Teknoloji

Oculus Xiaomi ile kendi kendine çalışabilen bir VR başlığı geliştiriyor

oculus touch

oculus xiaomiBloomberg’de yer alan habere göre, Oculus Xiaomi ile birlikte tek başına çalışabilen bir sanal gerçeklik başlığı geliştiriyor. Başlığın fiyat etiketinde 200 dolar yazacağı ve 2018’de satışa sunulacağı da konuşulanlar arasında yer alıyor. Cihazın prototipinin “Pacific” (Pasifik) adını taşıyacağı söyleniyor.

Yeni sanal gerçeklik başlığının Rift’in “daha kompakt” bir versiyonu olması, bilgisayara veya akıllı telefona bağlanmadan çalışabilmesi bekleniyor. Bloomberg’in haberine göre, Pacific hem Oculus Rift’ten hem de Samsung Gear VR’dan hafif olacak. Qualcomm Snapdragon mobil işlemcinin varlığının ise yeni sanal gerçeklik başlığına mevcut modellerden daha yüksek bir grafik gücü sağlayacağı söyleniyor. Konumsal takip özelliğinin eksikliği ise Oculus’un yeni sanal gerçeklik başlığını üst sınıf başlıklardan uzaklaştıracak gibi görünüyor.

Bloomberg’in tanımladığı sanal gerçeklik başlığı, Oculus’un geçtiğimiz yıl görücüye çıkardığı Santa Cruz isimli prototipten farklı görünüyor. Santa Cruz barındırdığı kamera sayısının fazlalığı ve bu sayede gelen takip özelliğiyle Rift’e daha yakın bir cihaz olarak nitelenmişti. İç-dış takip özelliğinin fazlasıyla titizlik gerektirmesi nedeniyle Oculus’un kısa vadede bu özellikten vazgeçmiş ve önceliğini uygun fiyatlı başlıklara kaydırmış olması muhtemel görünüyor.

Oculus Xiaomi ile Çin pazarına daha kolay erişebilir

Facebook’un sahibi olduğu Oculus, Gear VR için Samsung ile birlikte çalışmıştı. Çinli Xiaomi ile yapılacak işbirliğinin de benzer bir yapıda olabileceği söyleniyor. Ancak Bloomberg’de yer alan habere göre, yeni başlığın Çin’e özel bir versiyonu da hazırlanacak. Bu versiyon Xiaomi markasını ve Xiaomi yazılımını taşıyacak. Oculus’un giriş yöntemi olarak kullandığı Facebook’un Çin’de yasaklı olması ve Çin’deki sanal gerçeklik başlıklarının kendi ekosistemlerine sahip olması, Oculus’un normal yollarla bu pazara girişini zorlaştırıyor. Dolayısıyla Xiaomi’nin varlığı, Oculus’a Çin’deki büyük potansiyelden yararlanabilmesi için ciddi bir fırsat sağlıyor. Daha önce telefonla kullanıma yönelik sanal gerçeklik başlıkları hazırlayan Xiaomi’nin eski başkan yardımcısı Hugo Barra’nın artık Facebook’ta sanal gerçeklikten sorumlu başkan yardımcısı olması da bu işbirliğini anlamlı kılıyor.

Bloomberg’in haberinde Oculus’un Pacific’i geliştiricilere ekim ayında düzenleyeceği Oculus Connect 4 isimli konferansında gösterebileceği belirtiliyor. Söz konusu konferans 11-12 Ekim tarihlerinde San Jose şehrinde gerçekleştirilecek.

İLGİLİ HABERLER