Teknoloji

Opera pil koruma modunu genel kullanıma açtı

opera pil koruma moduPil koruma özelliğine sadece akıllı telefonlar ihtiyaç duymuyor. Daha büyük pillere sahip dizüstü bilgisayarlar da kimi zaman güç tasarruf imkanlarından faydalanabiliyor. Bu nedenle Opera’nın internet tarayıcısına yerleştirdiği pil koruma özelliği, yüzde 50’ye aşkın pil tasarrufu sağlama vaadiyle ilgi uyandırmayı başarıyor. Kısa süre önce beta olarak kullanıma sunulan Opera pil koruma modundan artık tüm kullanıcılar faydalanabilecek.

Dizüstü bilgisayarlardaki tek yazılım internet tarayıcısı olmadığı için Opera’nın yüzde 50 pil tasarrufu iddiası kulağa ütopik geliyor. Ancak pek çok kişinin tarayıcıları yoğun olarak kullandığı ve tarayıcılarda pil ömrünü hızlı tüketen eklentilerin bulunduğu göz önüne alınınca web tarayıcısının daha verimli güç tüketmesinin önemi daha iyi anlaşılıyor.

Opera pil koruma modu aktive edildiğinde arka plandaki sekmelerin aktiviteleri azaltılıyor, JavaScript zamanlayıcıları optimum olarak programlandığı için işlemci daha az uyandırılıyor, kullanılmayan eklentiler otomatik olarak durduruluyor, çerçeve oranı 30 fps’ye indiriliyor, video oynatma parametrelerinde ince ayar yapılıyor donanımla hızlandırılan video codec’lerinin kullanımı zorlanıyor ve tarayıcı temalarındaki animasyonlar durduruluyor. Pil koruma moduyla birlikte reklam engelleme yazılımı da aktive ediliyor. Böylelikle daha verimli pil tüketimine yönelik bir adım daha atılmış oluyor.

İlk etapta sadece Opera tarayıcının beta sürümünü kullananlara sunulan bu imkanlar, artık genel kullanıma açıldı. Yeni versiyon, pil koruma modunun yanı sıra kullanıcıların kendi engel listelerini oluşturmalarını ve temalara kullanıcıların seçtiği fotoğrafların eklenmesini mümkün kılıyor.

İLGİLİ HABERLER