Manşetler

OnePlus Cyanogen’in yerini alacak Android yazılımı OxygenOS’i yayınladı

Çinli telefon üreticisi OnePlus geçen yıl Samsung ve HTC gibi üreticilerin amiral gemisi telefonlarının ayarında bir cihazı onlarınkilerinin yarı fiyatına sunmuş ve dikkatleri üstüne çekmeye çalışmıştı. OnePlus One adlı o cihaz Cyanogen’in geliştirdiği, Android’in özelleştirilmiş bir versiyonuyla çalışıyordu. Ancak OnePlus artık kendi geliştirdiği yazılımı öne sürmeye hazır. Birkaç kez gerçekleşen gecikmenin ardından OnePlus One sahipleri akıllı telefonlarını yeni işletim sistemiyle kullanma şansına erişti.

OxygenOS adlı yeni yazılım OnePlus tarafından geliştirildi ve şu an için Android 5.0 Lollipop’un mütevazı bir versiyonu gibi görünüyor. Şirket bu yazılımla birlikte köklere dönüş anlayışını benimsediğini, performans ve pil ömrünü akıl çelici işlevler ve aşırı yüklü özelliklerden ön planda tuttuğunun altını çiziyor.

Yani yazılım bir Nexus cihazında gördüğünüz ham Android arayüzünden çok farklı bir görünüm sunmuyor. Buna rağmen çeşitli özelliklerin eklenmesi ihmal edilmemiş; ekran kapalıyken parmak hareketleriyle kullanılabilen çeşitli kısayollar, genişletilebilir hızlı ayarlar menüsü, dosya yöneticisi ve birkaç gelişmiş seçenek OxygenOS ile birlikte yüklü olarak sunuluyor.

Şirket OxygenOS ile birlikte daha hızlı ve anlamlı güncellemeler sunmayı, her bir OnePlus kullanıcısı için daha iyi entegre olmuş servisler sağlamayı planladığını kaydetti. Bununla birlikte şirketin söylemediği, ancak açıkça anlaşılan bir diğer unsur da bu yeni yazılımla birlikte Cyanogen ile olan bağların gevşeyeceği. Cyanogen Hint telefon üreticisi Micromax ile, OnePlus’ın Hindistan’da yapmayı planladığı piyasaya giriş öncesinde özel bir anlaşma imzaladığında beri iki şirket arasında ilişkiler gergin şekilde seyrediyor.

OxygenOS’in gelecekte çıkacak OnePlus Two gibi cihazlarda yüklü olarak gelmesi bekleniyor. Bununla birlikte mevcut OnePlus One kullanıcıları da OxygenOS’i OnePlus’ın web sitesinde yer alan yönergeleri takip ederek cihazlarına yükleyebilirler.

YouTube’un teknoloji fenomenlerinden MKBHD de OnePlus One’da OxygenOS deneyimini hazırladığı inceleme videosuyla anlatıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER