Teknoloji

OpenAI, Bing’e dayalı web tarama özelliğini iptal ediyor

chatgpt

Son zamanlarda, OpenAI ChatGPT uygulamasına deneysel bir web tarama özelliği eklemişti. Bu özellik, Bing’e dayanarak web üzerinden güncel bilgileri kullanıcılarına ulaştırıyordu. Ancak, sadece Plus abonelerine özel olan bu özellik, belirli web sitelerinin ödeme duvarlarını aşarak kullanıcıların premium içeriğe ödeme yapmadan erişim sağlamaya başlaması üzerine devre dışı bırakıldı.

Reddit’te birçok kullanıcının belirttiği gibi, sohbet robotundan belirli bir URL’den tam metni göstermesini istemek, ödeme duvarı olan bir web sitesindeki tüm makaleyi sağlıyordu. Bu hile Reddit’te dolaşıma girdikten hemen sonra, OpenAI resmi web sitesinde bir not yayınladı: “ChatGPT Browse beta, içeriği ara sıra istemediğimiz şekillerde gösterebiliyor.”

Bu sebeple, Microsoft destekli AI laboratuvarı, web tarama özelliğini devre dışı bırakma kararı aldı. Ancak şirket, özelliği “mümkün olan en kısa sürede” geri getireceğine dair söz verdi. Tarama özelliği, Microsoft’un Bing tarayıcısıyla birlikte çalışarak kullanıcılar için gerçek zamanlı arama sonuçları ve bilgileri çekiyor. Web taraması, Bing’in, kendi arama motoruna dayanarak sunduğu Android ve iOS mobil uygulamalarında zaten mevcut durumda bulunuyor.

Faydalı olduğu kadar, yapay zekâ motorunun internetten özet bir cevap çekerek trafiği web siteleri ile paylaşması ve bunun yerine URL sonuçlarını sunarak kullanıcıları bir web sayfasına yönlendirmemesi nedeniyle de endişe oluşturdu. Ayrıca, teknik kısıtlamalar nedeniyle, özetlenmiş yanıtlar sık sık yanıltıcı veya hatalı olabilir.

OpenAI, yapay zeka tabanlı sohbet hizmetinin bir web sitesinin ödeme duvarlı içeriğini nasıl kopyalayabildiğini tam olarak açıklamadı ve sadece “ChatGPT Browse beta, içeriği ara sıra istemediğimiz şekillerde gösterebiliyor.” dedi. Tüm ödeme duvarlı web siteleri için çalışmadığını da belirtmek gerekir. Bu tür durumlarda, AI genellikle belirli URL’lere gerçek zamanlı olarak erişememe hakkında standart bir hata mesajı verir.

İlginizi çekebilir

ChatGPT’nin web tarama yetenekleri ve etkileri

Web tarama yeteneği, AI chatbot’un internetten güncel bilgileri toplamasına olanak sağladığı için en güçlü araçlarından biridir. Aksi takdirde, herhangi bir güncel olay hakkında sorulduğunda, AI botu genellikle eğitim verilerinin sadece 2021’e kadar geri gittiği için web’den güncel bilgi çekemeyeceğini belirten standart bir yanıt verir.

OpenAI’nin doğal dil modelinin web tarama yeteneklerini etkinleştirmek için önce ayda 20 dolardan başlayan bir Plus aboneliği satın almanız gerekiyor. Premium bir abone olduktan sonra, bilgi modeli olarak GPT-4’ü etkinleştirmeniz ve uygulama ayarlarındaki Yeni Özellikler menüsünden “Bing ile Tarama” seçeneğini seçmeniz gerekiyordu.

Web taramasına ek olarak, ChatGPT birkaç ay önce Instacart, Klarna, Expedia ve Zapier gibi birçok ünlü marka ve hizmet sağlayıcı ile yapılan ortaklıklar sayesinde üçüncü taraf eklentiler için destek de kazandı. Bu eklentiler, sohbet botunu gerçek zamanlı olarak web’e bağlama konusunda ilk büyük adımdı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER