Teknoloji

Opera Max veri tasarruf uygulaması 14 cihaz üreticisi tarafından ön yüklü olarak sunulacak

opera-max-091115

Mobil cihazların yaygınlaşması, internet kullanımının son yıllarda kayda değer biçimde artmasını sağladı. Ancak bu artış, mobil internet bağlantısı fiyatlarına pek olumlu bir etkide bulunmadı. Daha önce web sayfalarını sıkıştırma konusunun üstünde internet tarayıcısıyla duran Opera, son zamanlarda mobil uygulamaların tükettiği veri miktarını sıkıştırma konusunda da önemli çalışmalar yapıyor. Bu çalışmalar doğrultusunda 14 Android cihaz üreticisiyle anlaşan şirket, Opera Max veri tasarrufu uygulamasını mümkün olduğunca çok sayıda telefonda ön yüklü olarak sunmayı amaçlıyor.

Opera Max ile cihaz sahiplerinin aynı oranda mobil uygulama kullanımına rağmen, daha az bant genişliği harcamaları mümkün hâle geliyor. Opera Max bu yeteneği sıkıştırma teknolojisi sayesinde kazanıyor. Uygulama; Facebook, Twitter, Instagram ve diğer mobil uygulamaların veri tüketimini yarıya indirmeyi vadediyor.

Geçtiğimiz ağustos ayında YouTube ve Netflix için de veri tasarrufu desteği sunmaya başlayan Opera Max, sıkıştırma işlemi sırasında görüntü kalitesinde sadece çok az bir düşüşe neden oluyor. Ortada bir sıkıştırma söz konusu olduğu için bu durumu doğal karşılamak gerekiyor.

Opera Max’in ön yüklü olarak sunulması için anlaşılan cihaz üreticileri listesinde ise şu isimler bulunuyor: Acer, Cherry Mobile, Evercoss, Fly, Hisense, Mobiistar, Micromax, Oppo, Prestigio, Samsung, Symphony, TWZ ve Xiaomi. Samsung, Acer, Oppo ve Xiaomi dışındaki isimler, kulağa pek tanıdık gelmiyor. Opera Max’in ön yüklü olarak sunulması için anlaşılan cihaz üreticilerinin önemli bir kısmının Asyalı üreticilerden oluştuğunu belirtmek gerekiyor. Asya pazarında internet erişiminin halen bir lüks olduğu göz önüne alınınca bu durum kulağa pek şaşırtıcı gelmiyor.

Ancak Opera Max’in sunduğu hizmetlerin de bir bedeli var ve bu bedel abonelik ücretleri ya da uygulama içi satın almalarla oluşmuyor. Opera Max’in yeteneğini konuşturması için web trafiğini vekil sunuculara yönlendirmesi gerekiyor. Bu da kullanıcıların gizlilik ve güvenlik konusunda ipleri biraz da olsa Opera’nın eline bırakması anlamına geliyor. Yine de, 14 üreticiyle yapılan anlaşmanın Opera Max’i 2017’de 100 milyon Android telefona ulaştırma hedefinde önemli bir yer tuttuğunu göz ardı etmemek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER