Teknoloji

Opera’dan oyunculara özel internet tarayıcısı

opera gx

Opera bu yıl E3’te “dünyanın oyun odaklı ilk internet tarayıcısı” olarak nitelendirdiği ürünü Opera GX‘i duyurdu. Bu, Opera’nın oyuncuları çekmek amacıyla hazırladığı özelleştirilmiş bir versiyon. Belki biraz iddialı gibi görünebilir, ancak PC’sinin her bir unsurunu özelleştirme konusunda ciddi görünen herhangi bir kişinin kalbini çalacak akıllıca değişiklikler mevcut durumda.

Yeni internet tarayıcısının öne çıkan noktası CPU ve RAM kullanımını kısıtlamayı sağlayan bir panel oluyor. İnternet tarayıcıları genellikle sistem kaynaklarını yoğun biçimde kullanır. Chrome bu konuda büyük ün kazanmıştır. Bu nedenle kullanıcılara Opera GX’in tüketeceği gücü kısıtlama imkanı verilmesi akıllıca bir fikir gibi görünüyor. Kontrol panelinde her bir kaynağın herhangi bir anda ne kadar kullanıldığı da gösteriliyor.

Opera oyun odaklı bazı eklemelerde de bulunmuş. Yeni sekme ekranı oyunlara yönelik fırsatları gösterecek. Aynı zamanda oyun, teknoloji ve eğlence odaklı haberler de bulunacak. Opera’nın standart versiyonunda olduğu gibi, internet tarayıcısında ekranın sol tarafında çeşitli ayarlara ve servislere hızlı erişimi sağlayan kalıcı bir çubuk bulunuyor. Opera GX için burada Twitch aboneliklerine hızlı erişimi sağlayan yeni bir panel de bulunuyor. Aynı zamanda yayıncı canlı yayına geçtiğinde bildirim alma imkanı da mevcut.

Tabii, Opera GX oyun odaklı bir ürün olduğu için, özelleştirilebilir aydınlatma da bulunuyor. Önceden ayarlanmış durumda internet tarayıcısının ana rengi siyah, buna sekme ve ikonlarda kırmızı renk vurguları eşlik ediyor. Bu vurgu rengi tamamen özelleştirilebiliyor. İnternet tarayıcısında Gris için hazırlanmış müzikleri yapan grubun elinden çıkan ses efektleri de bulunuyor.

Opera GX’te normal Opera’ya eklenmiş çeşitli göz alıcı özellikler de bulunuyor. Bunların arasında ücretsiz VPN servisi, reklam engelleyicisi, Facebook Messenger ve WhatsApp gibi sohbet servislerine erişimi sağlayan açılır paneller de bulunuyor.

Opera’nın internet tarayıcısının birden fazla versiyonunu çıkarma ve yeni özellikleri test etme alışkanlığı bilinir. Bu şekilde daha fazla kullanıcı çekme yoluna gider. Bu denemelerin birçoğu fazla ileri gitmez, ancak Opera’ya internet tarayıcısının çekirdeğini iyileştirme fırsatı verir. Chrome internet tarayıcı pazarını hâlâ büyük oranda domine ediyor, ancak bu tür sürümlerle Opera haberlerde adından bahsettiriyor ve dikkatleri çekmeyi başarıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER