Teknoloji

Opera 600 milyon dolar karşılığında Çinli konsorsiyuma satıldı

opera vpn

opera cinli konsorsiyumOpera’nın 1.2 milyar dolar karşılığında satılmasını öngören anlaşma, yetkili mercilerden onay alamamıştı. Bu onayın verilmemesinin ardından internet tarayıcısıyla ünlenen Norveçli şirketin nasıl bir strateji izleyeceği merak ediliyordu. Bu merak sonunda giderildi ve popüler tarayıcının çoğunluğunun 600 milyon dolar karşılığında Çinli şirketlerden oluşan bir konsorsiyuma satıldığı açıklandı.

Güvenlik şirketi Qihoo 360’ın liderliğindeki konsorsiyum, Opera’nın tarayıcı birimine, gizlilik ve performans uygulamalarına, teknoloji lisanslarına ve en önemlisi ismine sahip olacak. Opera Uygulamaları & Oyunları ve Opera TV gibi birimleri barındıran tüketici kolu ise şirketin mevcut yönetiminde kalacak. Tüketici kolundaki 560 çalışanın yola devam etmesi beklense de, diğer birimlerdeki 1109 çalışanın durumunun ne olacağı bilinmiyor.

Opera Çinli alıcılarıyla ilk olarak geçtiğimiz şubat ayında anlaşmış, ancak yasal mercilerden bu anlaşmaya ilişkin gerekli onay alınamamıştı. Şirketin CEO’su Lars Boilesen, anlaşmanın iptalinden dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirirken, yeni anlaşmanın hissedarlar ve çalışanlar için çok iyi olduğunu belirtti. Opera yönetiminin anlaşmayı onaylanmasının ardından şirketin 18 ay içinde yeni bir isim bulacağı belirtildi.

Opera Çinli konsorsiyuma dörtte birlik kısmını satıyor

Şirket gelirinin büyük kısmını Opera TV’nin de aralarında bulunduğu ve portföyünde kalan tüketici birimleri sayesinde elde ediyor. Boilesen, şirketin yaklaşık dörtte birlik kısmını 600 milyon dolar karşılığında sattıklarını ve bunun şirket için çekici bir rakam olduğunu dile getirdi.

Yüzde 1.9’luk pazar payına sahip Opera, dünyanın en popüler beşinci internet tarayıcısı konumunda. Özellikle mobil pazarında son derece yenilikçi olan şirket; yerleşik reklam engelleme, VPN ve video sıkıştırma gibi imkanlar sunuyor. Yeni sahiplerin bu yaklaşımı sürdürüp sürdürmeyeceği bilinmese de, Lars Boilesen’in CEO olarak kalmaya devam edeceği açıklandı.

İLGİLİ HABERLER