Teknoloji

OneDrive dosyaları isteğe bağlı olarak buluttan çekecek

onedriveMicrosoft Windows 10’da yer tutucu dosyalarını kullanmayı bırakarak bunun yerine seçmeli dosya ve klasör eşzamanlamasını tercih etmiş, ancak Windows kullanıcıları bundan pek mutlu olmamıştı. Bu kararın üstünden iki yılı aşkın zamanın geçmesinin ardından Microsoft, OneDrive Files On-Demand adı verilen yeni bir özelliğin duyurusunu yaptı.

On-demand, yani Türkçesiyle isteğe bağlı olan bu özellik OneDrive’ın verileri buluttan, ihtiyaç duyulduğu takdirde, bir cihazdaki tüm dosya ve klasörleri tamamen eşzamanlamasına gerek olmadan alma izni veriyor. Bu, Microsoft’un yer tutucu dosyalarına benzer gibi görünüyor, ancak tam anlamıyla aynı olduğunu söyleyemeyiz.

onedrive

OneDrive Files On_Demand dosyaları sadece ihtiyaç duyduğunuz zaman indirecek. Microsoft, Dosya Gezgini içinde yer alan yeni durum ikonları sayesinde bir dosyanın yerelde mi olduğu, yoksa buluttan indirilmesinin mi gerektiğini gösterecek. Eğer çevrim içi konumda tutulan bir dosyayı açarsanız, bu dosya eşzamanlanacak ve internete bağlı olunmadığı zaman da kullanılabilir olacak. Aksi takdirde çevrim dışı eşzamanlama veya her bir dosya için yine tüm klasörleri seçmeniz gerekecek. Microsoft bu dosyaları eski yer tutucu yönteminde olduğu gibi eşzamanlamayacak.

Microsoft, bu yeni özelliği eylül ayı veya sonrasında gelmesi beklenen Windows 10 Fall Creators Update güncelleştirmesinin bir parçası olarak sunacak. Eşzamanlamanın isteğe bağlı yapısı sayesinde bu dosyalar için gerekli olan dosya alanı azaltılacak, çünkü bilgisayarınızı çoğu durumda internete bağlı şekilde kullanacağınız varsayılıyor. Tüm dosyaları eşzamanlamak yerine, bunları gerektiğinde birbirinden bağımsız olarak çekmeniz mümkün olacak. Bunun mevcut olan tüm klasörleri ve her bir dosyayı eşzamanlama yöntemine göre büyük bir gelişme olduğunu söyleyebiliriz. Ancak Windows fanlarının çok sevdiği yer tutucu konseptine geri dönüşün söz konusu olmadığını da tekrarlamak gerekiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Windows 10 Fall Creators Update: Yenilikler neler, ne zaman gelecek?

İLGİLİ HABERLER