Manşetler

Oppo A9 2020 kamera özellikleri ve yetenekleri – Video

oppo a9 2020 kamera
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Oppo 2019’un ikinci yarısına iddialı bir giriş yapmış ve ünlü ses sanatçısı Sıla’nın oynadığı reklamlarla marka bilinirliğini de epey artırmıştı. Sıla, ilk Oppo reklamında sonbaharda Türkiye’de satışa sunulan Oppo A9 2020 ile boy göstermiş ve bu Android telefonun kamera yeteneklerine vurgu yapmıştı. Reklamda Sıla’nın çektiği fotoğrafların güzelliği ve etkileyiciliğinin Oppo A9 2020’den kaynaklandığı vurgulanmıştı.

Android telefonun kamera özelliklerine baktığımızda, gerçekten de dikkate değer birçok detayı ve yeteneği bünyesinde barındırdığını görüyoruz. Öncelikle Oppo A9 2020 kamera özelliklerinden başlayalım ve ilk olarak arkadaki kameralara odaklanalım.

Oppo A9 2020’nin arkasında dört adet kamera görüyoruz. Ana kamera 48 megapiksel çözünürlük, f/1.8 diyafram, faz algılamalı otomatik odak gibi başlıca özelliklere sahip. Bu ana kameraya eşlik eden diğer üç kameradan birincisi 8 megapiksel çözünürlüklü ultra geniş açılı kamera. Bu kameranın 8 megapiksel çözünürlük, f/2.3 diyafram ve otomatik odak gibi özellikleri mevcut. 2 megapiksel çözünürlük ve f/2.4 diyafram açıklığı gibi özellikleri paylaşan iki kamera daha var. Bunlardan bir tanesi mono lens, yani siyah beyaz çekim yapıyor. Diğeri de portre çekimlerde kullanım amaçlı derinlik sensörü olarak işlev görüyor.

Oppo A9 2020’nin dörtlü kamera sisteminin yanında çift renkli LED flaş da bulunuyor. HDR desteği, yapay zekâ destekli sahne tanıma, panorama çekimi gibi özellikleri de ana kamera sisteminin özellikleri arasında görüyoruz.

Kamera uygulaması A9 2020 ile fotoğraf ve video çekimini hızlı ve zahmetsiz biçimde yapmayı sağlıyor. Uygulamayı açtığımızda işe yarayacak birçok kontrolün ekranda olduğunu görüyoruz. Ekranın bir kenarına yerleştirilmiş çubuğun üzerinde Ayarlar, filtreler, pırıltı rengi, ultra geniş açılı lense geçiş, HDR ve flaş gibi hızlı kontrolleri görüyoruz. Ekranın diğer kenarında ise çekim tuşu ve kamera değiştirme kontrolü mevcut.

Çekim tuşunun hemen yanında kamera modlarını görüyoruz. En çok kullanılan Fotoğraf, Video, Portre modları arasında parmağınızı sürükleyerek hızlıca geçiş yapabilirsiniz. Hamburger menü simgesine tıklattığınızda ise Gece, Panorama, Uzman, Zaman Atlaması ve Ağır Çekim gibi diğer kamera modlarını görebilirsiniz. Bu arada Oppo, normalde ön kameralarda gördüğümüz yüz güzelleştirme aracını arka kamera için de sunuyor. Böylelikle özellikle kişi fotoğraflarını çekerken süjenin görüntüsü üzerinde ince ayar yapabilirsiniz.

Fotoğraf çekimi sırasında çoğunlukla Fotoğraf modunda kalmanız yeterli olacaktır. Oppo A9 2020, sahne ayarlarını otomatik olarak, hızlı şekilde yapıyor ve size sadece çekim tuşuna tıklatmak kalıyor. Öte yandan sol kenarda bulunan ses artırma düğmesine basarak da fotoğraf çekebilirsiniz.

Oppo A9 2020’nin kamera sistemi yapay zekânın gücünden yararlanıyor. Sahne tanıma özelliği sayesinde A9 2020’yi doğrultup çekmek istediğiniz sahne veya süje tanımlanıyor. Bu sayede renk ve parlaklık ayarları en uygun şekilde yapılıyor, ortaya daha canlı ve etkileyici fotoğraflar çıkıyor. Sosyal medyada çok beğeni toplayacak fotoğraflar için bu modu açık tutmanızı öneririz. Gün batımı veya gün doğumu, makro çekimi, yemek gibi otomatik sahne modları mevcut.

Öte yandan HDR, yani Yüksek Dinamik Aralığı desteği de Oppo A9 2020’nin güçlü olduğu yanlardan bir tanesi. HDR’yi Kamera arayüzünden hızlı şekilde açıp kapatabileceğiniz gibi Otomatik olarak da ayarlayabilirsiniz. Bu sayede sahneye göre HDR’nin kullanılıp kullanılmayacağına Oppo A9 2020 karar veriyor. HDR’nin etkin olduğu çekimlere baktığımızda, görüntülerin daha canlı hâle getirildiğini, aydınlık noktalarda parlamanın daha fazla artırılmadığını, buna karşın gölgede kalan alanların biraz daha belirgin hâle getirildiğini görüyoruz.

Oppo A9 2020 ile yapacağınız çekimlerin varsayılan çözünürlüğü 12 megapiksel. Dört pikselin birleştirilmesiyle daha büyük bir alan elde ediliyor, böylelikle sensörün daha fazla ışık yakalaması sağlanıyor. Sonuç olarak düşük ışıkta daha iyi performans elde ediliyor. Eğer isterseniz, kamera ayarları içinden değişiklik yaparak 48 megapiksel tam çözünürlükte fotoğrafları da A9 2020 ile çekebilirsiniz.

A9 2020 ile gerçekleştirdiğimiz çekimlerde yeterli ışık koşulları altında gayet iyi sonuçların elde edildiğini gördük. Parlaklık yüksek, renklerin canlılığı da memnun edici seviyede. Detaylar konusunda yeterli, 48 megapiksel tam çözünürlükte de detaylarda bir kademe daha artış gözleniyor. Makro çekimlerde de kameranın iyi sonuçlar çıkardığını görüyoruz. Monokrom lensin varlığı, süje sınırlarının daha iyi şekilde belirlenmesini sağlıyor ve fotoğraflar daha keskin görünüyor.

Düşük ışık performansına baktığımızda Oppo A9 2020’nin iyi işler çıkardığını görüyoruz. Bulanıklık epey düşük seviyede, gürültü etkisi de alt seviyede kalıyor. Sonuç olarak A9 2020 ile çok iyi aydınlatılmamış ortamlarda flaş kullanmadan da iyi çekimler yapabilirsiniz. Gerektiğinde de çift LED flaş işini yapacak ve iyi fotoğraflar elde etmenize yardımcı olacaktır.

Gece vakti yapacağınız manzara çekimleri söz konusu olduğunda ise Oppo A9 2020 size iki farklı seçenek sunuyor. Bunlardan bir tanesi sahne modu olarak Gece. Yapay zekâ destekli sahne tanıma özelliği gece vakti yapacağınız manzara çekimlerinde sahneyi otomatik olarak tanıyor ve gerekli ayarları yapıyor. Bu şekilde yapılan çekimler genel olarak başarılı. Gürültü seviyesi düşük, aynı zamanda bulanıklık da neredeyse yok denecek seviyede. Ayrıca manzara unsurları da iyi şekilde seçiliyor.

Bir de Ultra Gece Modu özelliği var. Son zamanlarda akıllı telefonlarda sıklıkla görmeye başladığımız bu özellikte pozlama süresi uzatılıyor ve art arda çekilen sahnelerle daha parlak ve canlı gece fotoğrafları elde ediliyor. Özellikle gece yapacağınız manzara çekimlerinde Ultra Gece Modundan yararlanabilirsiniz. Bu modu çekim modları arasında bulunan Gece’yi seçerek açabilirsiniz.

Ultra Gece Modu ile yaptığımız çekimlerde parlaklığın biraz daha arttığını görüyoruz. Bu durum gürültü etkisini biraz daha belirgin hâle getiriyor. Ancak ışıkların ve fotoğraftaki diğer unsurların daha rahat ayırt edilebildiğini görüyoruz. Ayrıca DSLR makinelerde gördüğümüz tarzda ışık oyunları da fotoğraflarda görülüyor. Sonuç olarak Oppo A9 2020’nin Ultra Gece Modu memnun edici kamera özelliklerinden bir tanesi oluyor.

A9 2020’nin arkasında yer alan derinlik sensörü Portre modunun daha verimli şekilde çalışmasını sağlıyor. Portre modunu Kamera uygulamasında yer alan çekim modları içinde rahatlıkla görebilirsiniz. Arka plan ile ön plandaki süjenin sınırlarının belirlenmesi verimli şekilde gerçekleştiriliyor. Ortaya çıkan sonuçların memnun edici olduğunu söyleyebiliriz.

Ultra geniş açılı lensin performansına da değinmeden geçmeyelim. Eğer grup çekimi yapacaksanız veya manzara fotoğrafına daha fazla unsur sığdırmak istiyorsanız, ultra geniş mod sizin için epey uygun düşecektir. Kamera uygulamasında bulunan hızlı ayarlardan ultra geniş açılı lense hızlı şekilde geçiş yapabilirsiniz. Bu kamera ile çekilen fotoğraflar parlaklık ve canlılık açısından gayet iyi. Düşük ışık performansının da tatmin edici seviyede olduğunu görüyoruz.

Eğer fotoğraf çekimi sırasında daha fazla kontrol isterseniz, o hâlde A9 2020’nin Uzman modundan yararlanabilirsiniz. Bu mod pozlama telafisi, beyaz dengesi, odak gibi ayarları istediğiniz gibi belirlemenize olanak sağlıyor. Örneğin, otomatik modda yapmayı denediğiniz çekimlerde pozlama daha yüksek seviyede ayarlanıyorsa, Uzman modunda çekim yapmayı deneyebilirsiniz.

Ön taraftaki kameraya bakacak olursak, Oppo A9 2020’de 16 megapiksel çözünürlüklü bir selfie kamerası bulunuyor. Yapay zekâ tabanlı yüz güzelleştirme aracıyla görünümde ince ayarlamalar yapabilir, selfie fotoğraflarınızın daha kusursuz çıkmasını sağlayabilirsiniz. Gerçekten de, cildin pürüzsüzleştirilmesi, yüz hatlarında oynamalar gibi işlemler başarıyla yapılıyor. Kendinize güveniyor ve yüz güzelleştirmeye ihtiyaç duymuyorsanız da, Oppo A9 2020 ile güzel selfie fotoğraflar çekebilirsiniz. Düşük ışık performansı da memnun edici seviyede olmayı başarıyor. Bu tarz çekimlerde gürültü etkisi hissedilse de, parlaklık ve detaylar bakımında iyi seviyede görünüyor. Bu arada ön kamera ile de arka planı bulanıklaştırılmış portre çekimler yapabilirsiniz.

Video tarafına baktığımızda Oppo A9 2020’nin arka kamerası ile 4K video kaydı gerçekleştirebilirsiniz. Bunun yanı sıra 1080p ağır çekim video kaydı da bulunuyor. Çözünürlük seçimini kamera ayarları içinden yapabilirsiniz. Video çekimlerinde genel olarak 1080p çözünürlüğü tercih etmek yeterli olacaktır. Dengeli video çekimi yapan Oppo A9 2020 ses kaydı konusunda da başarılı. Ön kamera ile de 1080p video kaydı gerçekleştirebilirsiniz.

Oppo A9 2020, 5000 mAh ile yüksek kapasiteli bir pile sahip. Bunun da altını çizmek gerek. Kamera sisteminin yetenekleri ve performansı göz önünde bulundurulduğunda, Oppo A9 2020 sadece özel günlerinizde değil, gezilerinizde de yanınızdan ayırmayacağınız bir arkadaşınız olacaktır.

İLGİLİ HABERLER