Teknoloji

Opera Android uygulaması ile BB-8 kontrol edilebiliyor

opera android bb-8

Çinlilerin radarına giren Opera’nın gelecekte kimin tarafından yönetileceği belirsiz olsa da, şirket olağan operasyonlarını yürütmeyi sürdürüyor. Android tarayıcısının 36. sürümünü yayınlayan Opera, performans iyileştirmeleri ve görsel yenilikler sunuyor. Ancak yeni sürümün esas dikkat çeken yönü olarak Opera Android uygulamasına Bluetooth cihazlarına bağlanma ve bu cihazlarla iletişime geçme imkanı sağlaması ön plana çıkıyor. Uygulama, güncellemeyle birlikte Sphero’nun popüler BB-8 oyuncak robotuyla bağlantı kurabiliyor.

İnternet tarayıcıları günümüzde geçmişteki muadillerinden çok daha yetenekli vaziyette. Sadece web sayfalarını göstermekle yetinmeyen web tarayıcıları, yerel mobil veya masaüstü uygulamalarının bile çalıştıramayacağı yazılımları çalıştırabiliyor. Tarayıcılar, cihazlarla iletişim kurma konusunda da uzak sunuculardan çok daha yoğun çalışıyor. Opera’nın deneysel Web Bluetooth fonksiyonu da, tarayıcının Bluetooth LE cihazlarıyla iletişime geçmesini mümkün kılıyor. Opera, söz konusu yeteneğini sergilemek için yayınladığı videoda BB-8’i kontrol ediyor. Normal koşullar altında robot, özel bir mobil uygulama aracılığıyla yönetiliyor. Opera Android uygulaması üzerinden BB-8’in tüm yeteneklerini sergilemek mümkün olmasa da, söz konusu demo Web Bluetooth özelliğinin ne kadar güçlü olabileceğini göstermesi açısından önem taşıyor.

Opera Android uygulamasının 36. sürümü, panel benzeri bir sekme değiştirici de sunuyor. Şirket, yeni tasarımla sekmeleri bulmanın ve kapatmanın kolaylaştığına dikkat çekiyor. Güncellenen uygulama, eskiye kıyasla daha az bellek tüketiyor. Böylelikle kullanıcıların aynı anda daha fazla sekme açması da mümkün kılınıyor.

Bazı web sayfaları mobil internet tarayıcıları üzerinden görüntülendiklerinde neredeyse mobil uygulama oldukları izlenimini veriyor. Hatta, bazen bir sayfaya mobil uygulaması yerine internet tarayıcısı üzerinden erişmek daha iyi bir deneyim yaşatabiliyor. Opera, yeni sürümüyle birlikte kullanıcılara bir web sayfasını Android’in ana ekranına yerleştirmeyi isteyip istemediklerini de soruyor.

İLGİLİ HABERLER