Ulaşım

Olli sürücüsüz otobüs gün yüzüne çıktı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

olli surucusuz otobusSürücüsüz otomobiller son yıllarda hem otomotiv hem de teknoloji dünyasında en önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Ancak otonom sürüş teknolojisinin kullanıldığı taşıtlar, otomobillerle sınırlı kalmıyor. Toplu taşımada kullanılacak otobüslerin de, zamanın ruhuna uygun hâle gelmesi amaçlanıyor.

Bu amaç doğrultusunda Local Motors isimli şirket tarafından hazırlanan Olli sürücüsüz otobüs, gün yüzüne çıktı. Son derece küçük ve sevimli gözüken Olli, temelde bir otobüsten ziyade minibüse benziyor.

Elektrikli bir motora sahip olan Olli’nin otonom sürüş sistemi Local Motors tarafından hazırlandı. Şirket elektrikli taşıtın diğer özelliklerini hayata geçirmek içinse IBM’in yapay zekası Watson’dan faydalanacak. Yolcular, akıllarındaki soruları (“Bu otobüs şu duraktan geçer mi?” gibi) doğal bir dille Watson’a iletebilecek.

Olli sürücüsüz otobüs testleri Washington DC’de başlayacak

Olli’nin deneme yolculukları ilk başta sadece ABD’nin başkenti Washington DC’de gerçekleştirilecek. Otobüs 2016’nın sonlarına doğru Miami ve Las Vegas’da test edilecek. Local Motors, Olli’yi Berlin, Kopenhag ve Canberra gibi şehirlerde test etmek için de görüşmelerini sürdürüyor.

Olli sürücüsüz otomobil projesine imza atan Local Motors’un kurucularından John Rogers, dünyanın çeşitli noktalarına yüzlerce küçük fabrika kurmayı ve 3D baskı yöntemiyle 10 saatte bir Olli otobüsü hazır hâle getirmeyi amaçlıyor.

İLGİLİ HABERLER