Manşetler

Olympus E-PL5 ve E-PM2 Micro Four Thirds makineleri ve Stylus serisinin yeni üyesi XZ-2’yi duyurdu

Almanya’nın Köln şehrinde düzenlenen fotoğrafçılık fuarı Photokina Olympus’un yeni modellerine de ev sahipliği yapıyor. Şirketin popüler Pen serisine E-PL5 ve E-PM2’yi eklerken, bunun yanı sıra popüler bir makine olan Stylus XZ-1’i de XZ-2 ile yeniledi.

E-PL5, orta sınıf E-PL3’ün yerini alıyor. Japon kültüründe dört rakamının uğursuzluğuna inanıldığı için model numaralandırma süreçlerinde genellikle bu rakam atlanır, Olympus da bu geleneği boş geçmiyor. E-PL5’in selefine göre birkaç değişiklik barındırdığını söyleyebiliriz. Bunlardan en dikkat çekici olanı el kabzasının eklenmesi, bunun yanı sıra mafsalla birleştirilmiş LCD ekran üzerinde de çeşitli iyileştirmeler yapılmış. Artık ekran 170 derece dönerek kullanıcıların kendi fotoğraflarını da çekmesine izin veriyor. Aralarında tek dokunmayla otomatik odak ve çekimin de bulunduğu çeşitli dokunmatik ekran kontrolleri de bulunuyor. Cihazın içinde 16.1 megapiksel sensör ve TruePic VI görüntü işleme işlemcisi bulunuyor. Artırılmış dinamik aralık ve maksimum ISO 25600 aralığı da maksimum 12800 ISO ayarına sahip olan E-PL3’e göre bir artı olarak dikkat çekiyor.

E-PM2 ise giriş seviyesi E-PM1 modelinin halefi niteliğini taşıyor. E-PL4’teki geliştirilmiş sensör ve görüntü işlemcisini barındıran bu makine yeni eklenen el kabzası dışında çok fazla değişiklik içermiyor gibi görünüyor. Ancak daha detaylı bakıldığında yeni dokunmatik ekran kontrollerinin E-PM2’ye de cihazın daha pahalı Micro Four Thirds makinelerinde yer alan ekrana dokunarak çekim özelliğini kazandırdığı görülüyor.

Bu arada Olympus bu yeni makinelerle birlikte birkaç lens de tanıttı. Bunlardan ilki olan 60-milimetre f/2.8 makro (eşdeğer 120 milimetre) lens yaklaşık 500 dolarlık fiyata sahip olacak. Toza ve suya karşı dayanıklı olan bu kasa 10 farklı grupta 13 lens unsuruna ev sahipliği yapıyor, üç ayarlı odak kısıtlama anahtarı ise otomatik odak kullanırken nesneye hızlı bir şekilde kilitlenme fırsatı sunuyor. İkinci lens ise 12-milimetre (eşdeğer 24 milimetre) f/2.0 geniş açılı lens, bunun fiyatı da 1100 dolar olarak belirlenmiş. Her iki lens de ekim başında çıkacak. Bu arada Olympus 2013’ün ilk yarısında 17 milimetre (eşdeğer 35 milimetre) f/1.8 lensi de çıkaracak.

Son olarak şirket üst sınıf kompakt fotoğraf makinesi serisi Stylus XZ’ye yeni bir ürünü, XZ-2’yi ekledi. Bu yeni makine XZ-1’deki gibi f/1.8-25 28-112mm lens barındırıyor, bununla birlikte eklenmiş olan manuel kontrol kadranı zum, manuel odak ve pozlama bağlantılı ayarlar arasında geçiş yapmanıza olanak sağlıyor. Olympus XZ-2’ye döndürülebilir dokunmatik ekran da eklemiş. Dokunarak otomatik odaklama ve çekim fırsatı sunan bu ekranın yanı sıra çıkarılabilir el kabzası, TruPic VI görüntü işlemcisi ve maksimum 12800 ISO değerli 12 megapiksel sensör de bu makinenin diğer teknik özellikleri arasında bulunuyor.

Olympus E-PL5 ve E-PM2 modelleri ekim ayında, sırasıyla 650 ve 550 dolarlık fiyat etiketleriyle piyasada olacak. Diğer model Stylus XZ-2 ise iki modelin bir ay sonrasında yaklaşık 600 dolarlık fiyattan satılacak.

İlgili >> Olympus, The Verge

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER