaklıkların ani hareketlerde de kulaktan fırlaması gibi bir durum söz konusu olmuyor. Sap kısmı yeterli uzunluğa sahip, bu da kulakta sağlam ve kararlı biçimde durmasında önemli bir etken niteliğini taşıyor.

oppo enco air inceleme

Enco Air’ın siyah ve beyaz olmak üzere iki renk seçeneği bulunuyor. Elimizde siyah renkli model var. Parlak yüzey sayesinde bu siyah renk epey çekici görünüyor. Kulaklıklar epey hafif, her biri 4 gramın altında ağırlığa sahip ki, bu onları A4 kağıdından bile daha hafif hâle getiriyor. Bu hafiflikte malzeme seçiminin plastik olmasının da payı var, ancak kulaklıklar kesinlikle sıradanlık hissi vermiyor.

Söylediğimiz gibi, sap kısmının uzunluğu iyi biçimde ayarlanmış. Uçlarda bulunan gümüş renkli parçalar mıknatıslı, şarj işlemi ve şarj kutusuna sağlam biçimde yerleştirme amaçlı kullanılıyor. Mikrofonlar ve sensörler de kulaklığın çeşitli yerlerine konumlandırılmış.

oppo enco air inceleme

Şarj kutusu da kulaklıkların kendisi kadar şık görünüyor. O da plastikten yapılmış ve epey hafif. Mat yüzeye sahip. Toplamda 40,4 gram ağırlık söz konusu. Fazla kalın olmayan, boyu kısa ve enli şarj kutusu çantada veya cepte rahatlıkla taşınıyor. Kapağı gövdesine göre şeffaf biçimde tasarlanmış. Kapak kapalıyken kulaklıkların silüetini görüyorsunuz ki, bu da epey hoş duruyor. Kapağın sert olmayan, ancak epey sağlam bir menteşe yapısı var. Tek bir parmak hareketiyle kapağı kolaylıkla açabilir ve tekrar kapatabilirsiniz. Ön kısmında şarj durumunu gösteren bir LED lamba da mevcut. Alt kenarda da USB-C portu var ve şarj için bu port kullanılıyor. İlginçtir ki, bu tarz kulaklıkların şarj kutularında görmeye alıştığımız biçimde bir Bluetooth eşleştirme düğmesi yok.

Oppo Enco Air, IPX4 sertifikasına sahip. Yani sıvı sıçramalarına karşı dayanıklı bir yapısı var. Dışarıda yağmur altında gerçekleştireceğiniz aktivitelerde, kulaklığın üstüne düşen yağmur damlaları herhangi bir sıkıntı yaratmayacaktır. Veya yoğun egzersizler sırasında epey terlediğinizde de Enco Air bundan hiçbir şekilde etkilenmeyecektir. Yani karşımızda spor için elverişli bir ürün duruyor.

Oppo Enco Air inceleme: Özellikler

Oppo Enco Air, Bluetooth 5.2 destekli bir kablosuz kulaklık. En son Bluetooth teknolojisini desteklemesi güç tüketimi konusunda olduğu kadar gecikme konusunda da avantaj sağlıyor. Gecikme, özellikle oyunlarda önemli, gerçekleştirdiğiniz hamlelerin sesle geri beslemesinin sağlanması noktasında düşük bir gecikmenin bulunması önemli. Bluetooth 5.2, normale göre bunu sağlıyor. Enco Air kulaklarımda takılı hâldeyken Oppo Reno 5 Lite ve Samsung Galaxy S21 Ultra’da PUGB Mobile oynadım. Gecikmede telefonun da etkisi var. Galaxy S21 Ultra’da gerçekleştirdiğim hamlelerin sesini, Reno 5 Lite’dakine göre daha düşük bir gecikmeyle hissettim.

oppo enco air inceleme

Eşleştirme işlemini gerçekleştirmek için iki farklı yöntem var. İlk olarak bağlamak istediğiniz cihazı yakınına getirdikten sonra Enco Air’ın şarj kutusunun kapağını açtığınızda, bir süre sonra Bluetooth cihazları listesinde bu kulaklığı görüyorsunuz. Ya da, Enco Air’ları kulağınıza takmanız ve dört saniye boyunca her iki kulaklığın sap kısmındaki dokunmatik yüzeye bastırıp bekletmelisiniz. Bu da kulaklığı eşleştirme moduna sokacaktır. ColorOS yüklü Oppo telefonlarında bile bu yöntemi kullanmalısınız.

Eşleştirme işlemini tamamladıktan sonra Enco Air ile ses deneyimine başlayabilirsiniz. Eğer ColorOS yüklü bir Oppo telefonu kullanıyorsanız, kulaklığın çeşitli ayarlarını yapma konusunda daha fazla seçeneğe sahipsiniz. AAC veya SBC HD ses kodlayıcıları arasında seçim yapabilir, kulaklığın dokunmatik kontrollerini özelleştirebilirsiniz. Ayrıca yazılım güncelleme işlemini de Bluetooth ayarları içinden cihazın menüsüne girerek gerçekleştirebilirsiniz.

Dokunmatik kontroller Enco Air’ın kullanımını biraz daha kolaylaştırıyor. Kulaklığın sap kısımlarına iki kez veya üç kez tıklatarak ya da hafifçe bastırıp bekleterek çeşitli kontrolleri yerine getirebilirsiniz. Hafifçe bastırıp bekleterek ses ayarı yapma, iki kez tıklatarak ileri ya da geri gitme, üç kez tıklatarak sanal asistanı çağırma… Bu gibi kontroller sunuluyor. Bağlı telefona gelen çağrıları da iki kez art arda tıklatarak kolaylıkla cevaplayabilirsiniz.

oppo enco air inceleme

Telefon görüşmeleri sırasında Oppo Enco Air iyi bir deneyim sunuyor. Karşı tarafın sesini net ve anlaşılır biçimde duyabilirsiniz. Üstelik Enco Air’ın sunduğu yapay zekâ destekli ortam gürültüsü azaltma özelliği, gürültülü ortamlarda bile sesinizin karşı tarafa anlaşılır biçimde ulaştırılmasına izin veriyor.

Gürültü azaltma özelliği var, ancak aktif gürültü engelleme özelliği Oppo Enco Air’da bulunmuyor. Ancak açık uçlu tasarımına rağmen özellikle müzik dinlerken ortam gürültüsünü kulağın içine çok fazla geçirmiyor. Bu da olumlu bir durum olarak nitelendirilebilir.

Oppo Enco Air inceleme: Ses

Oppo, Enco Air’ın kristal netliğinde ses çıkışı sunduğuna vurgu yapıyor. Açık uçlu tasarıma sahip olması, 12 milimetrelik daha büyük bir ses sürücüsüne sahip olmasına imkan tanıyor. Bu da daha yüksek bir ses çıkış şiddeti sunulmasına katkı yapıyor. Gerçekten de Enco Air, benim gibi yüksek sesle dinlemeyi seven bir kişi için bile iyi seviyede bir ses çıkış şiddetini sunuyor.

oppo enco air inceleme

Enco Air, genel olarak düşük ve yüksek frekanslara odaklanan bir ses profiline sahip. Orta frekanslar çok ön plana çıkmasa da, vokaller anlaşılır seviyede bulunuyor. Baslar çok ön planda olmasa da, varlığı anlaşılır derecede. Özellikle oyunlarda bunu iyi biçimde hissediyorsunuz. Tizler, baslara göre daha baskın, ancak çok yüksek ses şiddetinde patlama durumu söz konusu değil. Bu da memnun edici.

Kısacası Enco Air’ın memnun edici bir ses kalitesi var. Müzik dinlerken, film izlerken, özellikle oyun oynarken bu kulaklıklar ses kalitesiyle memnun ediyor.

Oppo Enco Air inceleme: Pil

Pil, Oppo Enco Air’ın güçlü olduğu yanlardan bir tanesi. Oppo, bu kulaklığın toplam 24 saatlik pil ömrüne sahip olduğunu belirtiyor. Şarj kutusunu sadece 10 dakika boyunca şarj ettiğinizde ise 8 saatlik bir oynatma imkanı sağlıyor. Enco Air, yaklaşık yüzde 50-60’lık bir ses şiddetinde tek bir şarjla yaklaşık dört saatlik bir dinleme süresine ulaşabiliyor. Şarj kutusu ise ek olarak 5 tam şarjlık bir kullanım sağlıyor. Böylelikle Oppo’nun verdiği süreye epey yaklaşılıyor.

oppo enco air inceleme

Anlayacağınız, Oppo Enco Air yaklaşık 2-3 saatlik spor seansları veya uzun yolculuklarda bir filmi izlemek için yeterli gücü kullanıcılarına sunmayı başarıyor. Şarj işlemi, kutudan çıkan kısa USB-C kablosuyla pratik biçimde gerçekleştiriliyor. Bunu bilgisayara bağlayabilir veya uygun bir güç adaptörüyle prizden de şarj edebilirsiniz. Kutunun kablosuz şarj özelliğinin bulunmadığını da yeri gelmişken belirtelim.

Eğer bir ColorOS yüklü Oppo telefonu kullanıyorsanız, şarj kutusunu telefonun yanına getirip kapağını açtığınız anda ekranda kulaklıkların ve şarj kutusunun pil doluluk oranlarını görebilirsiniz. Eşleştirme tarafında olmasa da, pil durumunu görme tarafında böyle bir pratiklik kullanıcılara sunuluyor.

Oppo Enco Air inceleme: Sonuç

Oppo Enco Air hafifliğiyle rahat bir kullanım sağlıyor. Açık uçlu tasarım bu tarz kulaklıklardan hoşlanan, silikon uçlu kulaklıkları sevmeyenleri memnun edecektir. Hem kulaklıklar hem de kutu şık görünüme sahip. Sıvı sıçramalarına dayanıklı olması spor yapanların da daha fazla memnun kalmasını sağlayacaktır. Aktif gürültü engellemenin olmaması çok büyük bir eksiklik değil, ortalamanın üstünde bir ses kalitesi var ve 600 TL civarındaki fiyatı için bu oldukça iyi. Uzun pil ömrü ve kısa süreli bir şarj ile epey uzun bir dinleme süresi sunması da artıları arasında yer alıyor. En azından Oppo ColorOS telefonları için eşleştirmeyi, diğer kulaklıklar gibi kolaylaştıracak bir yöntem bulunsaydı, güzel olurdu. Neyse ki, o taraftaki öğrenme süreci de çabuk şekilde tamamlanıyor. Bütçenizi zorlamadan iyi ses kalitesi sunan ve şık bir kulaklık istiyorsanız, Enco Air’ı değerlendirme listesine yazabilirsiniz.

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.

İLGİLİ HABERLER