Teknoloji

OpenAI, Elon Musk’ın davasına karşı savunmasını yayınladı

openai

OpenAI, Elon Musk tarafından açılan dava ile ilgili olarak bir blog yazısı yayınladı ve Musk’ın zamanında şirketi Tesla ile birleştirerek “mutlak kontrol” istediğini iddia etti. Salı günü yayınlanan blog gönderisinde OpenAI, Musk’ın tüm iddialarını reddedeceğini belirterek, şirketin kar amacı gütmeyen orijinal misyonundan sapma iddiasına kendi karşı savunmasını sundu.

OpenAI ve Elon Musk arasındaki anlaşmazlık derinleşiyor

OpenAI’nin kurucu ortakları Greg Brockman, Ilya Sutskever, John Schulman, Sam Altman ve Wojciech Zaremba tarafından kaleme alınan gönderide, “Misyonumuzu daha ileri götürmek adına kar amacı gütmeyen bir yapıyı tartışırken, Elon bizim Tesla ile birleşmemizi ya da tam kontrolü eline almasını istedi.” denildi. Bu kontrol; çoğunluk hissesi, ilk yönetim kurulu kontrolü ve CEO’luk gibi unsurları içeriyordu. Ancak OpenAI, “Herhangi bir bireyin OpenAI üzerinde mutlak kontrol sahibi olmasının misyona aykırı olduğunu hissettiğimiz için Elon ile kar amacı güden bir yapı üzerinde anlaşamadık” ifadelerini kullandı.

Musk, açtığı davada OpenAI’nin, insanlığa fayda sağlama amacından ziyade para kazanmaya odaklanan, Microsoft’un “kapalı kaynaklı de facto bir yan kuruluşu” haline geldiğini iddia ediyor. Böylece, Musk’a göre, OpenAI kendisine finansman sağladığı orijinal kar amacı gütmeyen misyonundan sapmış oluyor.

OpenAI, çalışmalarını açık kaynak yapmama kararını da savunuyor. Gönderide, “Elon, misyonun yapay genel zeka (AGI) açık kaynak yapmayı gerektirmediğini anladı.” deniyor. Şirket, Ocak 2016’da Sutskever’in “Yapay zekayı inşa etmeye daha yakın geldikçe, daha az açık olmaya başlamanın mantıklı olduğunu” ve “bilimi paylaşmamanın tamamen kabul edilebilir olduğunu” belirttiği bir e-posta konuşmasını yayınladı. Musk’ın yanıtı ise kısa ve netti: “Evet.”

Musk’ın davasında yer alan ve GPT-4’ün “de facto bir Microsoft özel algoritması” olduğu ve yapay genel zekayı temsil ettiği gibi bazı diğer şaşırtıcı iddialar da var. OpenAI, bu iddiaları bir personel notunda zaten reddetmişti ancak salı günü yayınlanan, kamuoyuna açık blog gönderisinde bu konulara değinmedi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER