Teknoloji

Opera’ya Android uygulamaları üzerinden fahiş kredi suçlaması

opera

Opera internet tarayıcıları dünyasında genel olarak ahlâki açıdan üstünlük sağlamanın peşinde, ancak bu sıralar daha az erdemli davranışları için yan projelerini kullanmakla suçlanıyor.

Hinderburg Research adlı bir kuruluş tarafından yayınlanan rapora göre, Opera Hindistan, Kenya ve Nijerya’ya yönelik dört uygulamayı; CashBean, OKash, OPay ve OPesa adlı uygulamaları çalıştırarak Google Play Store’un, fahiş kredileri veya yanıltıcı açıklamaları yasaklayan kurallarını doğrudan ihlâl ediyor.

Söz konusu uygulamalar yüzde 33 veya daha az oranda maksimum yıllık faiz oranı sunuyor gibi görünüyor. Ancak gerçek oranlar bundan daha yüksek, örneğin OPesa’da yüzde 438’e kadar yükseliyor. Görünüşte 91 ila 365 gün arasında değişen mantıklı kredi vadeleri uygulanırken, örneğin OKash için gerçek vade 29 günü aşmıyor, genellikle 15 gün ile sınırlı kalıyor. Google’ın en az 60 günlük minimum süresinin epey altında kalınmış oluyor.

Ödemelerini kaçıran kredi sahipleri için kötü hâl alıyor

Ödemelerini kaçıran kredi sahipleri için şartlar daha da kötüleşiyor gibi görünüyor. Ödemeyi sadece bir günle ıskalayanlar için yıllık ortalama faiz yüzde 876’ya çıkıyor. Aynı zamanda uygulamaların telefondaki kişi defterini alarak aile bireylerini, arkadaşları ve diğer kişileri aramalar ve yazılı mesajlarla taciz ettiği de belirtiliyor. Aynı zamanda hukuki adım atma tehdidinde de bulunuluyor. Sonuçlar da önemsiz görünmüyor. Çoğu genç yaşta olan kullanıcıların finansal gelecekleri ve hatta kariyerleri kredi sorunları nedeniyle tehlikeye girmiş oluyor.

Hindenburg, Opera’nın kredi uygulamalarını kullanarak ana işi olan internet tarayıcısı işinin düşük kâr marjını dengelemeye çalıştığını öne sürdü. Ayrıca şirketin CEO’sunun sahip olduğu uygulamalara ve varlıklara milyonlarca dolar döktüğünü, üstelik bunu şüpheli açıklamalar ve kurumsal aktivitelerle yaptığını dile getirdi.

Google ve Opera’dan henüz konuyla ilgili bir açıklama gelmedi. Ancak haberler doğruysa, Opera’nın başı belada demektir. Google kredi uygulamalarını Play Store’dan kaldırabilir ve Opera’nın ününe de gölge düşecektir. Aynı zamanda şirketin finansal geleceği de tehlike altına girecektir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER