Teknoloji

Opera, web tarayıcısında yapay zekâ ile güçlendirilmiş kenar çubuğunu deniyor

opera

Opera’nın yeni tarayıcısında bir yapay zeka kenar çubuğu test ediliyor. Aria adlı bu özellik, Opera’nın web sitesindeki bir blog yazısına göre OpenAI’nin ChatGPT’si tarafından güçlendiriliyor ve metin oluşturma, kod yazma, soruları yanıtlama ve daha fazlasını yapabiliyor.

Aria, Opera’nın ekranın sol tarafındaki kenar çubuğunda bulunuyor ve simgesine tıklayarak onunla etkileşimde bulunabileceğiniz bir panel açılıyor. Opera’nın tarayıcı yapay zekası, ChatGPT sohbet botunun standart sürümünden farklı olarak, web üzerinden güncel bilgileri ortaya çıkarabiliyor. Opera’nın “tüm destek belgeleri veritabanı” hakkında bilgili olduğunu söyleyen şirket, yapay zekanın Opera hakkında soruları yanıtlayabilme yeteneğine de sahip.

Aria’nın çıkışı, Opera’nın zaten sahip olduğu bazı AI özelliklerine yeni bir boyut kazandırıyor. Şubat ayında Opera, ziyaret ettiğiniz web sayfası veya makalenin özetlerini oluşturmanızı sağlayan ChatGPT’yi kenar çubuğuna eklemişti. Ayrıca internet tarayıcısı, üzerinde olduğunuz sayfaya veya vurguladığınız metne bağlı olarak değişen çeşitli AI araçlarına bir kısayol sunan AI ipuçlarını da çıkarmıştı. Bu, metni özetleme, okuduğunuz şeye dayalı bir tweet oluşturma veya belirli bir konsept hakkında açıklama alabilme gibi işlemleri gerçekleştirmenizi sağlıyor.

opera

Opera’nın yeni kenar çubuğu, Microsoft’un Edge’e getirdiği bazı AI güncellemelerini yansıtıyor. Microsoft, bir Bing AI sohbet botu kenar çubuğunu tarayıcıya entegre etmenin yanı sıra, OpenAI’nin DALL-E resim oluşturucusunu da entegre etti, böylece web’de gezinirken kolayca her iki araca da erişebilirsiniz. Şirket ayrıca, AI destekli Microsoft 365 Copilot’unu da tarayıcıya getireceğini duyurdu.

Şimdilik, Opera’nın AI destekli kenar çubuğuna sadece masaüstünde Opera One’ın son geliştirici sürümünü indirerek ya da Android’de en son Opera beta sürümünü indirerek erişebilirsiniz. Bir hesap oluşturduğunuzda, şirket size aracın kullanıma açıldığında bildirim gönderecektir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER