Teknoloji

Masaüstü sistemler için Opera 12.10 beta sürümü denemeye sunuldu

Opera’nın gelecek nesil versiyonu beta formunda kitlelerle buluşmaya başladı. Windows, Mac ve Linux platformları için kullanıma sunulan Opera 12.10 beta versiyonu Mac ve Windows işletim sistemlerine gelen veya gelecek güncellemelere de uygunluk taşıyor. Opera 12.10’un Windows 8 versiyonunda dokunmatik ekran desteği yer alacak iken Mountain Lion versiyonu da Bildirim Merkezi, sosyal ağlarla dahili paylaşım sistemi ve Retina ekran desteği gibi nitelikleri barındıracak.

Opera 12.10 beta sürümü tam ekranda çalışma, sayfa görülebilirliği, Web Sockets’in en son uygulaması gibi çeşitli web standartlarını da destekliyor. Web Sockets uygulaması varsayılanda açık geliyor. Özkaynak Yükleyicisi API desteği de web sayfalarının tasarımı ve işlevselliği açısından sunduğu CSS veya JavaScript komutlarını yükleyebilme özelliğiyle yardımcı oluyor. Ekran Görüntüsü API’si sayesinde kullanıcılar internet gezinme deneyimlerine ait görüntüleri birbirleriyle kolaylıkla şansı bulabiliyor, benzer şekilde karşılaştıkları hataların ekran görüntülerini kolaylıkla alarak bunları geliştiricisine iletebiliyor. İçerik Menü API’leri de Opera’nın kendi içerik menüleriyle çalışma şansı tanıyor.

Opera 12.10 beta sürümü SPDY ağ standardını destekliyor. Bu standart web sayfalarının daha hızlı şekilde indirilmesine kapı açacak, HTTP protokolünün tamamlayıcısı bir işlev görecek. SPDY standardı Twitter, Gmail ve web’in önde gelen çeşitli siteleri tarafından kullanılıyor.

Opera’nın yeni sürümü Opera Next sayfası üzerinden indirilebilir. Yazılım beta etiketi taşıdığından dolayı doğal olarak en son hâlini almış değil, içerisinde çeşitli hatalar bulunabilir, buna göre davranmakta fayda var.

İlgili >> Opera Next

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER